Skip to main content
Zoeken

Editing

Wil jij met je filmisch oog, gevoel voor timing en geluid de vorm en impact van een film bepalen? Tijdens de opleiding leer je creatief en technisch werken om beelden en klanken tot leven te brengen en emoties te sturen. Je combineert beeld en geluid, speelt met tempo en ritme, en vertaalt de visie van de regisseur naar een gedenkwaardig filmisch verhaal.

traject Vakken en toelatingsproef kwaliteitsvol onderwijs Docenten

Timing is alles

Als editor bepaal jij of een verhaal beklijft. Je speelt met tijd, ritme en spanning. Hoe bouw je een scène op? Welke opnames kies je, en hoe combineer je ze voor narratieve en dramatische impact? Tijdens de opleiding leer je belangrijke montagebeslissingen nemen: van vloeiende overgangen tussen shots tot het vinden van de perfecte balans tussen beeld en geluid. Je ontwikkelt een scherp oog voor detail en nauwkeurigheid, zodat elk verhaal logisch en meeslepend wordt. Ook leer je hoe ritme en timing de emoties kunnen versterken en de kijker bij het verhaal betrekken.

Techniek en storytelling


Editing gaat verder dan knippen en plakken. Je leert werken met montagesoftware en krijgt grip op de technische basis van postproductie. Maar je ontdekt ook hoe je emoties oproept en het publiek meesleept. Hoe pas je ritme aan voor spanning? Hoe gebruik je muziek en geluid om sfeer te creëren? Je ontwikkelt een zelfbewuste stijl en denkt actief mee over structuur, tempo, ritme, muziek en sound design. Je combineert technische vaardigheden met creativiteit om verhalen krachtig en visueel aantrekkelijk te vertellen. Tijdens de opleiding krijg je ruimte om te experimenteren en je artistieke visie te verfijnen, zodat je uitgroeit tot een sterke verteller.

Samenwerking en communicatie


Editing is teamwork. Jij werkt nauw samen met regisseurs en producenten om hun visie naar het scherm te vertalen. Zeker bij documentaires, waar het verhaal tijdens de montage ontstaat, speel jij een sleutelrol. Je breng verhalen tot leven die raken en inspireren. Tijdens de opleiding werk je samen met studenten uit andere disciplines, zoals regie, productie, cinematografie en sound design. Je scherpt je communicatieve en diplomatieke vaardigheden aan, zodat je effectief kunt omgaan met verschillende visies. Zo leer je jouw expertise te combineren met die van anderen om tot een krachtig eindresultaat te komen.

2024 03 L1051234 RITCS Françoise Robert

Eerste jaar: ontdekken en oriënteren

In het eerste jaar maak je kennis met de basisprincipes van audiovisuele storytelling. Samen met studenten uit richtingen zoals schrijven, regie, productie, cinematografie en sound design stap je in de gezamenlijke praktijk van fictie en documentaire. Je wordt ondergedompeld in kunst, cultuur en filmgeschiedenis en krijgt je eerste scenario-, regie- en productielessen. Daarnaast volg je specifieke vakken zoals montagetechnieken en montagevormen. Je zet je eerste stappen in het individueel artistiek onderzoek.


Editing

Tweede jaar: storytelling en verdieping 

In het tweede jaar richt je je op storytelling in fictie en documentaire. Je analyseert films en onderzoekt hoe muziek een krachtig onderdeel kan zijn van audiovisuele verhalen. Daarnaast leer je over visuele effecten en hoe deze passen in de postproductie. Deze combinatie van creatieve en technische vaardigheden helpt je verder te groeien als editor. Bij reflectievakken als filmanalyse, cultuurtheorie of filmgeschiedenis breid je je culturele kennis verder uit. Tijdens het gezamenlijke atelier werk je samen met studenten van andere academische opleidingen aan artistiek onderzoek in de inspirerende omgeving van Brussel. Je krijgt oefeningen van monteurs uit de sector.

Motel Mirage 698

Derde jaar: verfijnen en specialiseren 

Het derde jaar bouwt voort op de kennis en vaardigheden van de eerste twee jaren. Je werkt mee aan de praktijk in filmateliers gericht op fictie en documentaire. Je scherpt je eigen stijl en visie verder aan, terwijl je werkt aan uitdagende projecten die je voorbereiden op de professionele praktijk. Je kan stilaan de eindverantwoordelijkheid van de postproductie opnemen. Je krijgt grotere opdrachten van monteurs op de sector om je voor te bereiden op de filmateliers en leert de basistechnieken in grading.

Florence Boone
Master: jouw artistieke signatuur

In de master staat jouw persoonlijke artistieke stijl centraal. Je werkt intensief samen met een regisseur om de montage van een film vorm te geven. De masterproef is een persoonlijk artistiek onderzoek naar inhoud en vorm van het audiovisueel werk. Dit is jouw kans om je visie en vaardigheden te tonen en je voor te bereiden op een carrière in de audiovisuele sector.

Je vakken

Wil je gedetailleerde info over de vakken (beoordeling, examenvormen ...), dan kan je terecht op onze studiegids waarin je alle ECTS fiches van onze opleiding kan terugvinden.

Toelatingsproef 

Wil je starten aan deze opleiding, dan moet je eerst slagen voor een artistieke toelatingsproef. De toelatingsproef bestaat uit drie onderdelen: een dossier, een intake- of selectiegesprek en een werkweek. Lees hier meer over de toelatings­proeven.

Kwaliteitsvol onderwijs

Erasmushogeschool Brussel streeft kwaliteitsvol onderwijs na en ontwikkelt haar opleidingen voortdurend om te voldoen aan (inter-)nationale kwaliteitskenmerken. EhB zet maximaal in op het ontwikkelen van een kwaliteitscultuur en hanteert haar eigen kwaliteitsregie als fundament voor kwaliteitsvol onderwijs. 

Verschillende instrumenten garanderen het versterken en borgen van de onderwijskwaliteit van deze opleiding:

  • In 2024 beoordeelden externe peers de kwaliteit van deze opleiding. Lees het volledige rapport van de peerreview.
  • Het College van Bestuur van EhB besloot deze opleiding te borgen voor de periode 2024 tot 2030 in het borgingsbesluit.
  • De kwaliteitsfiche toont een overzicht van de sterktes en groeikansen van deze opleiding.

De website opleiding in cijfers van de Vlaamse overheid geeft informatie over het profiel van deze opleiding zoals wie deze opleiding volgt, hoelang studenten erover doen om hun diploma te behalen, etc. 

Lees meer over de kwaliteitsborging binnen EhB.

Geef toestemming om marketing cookies op te slaan om deze inhoud weer te geven.

Overzicht docenten

Hier vind je het volledige overzicht van onze toegewijde docenten, de drijvende kracht achter elke opleiding. Ze inspireren en vormen elke dag onze studenten, met passie en expertise.

Docenten