Skip to main content
Zoeken

Audiovisuele Kunsten

Bij de professionele bachelor word je opgeleid tot een veelzijdige mediamakers om het verschil te maken in een snel veranderend media- en kunstenveld. Na deze driejarige opleiding kan je op een creatieve en innovatieve manier meebouwen aan formats voor de verhalen van vandaag en morgen, en voor diverse platformen.

Impressie Parcours Trajecten Vakken en Toelatingsproef Alumni Het kernteam Docenten Meer weten?

Bekijk video op YouTube

De opleiding is er voor jou als je mee wil werken aan de verhalen die nù aan het gebeuren zijn. Je voelt je thuis in de wereld van de (online) audiovisuele media en je wil je skills verder inzetten om events, concerten, programma’s en actuele gebeurtenissen te registreren en nadien om te zetten naar creatieve content.

Je bent een early adopter die gebeten is door de nieuwste technologische ontwikkelingen en trends en wil je verder professionaliseren om in de media als all-rounder aan de slag te gaan. Je valt omver van ééntonigheid en wil als hands-on creator je kennis uitbreiden om meer, sneller, anders en professioneler aan het werk te gaan.

Je houdt van teamwork en droomt ervan als creatieve multidisciplinair samen met je team een idee om te zetten in frisse audiovisuele content. Je wil graag een onmisbare schakel zijn in de workflow van grote live captaties. Je bent ondernemend en hebt een heldere communicatiestijl. 

Op het RITCS wil je je verder verdiepen in hoe je snel, efficiënt maar vooral ook professioneel content kunt maken voor diverse platformen. Techniek en organisatorisch inzicht, reflectie, creatieve verbeelding en kritische zin staan voorop. Je staat daarbij het liefst met één voet in de school en met de andere voet in het werkveld zodat je kennismaakt met de laatste nieuwe trends in de audiovisuele sector. 

Bekijk video op YouTube

Parcours

In je eerste jaar kies je voor één van de drie trajecten: Realisatie, Production Management of Audio-Video-Technologie, op basis van waar jouw interesses liggen. Je bundelt je krachten met die van jouw medestudenten. Dit doe je in de vorm van een productiehuis. Bovendien heb je toegang tot 'Airbox', het online platform waar jij en je medestudenten eigen content creëren en waar je waardevolle ervaringen opdoet in de audiovisuele wereld.

Het tweede jaar staat volledig in het teken van groei en verdieping. Je richt je op jouw gekozen traject en scherpt je vaardigheden aan. Je zult merken dat je nu ook in staat bent om complexere projecten aan te pakken, terwijl samenwerking nog steeds een belangrijk element blijft binnen de opleiding.

In het derde jaar laten we jouw gekozen traject los en geven we je de vrijheid om je eigen unieke parcours uit te stippelen. Dit is het moment waarop je echt kunt focussen op jouw persoonlijke fascinaties en interesses. Je hebt nu de touwtjes volledig in handen en kunt experimenteren met diverse aspecten van de audiovisuele kunsten. Ook wanneer je op zoek gaat naar een geschikte stage, kan je verschillende richtingen uitgaan: van mediakunst tot videoclips, of van cultuurhuizen tot (inter)nationale mediahuizen met naam en faam.

Bekijk video op YouTube

Trajecten

Keuzetraject Realisatie

Je bent een creatieve doener met oog voor de wensen van een doelgroep of die van een opdrachthouder. Je denkt na over de balans tussen vorm en inhoud van het audiovisueel product.  Aan de hand van research en redactioneel werk leer je een concept uit de grond te stampen en het idee te begeleiden tot een creatief eindproduct voor diverse platformen, je leert hierbij ook een team aansturen. Je gaat hierbij telkens op zoek naar de meest aangewezen stijl en aanpak, zowel vormelijk als inhoudelijk.

