Radio Studeren
Bachelor en Master in de Audiovisuele Kunsten

Radio

Radio

De opleiding radio/audio is er voor makers die een verhaal willen vertellen in geluid. In de vorm en voor het platform waar dat verhaal het best tot zijn recht komt: een radioprogramma, een podcast, een audio-installatie, een fictiestuk, een documentaire, een audiogids…

In de radiovakken gaat het over het ontwikkelen van een origineel programma-idee tot de realisatie ervan in de studio. Bij documentaire wordt een korte reportage gemaakt of een langer subjectief verhaal verteld. We bieden ook een pakket lessen aan waarin op een meer artistieke manier wordt omgegaan met geluid: audio-installaties, audiokunst, soundscapes…

De bachelor radio/audio vormt polyvalente radiomakers. Studenten komen in aanraking met alle facetten van het radio maken: ze beheersen het medium ook technisch en kunnen er creatief mee omgaan. Tijdens de opleiding ontdekken studenten de mogelijkheden van dit fascinerende medium en vinden daarbinnen hun eigen stijl en eigen stem.

In de master wordt het eigen individueel parcours verdergezet in een sfeer van verdieping en onderzoek. Interdisciplinair onderzoek naar nieuwe formats en ontwikkelingen binnen het medium krijgt een vertaling in de masterclasses. De opleiding investeert in zelfstandig denkende, artistiek gevormde en maatschappelijk bewuste radiomakers.

De docenten van de afdeling staan vaak midden in de praktijk. Ze geven hun kennis en ervaring door op het vlak van conceptontwikkeling, redactie en research, radioreclame, technische realisatie, stemgebruik en vele andere aspecten van radio/audio.

De studenten krijgen de kans om stage te lopen bij één van de nationale radiozenders, bij de stadsmedia van Bruzz of bij culturele/artistieke organisaties. Vlieguren opdoen is belangrijk, de opleiding creëerde daarvoor haar eigen praktijkplatform. XL Air (www.xlair.be) is de radio van het RITCS. Op deze internetradio oefenen studenten hun vaardigheden en zijn zij beurtelings technicus, presentator, producer, interviewer, redacteur, reporter of verantwoordelijk voor de promotie en sociale media. Als onderzoeksproject is het ook een labo om nieuwe formats te exploreren.

Luister online

Al 23 jaar maken studenten van de radio-opleiding aan het RITCS documentaires, hoorspelen en radioprogramma’s. Vanaf nu vind je ze ook als podcast in alle courante apps en onlineplatformen onder de naam Sweet Spot. Daar hopen de verhalen in een hipper jasje een breder doelpubliek van audioliefhebbers te vinden.

Sweet Spot

XL Air Radio studeren RITCS

XL Air de studentenradio van het RITCS, waar verscheidenheid en creativiteit centraal staat. De radiomakers van XL Air zijn op zoek naar nieuwe radioformats en gekke en verrassende programma-ideeën. Helemaal live of in podcastvorm. Ontdek de programma's van de studenten en luister naar hun naschoolse creaties. 

XL Air

Bachelor

Radio Studeren RITCS

Het eerste bachelorjaar biedt een theoretische en praktische introductie tot radio en audio. De studenten maken kennis met hun apparatuur, met hun stem, met de taal van geluid. Zo ervaren ze of het medium hen ligt. De klemtoon ligt op oriëntatie en ontdekken.

In het tweede jaar leren de studenten de grammatica en techniek van pop- en cultuurradio, gaan ze op pad om reportages en documentaires te maken en realiseren ze een luisterspel. Ze doen een kennismakingsstage. Na de 2e Bachelor hebben de studenten ook een basiskennis muziekgeschiedenis, een basisvorming in spreken en schrijven voor de radio en in het uitwerken van artistieke concepten.

Het derde jaar bestaat uit drie lange ateliers. Op het einde van elk atelier wordt het werk gepresenteerd aan een publiek. De klemtoon verschuift naar de exploratie van de eigen creativiteit. De student leert zijn werk te plaatsen in de context van ander radio-en audiowerk, uit binnen-en buitenland. De student sluit zijn jaar af met een bachelorproef.

Blader via onderstaand overzicht door de verschillende opleidingsonderdelen of raadpleeg de ECTS-fiches via deze link.

