You are here

Podiumtechnieken

professionele bacheloropleiding Podiumtechnieken (*)

techniek en productie in de podiumkunsten
 

De opleiding Podiumtechnieken bereidt je voor op een carrière in de brede podiumkunstensector. Steek je graag je handen uit de mouwen, werk je graag samen met artiesten aan hun gekke ideeën, ben jij diegene die ervan droomt het onmogelijke werkelijkheid te laten worden, dan is deze Bachelor-opleiding - een unicum in Vlaanderen - zeker iets voor jou. In deze opleiding leer je dat een decor niet bestaat zonder licht, een muzikant niet zonder een geluidstafel kan en dat aan elke georchestreerde chaos een messcherpe organisatie vooraf gaat. Deze opleiding leert je meedenken met artiesten en leert je alle technische en productionele knepen van het vak. De BA Podiumtechnieken is weggelegd voor veelzijdige mensen, die techniek en organisatorisch inzicht weten te combineren met reflectie, creatieve verbeelding en kritische zin.

Je krijgt aan het begin van je opleiding een stevige basis licht, audio, video, scenografie en productie, maar leert ook alles over veiligheid, podiummechanica en crowd control. En je leert voorstellingen lezen en begrijpen, als een echte kenner. Vanaf het tweede jaar kan je je gaan specialiseren: je legt je toe op de productie van podiumkunsten in de breedste zin of je kiest ervoor om je verder te bekwamen in theatertechniek. In de specialisatie “productie in de podiumtechnieken” leer je complexe budgetten en planningen uit te werken en op te volgen, de artistieke projecten op een veilige én creatieve manier concreet te maken en te onderhandelen met alle betrokken partners. Kies je voor de specialisatie “ techniek in de podiumkunsten ”, dan leer je alles over licht, audio, video en scenografie, leer je werken met state-of-the-art besturingsprogramma’s en -tafels (bijvoorbeeld bewegend licht en nieuwe media) en bedenk je mee de fictieve tijd en ruimte waarin een voorstelling zal plaats vinden.

Deze opleiding is weggelegd voor denkende doeners. Stap voor stap krijg je de kans om je kennis op de werkvloer uit te testen. De opleiding Podiumtechniek werk nauw samen met de opleiding Drama maar ook met een hele reeks professionele partners. Samen functioneren ze als een echt gezelschap. In real-life-situaties leer je dus al doende de productionele en technische knepen van de podiumkunsten. Je loopt daarnaast uitgebreid stage als productieleider of theatertechnicus bij een Belgisch of internationaal gezelschap, een kunstencentrum, een stadstheater, een danscompagnie, een operahuis, enz. En je sluit je opleiding af met een praktijkgericht eindwerk. Via internationale samenwerkingscontracten kan je ervaring opdoen in het buitenland.

Jouw werkterrein is niet alleen het theater (gezelschappen, cultuurcentra, stadstheaters) maar behelst ook dans, musical, theater, opera, circus and beyond. Je zal werken in venues, op tournee gaan of in de publieke ruimte je ding doen. En je kan aan de slag in musea en kunstenhallen (waar kennis van licht, video, geluid en nieuwe media steeds belangrijker wordt), productiehuizen, culturele centra, evementenbureaus en zelfs concertorganisatoren.

 

(*) Onze opleiding Podiumtechnieken is thans officieel een afstudeerrichting binnen onze Professioneel gerichte Bachelor-opleiding Audiovisuele Kunsten. RITCS | Royal Institute for Theatre, Cinema & Sound bereidt op dit ogenblik een dossier voor met het oog op de verzelfstandiging van de opleiding Podiumtechnieken. Deze administratieve verankering heeft verder geen enkele invloed op de pedagogische en artistieke invulling van de opleiding.