Skip to main content
Zoeken

Regie

Wil jij verhalen vertellen die écht raken? Jouw ideeën tot leven brengen in bijzondere fictiefilms of rake documentaires? In de opleiding groei je uit tot een artistieke leider die een hele crew inspireert en aanstuurt. Je ontwikkelt jezelf tot een zelfbewuste regisseur met een origineel, poëtisch en dramatisch oog voor de realiteit.

traject Vakken en toelatingsproef kwaliteitsvol onderwijs Docenten

Unieke blik

Als regisseur observeer je de wereld met een unieke, persoonlijke visie. Je leert kritisch en creatief kijken naar de werkelijkheid en ontwikkelt een sterke dramaturgische basis. Zelfs in alledaagse momenten ontdek je inspiratie. De opleiding stimuleert je om met humor, abstractie en filosofische benaderingen verrassende verhalen te vertellen. Aan maatschappelijke context en inspiratie zal het je in je studiestad Brussel zeker niet ontbreken. Jouw werk prikkelt, ontroert en daagt uit.


Van idee tot werkelijkheid

Een regisseur is de creatieve spil in het proces van idee naar afgewerkte productie. Vanaf dag één in de opleiding leer je alle stappen van het film maken kennen. Je ontwikkelt een scenario, werkt je artistieke visie uit en begeleidt het volledige proces – van opnames tot postproductie. Zo groei je uit tot een maker die met kennis, creativiteit en visie sterke keuzes durft te maken.

Filmen doe je samen

Als regisseur inspireer en verbind je een team van specialisten. In de opleiding werk je intensief samen met studenten uit andere disciplines, zoals schrijven, productie en cinematografie, sound design en editing. Samen creëer je projecten waarin de kracht van samenwerking centraal staat. Je leert niet alleen hoe je een team aanstuurt en motiveert, maar ook hoe je hun expertise integreert in jouw visie om tot een sterker eindresultaat te komen.

Contencreatie test3
Eerste jaar: de basis leggen 

Je verkent de fundamenten van cinema en audiovisuele technieken. Samen met medestudenten uit de verschillende afstudeerrichtingen duik je in filmgeschiedenis, kunst en cultuur. Je eerste lessen in regie, scenario en productie geven je een stevig startpunt. Het jaar eindigt met een persoonlijk geïnspireerd artistiek onderzoek dat jouw groei laat zien.

Motel Mirage 224 1
Tweede jaar: verdiepen en verbreden 

Je scherpt je visie aan en reflecteert kritisch op de samenleving en op het medium film. Bij reflectievakken als filmanalyse, cultuurtheorie en filmgeschiedenis breid je je culturele kennis verder uit. In gerichte ateliers werk je aan film- en documentaire projecten en leer je samenwerken in professionele settings. Tijdens het transversaal atelier werk je samen met studenten van andere academische opleidingen aan artistiek onderzoek in de inspirerende omgeving van Brussel.

Als de deur dichtvalt 59
Derde jaar: jouw stem vinden 

In je laatste bachelorjaar ligt de nadruk op verdieping. Je ontwikkelt je unieke stijl door te werken aan specifieke filmprojecten. Je bevraagt de positie van filmmaker en krijgt meer verantwoordelijkheid binnen de productie, Je bereidt je voor op een master waarin je jouw signatuur verder uitbouwt.

Lennert Madou
Master: jouw verhaal, jouw film 

In de masterfase breng je alles samen. Je werkt aan je eigen filmproject en volgt inspirerende masterclasses, vaak in internationale context. Je masterproef biedt de vrijheid om jouw creatieve visie te realiseren, van documentaire tot fictie of hybride vormen. De nadruk ligt op jouw stem en auteurschap, zodat jouw werk niet alleen authentiek is, maar ook een blijvende indruk achterlaat.

Geef toestemming om marketing cookies op te slaan om deze inhoud weer te geven.

Je vakken

Wil je gedetailleerde info over de vakken (beoordeling, examenvormen ...), dan kan je terecht op onze studiegids waarin je alle ECTS-fiches van onze opleidingen kan terugvinden.


Toelatingsproef

Wil je starten aan deze opleiding, dan moet je eerst slagen voor een artistieke toelatingsproef. De toelatingsproef bestaat uit drie onderdelen: een dossier, een intake- of selectiegesprek en een werkweek.

Lees hier meer over de toelatings­proeven.

Kwaliteitsvol onderwijs

Erasmushogeschool Brussel streeft kwaliteitsvol onderwijs na en ontwikkelt haar opleidingen voortdurend om te voldoen aan (inter-)nationale kwaliteitskenmerken. EhB zet maximaal in op het ontwikkelen van een kwaliteitscultuur en hanteert haar eigen kwaliteitsregie als fundament voor kwaliteitsvol onderwijs.

Verschillende instrumenten garanderen het versterken en borgen van de onderwijskwaliteit van deze opleiding:

  • In 2024 beoordeelden externe peers de kwaliteit van deze opleiding. Lees het volledige rapport van de peerreview.
  • Het College van Bestuur van EhB besloot deze opleiding te borgen voor de periode 2024 tot 2030 in het borgingsbesluit.
  • De kwaliteitsfiche toont een overzicht van de sterktes en groeikansen van deze opleiding.

De website opleiding in cijfers van de Vlaamse overheid geeft informatie over het profiel van deze opleiding zoals wie deze opleiding volgt, hoelang studenten erover doen om hun diploma te behalen, etc.

Lees meer over de kwaliteitsborging binnen EhB.

Overzicht docenten

Hier vind je het volledige overzicht van onze toegewijde docenten, de drijvende kracht achter elke opleiding. Ze inspireren en vormen elke dag onze studenten, met passie en expertise.

Docenten