Vakken

Field
Credits
Politieke Geschiedenis en actualiteit
3
Cultuurgeschiedenis en -actualiteit
3
Kunstgeschiedenis en -actualiteit
3
Muziekgeschiedenis
3
Ontwikkeling van een concept 1
4
Radioprogramma
Radioprogramma
6
Redactie & research
3
Interview & reportage
4
Stem & uitspraak - praktijk
4
Stem & uitspraak - theorie
3
Technische realisatie 1
Audio
3
Studio, opname & montage
4
Audio
Earcleaning
3
Locatieproject
3
Multiplatform radio 1
3
Persoonlijk parcours 1 & solo
8
Field
Credits
Kunsttheorie
3
Politieke theorie
3
Cultuurtheorie
3
Muziekgeschiedenis 2
3
Ontwikkeling van een concept 2
4
Pop- en muziekzenders
Popmuziek in historisch en sociologisch perspectief
4
Popradio
4
Technische realisatie radioprogramma
3
Cultuur- en informatieve zenders
Reportage & korte radiodocumentaire
3
Cultuurradio
4
Stem & uitspraak 2
3
Radiofictie
Radiofictie
5
Technische realisatie radiofictie
3
Multiplatform radio 2
3
Persoonlijk parcours 2 & solo + stage
8
Transversaal atelier
4
Field
Credits
Keuze stamvakken (1/3)
Politiek - vraagstukken
6
Cultuur - vraagstukken
6
Filosofie - vraagstukken
6
Radiostudies
Auteurs- en mediarecht
3
Radiodramaturgie
3
Radiolandschap
6
Atelier Radio (3/4)
Radioreclame
3
Radio-interview
3
Productie
3
Stem & uitspraak 3
3
Atelier Audio
Artistiek onderzoek
6
Audiodramaturgie
3
Audiotechniek
3
Atelier Documentaire
9
Persoonlijk parcours 3 + interne stage + portfolio
6
Bachelorproef
6

Master

Master Radio Studeren RITCS

Een student radio die aan de master begint, beschikt in principe al over de nodige kwalificaties en vaardigheden om het beroep ‘radio’ te mogen uitoefenen: de bachelor.

De master is de laatste etappe van het ‘persoonlijk parcours’. Je kan onder meer kiezen tussen 4 masterclasses: radio, audio, fictie en documentaire. Je verdiept je onderzoek ook door de ontmoeting met buitenlandse makers, hetzij op de Prix Europa, hetzij op de interdisciplinaire Winterschool. Je volgt 8 weken stage in het werkveld waar je leert functioneren in beroepssituaties. Als masterstudent maak je een masterproef, die wordt gejureerd door interne en externe professionele radio- en audiomakers. Na de master ben je een autonome maker die volop in de wereld staat.

Blader via onderstaand overzicht door de verschillende opleidingsonderdelen of raadpleeg de ECTS-fiches via deze link.

Vakken

Field
Credits
Stage radio
9
Masterproef radio
23
Keuze stamvakken (1/3)
Cultuur: onderzoek
6
Filosofie: onderzoek
6
Politiek: onderzoek
6
Keuzevakken (1/2)
Exploratie
4
Nieuwe ontwikkelingen in Radio
4
Keuzevakken (1/2)
Interdisciplinair onderzoek in de kunsten (1/2)
6
Masterclass Radio
6
Keuze Masterclasses (2/3)
Masterclass Audio
6
Masterclass Documentaire
6
Masterclass Fictie
6

Alumni in focus

Eva

Eva Moeraert

Eva is de maakster van ‘De buffalo bitches’  een mockumentary die ze maakte als bachelorproef aan het RITCS over 2 vrouwelijke AA-Gent-hooligans. Ze studeerde af in 2003 met een radiodocumentaire over stierenvechten en flamencodansen - en kreeg daar ineens ook de NTR-radioprijs voor in de plaats. Ze kon meteen aan de slag bij de VRT, waar ze werkte voor Radio 1, Ketnet, Klara en Radio 2. Dezer dagen vind je haar vooral in en rond Gent. Ze geeft er les audio-journalistiek aan de Arteveldehogeschool en werkt als audio-storyteller voor verschillende opdrachtgevers. Ze maakt radiodocumentaires, audiowandelingen en werkt momenteel hard aan een eigen podcast-reeks. Ze won in 2016 en 2017 de Korte Golf-radioprijs en kreeg voor haar stuk ‘Stairway to heaven, in boxershort’ ook de prijs voor beste Internationale radiostuk op het Hearsay Audiofestival in Ierland. 

Roel Heremans Stuk

Roel Heremans

Roel werkt en leeft in Brussel. Na zijn Bachelor Radio aan het RITCS vervolgde hij zijn studie met een master ArtScience Interfaculty in Den Haag. Met zijn eindwerk Room C werd hij in 2014 geselecteerd voor de Royal Academy Master Award en won hij de Belgische VOCATIO-beurs. Heremans gebruikt geluid op een suggestieve associatieve manier. In zijn participatieve geluidsinstallaties waarbij een vertelstem de bezoeker heel specifieke instructies geeft, worden de individuele fantasie en herinneringen van elke luisteraar onderdeel van het werk. In 2018 begint Heremans met een postacademisch onderzoek aan het HISK in Gent.

