Skip to main content
Zoeken

Cinematografie

Als student leer je een verhaal of visueel concept creatief uitwerken met aandacht voor sfeerschepping via licht, beeldcompositie en beweging.

Impressie Bachelor Master Vakken en toelatingsproef Het kernteam Docenten Meer weten?

Bekijk video op YouTube

Cinematografie is de kunst van het 'zien en visualiseren'. Het vervaardigen van bewegende beelden in functie van een verhaal vraagt niet alleen een dosis creativiteit, het vergt ook de nodige kennis van de filmtechnologie.

Film is teamwork. Tijdens de opleiding werk je samen met studenten die zich focussen op regie, productie, sound design en montage maar met voldoende ruimte voor jouw persoonlijk onderzoek en de ontwikkeling van een eigen visuele stijl. In de master krijgt het resultaat van dat persoonlijk onderzoek vorm door het opnemen van de functie: ‘director of photography’.

Bachelor

romi martens camera

Tijdens het eerste jaar ontdek je samen met de studenten schrijven, regie, productie, sound design en editing de basisbegrippen die nodig zijn om een audiovisueel verhaal te kunnen vertellen. Je krijgt een bad van Kunst, Cultuur en Filmgeschiedenis; de eerste scenario-, regie- en productielessen en je hebt gezamenlijke praktijk fictie en reportage. Hier wordt de kiem gelegd voor de latere samenwerkingen, elk vanuit de eigen, steeds meer gespecialiseerde discipline. Er zijn ook al enkele specifieke vakken: cinematografie en cameratechnieken; en een gezamenlijke praktijk fictie en reportage.

Vanaf het tweede jaar concentreert de richting cinematografie zich op de twee disciplines uit de praktijk: fictie en documentaire, met aandacht voor de video, film, digitale cinema en beeldpostproductie. Als student maak je een artistieke zoektocht doorheen de mogelijkheden van licht, beeldcompositie en beweging om op een creatieve manier een visueel concept of verhaal te versterken. Een visueel concept uitwerken vereist echter meer dan 'zien en visualiseren': je moet ook beschikken over de nodige technische knowhow om te kunnen omgaan met beweging, vorm, licht en kleuren.

Master

Master camera beeld RITCS studeren

Je persoonlijk onderzoek naar een eigen visuele stijl zal in de Master Cinematografie vorm krijgen door het maken van een visueel concept of verhaal in de functie van ‘director-of-photography’. Een vakjury zal je werk beoordelen en naar waarde schatten.

ECTS-fiches

Wil je gedetailleerde info over de vakken (beoordeling, examenvormen ...), dan kan je terecht op onze studiegids waarin je alle ECTS fiches van onze opleiding kan terugvinden.

Brochure

De algemene brochure van de academische opleidingen Audiovisuele Kunsten vind je hier.

Toelatingsproef

Wil je starten aan deze opleiding, dan moet je eerst slagen voor een artistieke toelatingsproef. De toelatingsproef bestaat uit drie onderdelen: een dossier, een intake- of selectiegesprek en een werkweek.

Lees hier meer over de toelatings­proeven.

Kwaliteitsvol onderwijs

Erasmushogeschool Brussel streeft kwaliteitsvol onderwijs na en ontwikkelt haar opleidingen voortdurend om te voldoen aan (inter-)nationale kwaliteitskenmerken. EhB zet maximaal in op het ontwikkelen van een kwaliteitscultuur en hanteert haar eigen kwaliteitsregie als fundament voor kwaliteitsvol onderwijs.

Verschillende instrumenten garanderen het versterken en borgen van de onderwijskwaliteit van deze opleiding:

  • In 2023 beoordeelden externe peers de kwaliteit van deze opleiding. Lees het volledige rapport van de peerreview.
  • Het College van Bestuur van EhB besloot deze opleiding te borgen voor de periode 2024 tot 2026 in het borgingsbesluit.
  • De kwaliteitsfiche toont een overzicht van de sterktes en groeikansen van deze opleiding.

De website opleiding in cijfers van de Vlaamse overheid geeft informatie over het profiel van deze opleiding zoals wie deze opleiding volgt, hoelang studenten erover doen om hun diploma te behalen, etc.

Lees meer over de kwaliteitsborging binnen EhB.

Het kernteam

Patrick Geeraerts

Opleidingshoofd Bachelor en Master Audiovisuele Kunsten patrick.geeraerts@ehb.be

Patrick studeerde in 1985 af aan het HRITCS (Beeld-Geluid-Montage). In 2010 behaalde hij nog een Master in de Audiovisuele Kunsten (Documentaire). Bij de start van VTM gaf hij mee vorm aan de montages van de nieuwsdienst. Al gauw werd Vlaanderen te klein en zwierf hij de wereld rond op zoek naar brandende actualiteit voor de Britse zenders ITV en Channel4News. De echte doorbraak als monteur kwam door de samenwerking met Woestijnvis voor o.a. De Mol, De Laatste Show, In de Gloria en Man bijt Hond. Sinds 2002 legde hij zich toe op de vernieuwing van audiovisuele opleidingen aan het RITCS en als vakhoofd Editing. Sinds 2016 is hij opleidingshoofd Bachelor en Master Audiovisuele Kunsten.

Overzicht docenten

Hier vind je het volledige overzicht van onze toegewijde docenten, de drijvende kracht achter elke opleiding. Ze inspireren en vormen elke dag onze studenten, met passie en expertise.

Docenten

Meer weten?

Neem contact met ons op of kom langs op onze infomomenten.