Skip to main content
Zoeken

Editing

Editing is de fase in de storytelling waar beeld, geluid, emotie, structuur, tempo, ritme en muziek samenkomen tot één geheel. 

Impressie Bachelor Master Vakken en toelatingsproef Het kernteam Docenten Meer weten?

Bekijk video op YouTube

Tijdens je vorming tot monteur ligt de nadruk op storytelling en de relatie tussen jou en de regisseur. Je gaat creatief en zelfbewust om met het narratieve en dramatische aspect in het verhaal en doet voorstellen qua structuur, tempo, ritme, emotie, muziek en sound design. Je leert daarbij de montagetechnieken beheersen die nodig zijn binnen het geheel van de audiovisuele postproductie. Je bent communicatief en diplomatisch want doorheen je opleiding werk je samen met regisseurs in de praktijk van fictie, reportage en documentaire. Gaandeweg hanteer je hierin je eigen, creatieve stijl.

Bachelor

Montage studeren RITCS

Tijdens het eerste jaar van de bacheloropleiding ontdek je als student editing samen met de studenten schrijven, regie, productie, cinematografie en sound design de audiovisuele basisbegrippen. Je krijgt een bad van Kunst, Cultuur en Filmgeschiedenis; de eerste scenario-, regie- en productielessen en je hebt gezamenlijke praktijk fictie en reportage. Hier wordt de kiem gelegd voor de latere samenwerkingen, elk vanuit de eigen, steeds meer gespecialiseerde discipline. Er zijn ook al enkele specifieke vakken zoals Montagetechnieken en Montagevormen. Op het einde van het eerste jaar toon je een persoonlijk, geïnspireerd werk.

Vanaf het tweede jaar concentreert de richting editing zich op de storytelling binnen fictie en verhalen uit de realiteit. Analyse van film en documentaire zijn belangrijk. De kracht van muziek bij een audiovisueel verhaal wordt onderzocht. Een basis van visuele effecten en color grading wordt bijgebracht zodat dit een juiste plaats krijgt in de postproductie.

Master

Editing studeren master

Met je persoonlijke, artistieke stijl en visie geef je in de master vorm aan de montage van een film, in samenwerking met een regisseur.

ECTS-fiches

Wil je gedetailleerde info over de vakken (beoordeling, examenvormen ...), dan kan je terecht op onze studiegids waarin je alle ECTS fiches van onze opleiding kan terugvinden.

Brochure

De algemene brochure van de academische opleidingen Audiovisuele Kunsten vind je hier.

Toelatingsproef

Wil je starten aan deze opleiding, dan moet je eerst slagen voor een artistieke toelatingsproef. De toelatingsproef bestaat uit drie onderdelen: een dossier, een intake- of selectiegesprek en een werkweek.

Lees hier meer over de toelatings­proeven.

Kwaliteitsvol onderwijs

Erasmushogeschool Brussel streeft kwaliteitsvol onderwijs na en ontwikkelt haar opleidingen voortdurend om te voldoen aan (inter-)nationale kwaliteitskenmerken. EhB zet maximaal in op het ontwikkelen van een kwaliteitscultuur en hanteert haar eigen kwaliteitsregie als fundament voor kwaliteitsvol onderwijs.

Verschillende instrumenten garanderen het versterken en borgen van de onderwijskwaliteit van deze opleiding:

  • In 2023 beoordeelden externe peers de kwaliteit van deze opleiding. Lees het volledige rapport van de peerreview.
  • Het College van Bestuur van EhB besloot deze opleiding te borgen voor de periode 2024 tot 2026 in het borgingsbesluit.
  • De kwaliteitsfiche toont een overzicht van de sterktes en groeikansen van deze opleiding.

De website opleiding in cijfers van de Vlaamse overheid geeft informatie over het profiel van deze opleiding zoals wie deze opleiding volgt, hoelang studenten erover doen om hun diploma te behalen, etc.

Lees meer over de kwaliteitsborging binnen EhB.

Het kernteam

Charles Godin

Vakhoofd Editing charles.godin@ehb.be

Charles Godin, afgestudeerd als monteur aan het RITCS in 2005, startte zijn carrière als assistent-monteur voor Vlaamse films en series. Na enkele jaren maakte hij de overstap naar een postproductiehuis waar hij monteerde voor VRT-programma's, terwijl hij ook werkte aan studentendocumentaires en kortfilms. In 2014 maakte hij deel uit van een montageteam voor "The Team" en werkte hij aan de eerste cuts van langspeelfilms. Sinds 2015 is hij verbonden aan het RITCS, eerst als gastdocent en later als vakhoofd.

Charles Godin

Overzicht docenten

Hier vind je het volledige overzicht van onze toegewijde docenten, de drijvende kracht achter elke opleiding. Ze inspireren en vormen elke dag onze studenten, met passie en expertise.

Docenten

Meer weten?

Neem contact met ons op of kom langs op onze infomomenten.