Jelle Frencken

Jelle Frencken

In 2004 startte Jelle Frencken aan de opleiding Audiovisuele Kunsten (optie Radio) aan het RITCS, nadat hij een bachelor Informatica behaalde aan de Hogeschool Gent.  Tijdens z’n opleiding presenteerde hij het wekelijkse muziekprogramma Luna bij FM Brussel (BRUZZ). In z’n laatste jaar liep Jelle stage bij VTM Nieuws, waarna hij meteen aan de slag kon als journalist voor de dagelijkse nieuwsuitzendingen. Toen de economische zender Kanaal Z de redactievloer van VTM Nieuws kwam versterken, presenteerde hij ook twee jaar bij Kanaal Z. Ondertussen is Jelle een vaste waarde bij VTM Nieuws, waar hij hoofdzakelijk Europese politiek en socio-economisch nieuws verslaat. “Tijdens de opleiding Radio leerde ik de verschillende facetten van het vak. Presentatie, interviewtechnieken en documentaires maken, en ik opende ook m’n oren voor de artistieke invulling van geluid. Aan het RITCS word je opgeleid door mensen die vaak zelf in de praktijk staan, waar je enorm veel van kan leren. De Radio-opleiding geeft studenten ook de vrijheid om aan een persoonlijk parcours te werken. Ik legde de nadruk op een journalistieke invulling, wat me bijzonder heeft geholpen in m’n verdere loopbaan.”

De docenten van de afdeling radio staan vaak midden in de praktijk. Ze geven hun kennis en ervaring door op het vlak van conceptontwikkeling, redactie en research, radioreclame, technische realisatie, stemgebruik en vele andere aspecten van radio/audio. 

Lieve De Maeyer

Lieve De Maeyer

Kerndocent Radio

Lieve De Maeyer studeerde in de jaren '80 communicatie- en theaterwetenschappen aan de KU Leuven, ontdekte daar in de Vrije Radio-scene het plezier van radio maken.

Lieve De Maeyer werkte voor VRT als radiopresentator en -producer bij Studio Brussel en Radio 1, en was de stem van Canvas, Klara, Radio 2 en tal van televisiedocumentaires.

lieve.de.maeyer@ehb.be

Hadewijch Van Haverbeke

Hadewijch Vanhaverbeke

Opleidingsassistent

      

hadewijch.vanhaverbeke@ehb.be

Docenten

 • Edwin Brys
 • Michel Coquette
 • Lieve De Maeyer
 • Jeroen De Meyer
 • Joost Fonteyne
 • Luc Haekens
 • Gert Keunen
 • Patrick Dooms
 • Hendrik Moens
 • Robbie Delaere
 • Tomas De Soete
 • Bernadette Timmermans
 • Annemie Tweepenninckx
 • Dieter Van Dam
 • Edith Van Dyck
 • Jeroen Vandesande
 • Hadewijch Vanhaverbeke
 • Steve Verhaeghe
 • Martijn Veulemans
 • Didier Volckaert

Contact

Je kan al onze medewerkers bereiken via hun EhB-mail: voornaam.naam@ehb.be .

 

Verkort traject

Het verkorte traject Radio is er voor studenten die al beschikken over radio-ervaring. Je volgt een schakelprogramma wanneer je vanuit een professionele bachelor naar een Master wil doorstromen. Een voorbereidingsprogramma volg je wanneer je een academische opleiding hebt genoten en wil doorstromen naar onze Master. Beide zijn ‘verkorte’ programma’s en geven geen recht op het bachelor-diploma, wel recht op toegang tot de master.

Je opgedane kennis en ervaring bewijs je tijdens de toelatingsproef. Ben je geslaagd voor de toelatingsproef dan stellen we in overleg een individueel traject samen van ongeveer 60 studiepunten, rekening houdend met je voortraject en met je interesses en ambities. 

 

Vakken

Field
Credits
Earcleaning
3
Locatieproject
3
Studio, opname en montage
4
Transversaal atelier
4
Multiplatform radio
3
Technische realisatie radioprogramma's
3
Ontwikkeling van een concept
4
Radiofictie
5
Stem en uitspraak
3
Popradio
4
Cultuurradio
4
Technische realisatie radiofictie
3
Radiolandschap
6
Radiodramaturgie
3
Atelier radiodocumentaire
9
Atelier audio: artistiek onderzoek
6
Atelier audiodramaturgie
3
Audio audiotechniek
3
Persoonlijk parcours
6
Bachelorproef radio
6
Keuzevakken atelier radio (3/4)
Stem en uitspraak
3
Productie
3
Interview
3
Reclame
3
Field
Credits
Earcleaning
3
Locatieproject
3
Studio, opname en montage
4
Transversaal atelier
4
Multiplatform radio
3
Technische realisatie radioprogramma's
3
Ontwikkeling van een concept
4
Radiofictie
5
Stem en uitspraak
3
Popradio
4
Cultuurradio
4
Technische realisatie radiofictie
3
Radiolandschap
6
Radiodramaturgie
3
Atelier radiodocumentaire
9
Atelier audio artistiek onderzoek
6
Atelier audio audiodramaturgie
3
Atelier audio: audiotechniek
3
Persoonlijk parcours-stage
6
Bachelorproef radio
6
Keuzevakken atelier radio (3/4)
Stem en uitspraak
3
Productie
3
Interview
3
Reclame
3

