Skip to main content
Zoeken

Sound design

Heb jij voeling voor geluid? Wat als je hiermee filmverhalen zou kunnen vertellen? Geluiden roepen emoties op en brengen diepgang. Ze zijn onzichtbaar, maar onmisbaar. In deze opleiding ontdek je hoe je ze inzet om impactvolle films te creëren. Kunst, techniek en technologie smelten samen, zodat jij leert veelzeggende klankbanden te realiseren.

traject Vakken en toelatingsproef Kwaliteitsvol onderwijs Docenten

Geluid: het geheime ingrediënt
Als sounddesigner creëer je unieke klankbanden die perfect aansluiten bij een artistiek werk. Je bent verantwoordelijk voor alles, van geluidsopname en montage tot mixage, vooral voor films, maar ook voor andere projecten zoals installaties en voorstellingen. Met een creatieve aanpak geef je vorm aan alles wat te horen is, binnen én buiten het beeldkader. Zo voeg je emotionele en symbolische lagen toe, die onbewust een enorme impact hebben op de kijker. Zonder jouw werk is een onderdompeling simpelweg niet mogelijk.

Samenwerken

Als sounddesigner ben je een cruciale schakel binnen een team én werk je nauw samen met anderen. Tijdens de opleiding neem je deel aan oefeningen en ateliers met studenten Regie, Productie, Cinematografie en Editing. Ook samenwerkingen met studenten Radio, Schrijven en Animatiefilm zijn mogelijk. Het gezamenlijke doel? Meeslepende totaalervaringen maken waarin beeld en klank elkaar versterken.

Jouw unieke sound

Een klankband maken gaat verder dan techniek; het is een artistiek proces. Tijdens de opleiding werk je aan je eigen visie en stijl, zodat jouw creaties een unieke en herkenbare signatuur krijgen. Door te experimenteren, reflecteren en aan diverse projecten te werken, ontdek je wat jou bijzonder maakt als sounddesigner en hoe je jouw persoonlijke sound tot leven brengt.

geluidsopname
Eerste jaar: fundamenten van geluid

In het eerste bachelorjaar ontdek je de audiovisuele basisprincipes samen met studenten uit de andere afstudeerrichtingen. Je krijgt een brede introductie in kunst- en filmgeschiedenis en specifieke sounddesign-vakken zoals setopname, postproductie en audiotechnologie. Het jaar sluit je af met een persoonlijk puur auditief klankwerk waarin je je eerste artistieke stappen zet.

2023-4_3SD_AudioPostProductieTechnieken3_22
Tweede jaar: verdieping en visie

Het tweede jaar staat in het teken van reflectie en verdieping. Je leert werken met de drie facetten van een klankband: opname, montage en mixage, zowel voor documentaire als fictiefilm. Samen met regisseurs ontwikkel je een visie op klankkleur, dramatiek en het narratieve aspect van projecten. Je eigen stijl en visie worden steeds belangrijker. Bij reflectievakken als politieke theorie, cultuurtheorie, filmanalyse en filmgeschiedenis breid je je culturele kennis verder uit. Tijdens het transversaal atelier werk je samen met studenten van andere academische opleidingen aan artistiek onderzoek in de inspirerende omgeving van Brussel.

Heimatland BTS
Derde jaar: professionaliseren en verfijnen

In het derde jaar werk je in filmpraktijkateliers die je artistieke en technische vaardigheden verfijnen. Je verdiept je expertise in geavanceerde technieken en tools voor geluidsopname en klankmontage. Muziek krijgt een meer prominente rol in je werk, terwijl je jouw professionele houding verder ontwikkelt door mee te werken aan vele uiteenlopende projecten.

sd master
Masterjaar: specialisatie en eindwerk

In het masterjaar specialiseer je je verder op artistiek en technisch vlak. Met nog meer klankspecifieke kennis, professionele begeleiding en geavanceerde tools scherp je je vaardigheden verder aan. Je leert sound design benaderen vanuit foley-creatie en doet ervaring op met surround sound. Je verdiept je in jouw specifieke interesses en maakt een eindwerk, zoals een filmklankband of een thematisch artistiek onderzoek. Hiermee toon je jouw beheersing van het medium geluid in al zijn facetten: van concept en opname tot en met de volledige post-productie. Met een scherp oog en oor voor detail til je je werk naar een hoger niveau. 

Door samen te werken met regisseurs, scenaristen en beeldmonteurs bouw je een waardevol netwerk op uit en leg je een stevige basis voor een carrière als sounddesigner.

Je vakken

Wil je gedetailleerde info over de vakken (beoordeling, examenvormen ...), dan kan je terecht op onze studiegids waarin je alle ECTS-fiches van onze opleidingen kan terugvinden.

Toelatingsproef

Wil je starten aan deze opleiding, dan moet je eerst slagen voor een artistieke toelatingsproef. De toelatingsproef bestaat uit drie onderdelen: een dossier, een intake- of selectiegesprek en een werkweek.

Lees hier meer over de toelatings­proeven.

Kwaliteitsvol onderwijs


Erasmushogeschool Brussel streeft kwaliteitsvol onderwijs na en ontwikkelt haar opleidingen voortdurend om te voldoen aan (inter-)nationale kwaliteitskenmerken. EhB zet maximaal in op het ontwikkelen van een kwaliteitscultuur en hanteert haar eigen kwaliteitsregie als fundament voor kwaliteitsvol onderwijs.

Verschillende instrumenten garanderen het versterken en borgen van de onderwijskwaliteit van deze opleiding:

  • In 2024 beoordeelden externe peers de kwaliteit van deze opleiding. Lees het volledige rapport van de peerreview.
  • Het College van Bestuur van EhB besloot deze opleiding te borgen voor de periode 2024 tot 2030 in het borgingsbesluit.
  • De kwaliteitsfiche toont een overzicht van de sterktes en groeikansen van deze opleiding.

De website opleiding in cijfers van de Vlaamse overheid geeft informatie over het profiel van deze opleiding zoals wie deze opleiding volgt, hoelang studenten erover doen om hun diploma te behalen, etc.

Lees meer over de kwaliteitsborging binnen EhB.

Overzicht docenten

Hier vind je het volledige overzicht van onze toegewijde docenten, de drijvende kracht achter elke opleiding. Ze inspireren en vormen elke dag onze studenten, met passie en expertise.

Docenten