Infodag 2019

infodag opendeurdag RITCS

Tijdens onze jaarlijkse infodag op zaterdag 16 maart 2019 smijten we de deuren van onze campus open en stellen we onze opleidingen aan je voor. Onze docenten en studenten beantwoorden graag al jouw vragen en leiden je rond op de campus en in de ateliers. Kom de sfeer opsnuiven en kom je toekomstige cursussen inkijken. Studie- en trajectbegeleiders zijn doorlopend aanwezig om je te informeren of verder te helpen. 

Zaterdag 16 maart 2019 
10u - 17u

SID-ins 2019

Het RITCS School of Arts is elk jaar vertegenwoordigd op de studie-informatiedagen (SID-in’s) die de Vlaamse overheid in elke Vlaamse provincie organiseert. Donderdag en vrijdag zijn gereserveerd voor schoolbezoeken. Op zaterdag staan de SID-in’s open voor alle bezoekers. Meer informatie vind je op www.ond.vlaanderen.be/sidin.

 

 • SID-in Vlaams-Brabant en Brussels Hoofdstedelijk Gewest
  10-12 januari 2019 | Brabanthal | Brabantlaan 1, 3001 Leuven
   
 • SID-in Oost-Vlaanderen
  17-19 januari 2019 | Flanders Expo | Maaltekouter 1, 9051 Gent
   
 • SID-in West-Vlaanderen
  24-26 januari 2019 | Kortrijk Xpo | Doorniksesteenweg 216, 8500 Kortrijk
   
 • SID-in Antwerpen
  31 januari -02 februari 2019 | Antwerp Expo | Jan Van Rijswijcklaan 191, 2020 Antwerpen
   
 • SID-in Limburg
  14-16 februari 2019 | Limburghal | Jaarbeurslaan 6, 3600 Genk

 

Registreer

Vanaf zaterdag 16 maart kan je je hier éénvoudig registreren voor de toelatingsproef. Tijdens de registratie vragen we naar je basisgegevens en je toelatingsproef naar keuze. Via de bevestigingsmail krijg je vervolgens meer informatie over de inhoud van je proef en een uitnodiging tot betaling van de administratieve kost (25 EUR)

Registreer nu

Over

Wil je starten aan het RITCS dan moet je eerst slagen voor een artistieke toelatingsproef. Voor elke toelatingsproef wordt een jury samengesteld uit docenten van het RITCS en externe experten uit het artistieke werkveld. Zij proberen aan de hand van de toelatingsproef inzicht te krijgen in jouw verbeeldingskracht, speelsheid, flexibiliteit, persoonlijke fascinatie, stijl, actuele kennis en goesting. 

De toelatingsproef bestaat dit jaar opnieuw uit verschillende onderdelen. Na je registratie ontvang je van ons meer informatie over de specifieke inhoud van de toelatingsproef en wat je dient voor te bereiden. 

Wanneer

Voor de toelatingsproef Radio maak je een keuze uit één van de volgende opties: 
 

 • Bachelor Radio optie 1: intake: 26.06.19 - werkweek 27.08 tot 30.08.19
 • Bachelor Radio optie 2: intake: 26.08.19 - werkweek 27.08 tot 30.08.19
 • Schakel- of voorbereidingsprog. optie 1: intake: 26.06.19 - werkweek 27.08 tot 30.08.19
 • Schakel- of voorbereidingsprog. optie 2: intake: 26.08.19 - werkweek 27.08 tot 30.08.19

Je kan slechts één keer deelnemen aan de toelatingsproef. Gedurende de door jou gekozen periode verwachten we je vrijwel iedere dag op het RITCS. We vragen je dan ook deze periode integraal vrij te houden, zodat je zonder problemen de volledige toelatingsproef kan afleggen. Toelatingsproeven die slechts gedeeltelijk worden afgelegd zijn niet geldig en verhinderen je om te slagen. 
 

Any question?

Wil je binnenkort starten aan het RITCS School of Arts? Blijf op de hoogte via de nieuwsbrief. Wil je graag starten aan de opleiding radio maar zit je met nog wat vragen? Neem dan contact op met de vakgroep via radio.ritcs@ehb.be.