Keuzetraject Audio-Video-Technologie

Wil je je verdiepen in de audiovisuele technieken om deze toe te passen in creatieve formats voor verschillende platformen? Dan biedt dit traject vele mogelijkheden: je kan er de klassieke skills voor beeld, geluid en montage verwerven voor traditionele media of je onderdompelen in de nieuwste technologieën en virtuele werelden voor de verhalen van vandaag én morgen.

Keuzetraject Production Management 

Aan de hand van gerichte vakken leer je het creatieproces begrijpen, plannen, budgetteren en begeleiden om zo het meeste uit je creatief team én het resultaat te halen. Je hebt daarbij oog voor detail en behoudt altijd het overzicht. Als aanspreekpunt maak je goeie afspraken met productiehuizen, televisiestudio’s, concertzalen en ander organisatoren waar jullie content voor maken. 

ECTS-fiches

Wil je gedetailleerde info over de vakken (beoordeling, examenvormen ...), dan kan je terecht op onze studiegids waarin je alle ECTS fiches van onze opleiding kan terugvinden.

Brochure

De algemene brochure van de professionele bachelor Audiovisuele Kunsten vind je hier.

Toelatingsproef

Wil je starten aan deze opleiding, dan moet je eerst slagen voor een artistieke toelatingsproef. De toelatingsproef bestaat uit drie onderdelen: een dossier, een intake- of selectiegesprek en een werkweek.

Lees hier meer over de toelatings­proeven.

Kwaliteitsvol onderwijs

Erasmushogeschool Brussel streeft kwaliteitsvol onderwijs na en ontwikkelt haar opleidingen voortdurend om te voldoen aan (inter-)nationale kwaliteitskenmerken. EhB zet maximaal in op het ontwikkelen van een kwaliteitscultuur en hanteert haar eigen kwaliteitsregie als fundament voor kwaliteitsvol onderwijs.  

Verschillende instrumenten garanderen het versterken en borgen van de onderwijskwaliteit van deze opleiding: 

  • In 2022 beoordeelden externe peers de kwaliteit van deze opleiding. Lees het volledige rapport van de peerreview
  • Het College van Bestuur van EhB besloot deze opleiding te borgen voor de periode 2023 tot 2025 in het borgingsbesluit
  • De kwaliteitsfiche toont een overzicht van de sterktes en groeikansen van deze opleiding.  

De website opleiding in cijfers van de Vlaamse overheid geeft informatie over het profiel van deze opleiding zoals wie deze opleiding volgt, hoelang studenten erover doen om hun diploma te behalen, etc. 

Lees meer over de kwaliteitsborging binnen EhB.

Alumni

Het kernteam

Harry Cole

Opleidingshoofd Professionele Bachelor Audiovisuele Kunsten harry.cole@ehb.be

In 1984 begon Harry zijn loopbaan in het culturele veld als Theatertechnieker/Toneelmeester. Als assistent lichtontwerp bij het toenmalige Koninklijk Jeugd Theater (nu hetPaleis) specialiseerde hij zich in lichttekenen en klom in 1991 op tot in-house lichttekenaar. Sinds 1997 is Harry actief als Freelance lichtontwerper, productieleider en technisch coördinator, zowel nationaal als internationaal. Vanaf 2009 deelt hij zijn kennis en passie als statutair docent aan EHB/RITCS School of Arts, waar hij tien jaar lang Vakhoofd was van Podiumtechnieken. Sinds maart 2020 is Harry opleidingshoofd van de Professionele Bachelor Audiovisuele Kunsten.

Harry Cole

Jeroen De Rijck

Adjunct-opleidingshoofd Professionele Bachelor jeroen.de.rijck@ehb.be

Jeroen, afgestudeerd in 2006 aan het RITCS, is een ervaren cameraman met bijdragen aan bekende programma's zoals "Idool" en "Boer Zoekt Vrouw." Sinds 2012 versterkt hij het RITCS-team en is momenteel adjunct-opleidingshoofd van de Professionele Bacheloropleiding in de Audiovisuele Kunsten. Hij combineert coaching met zijn rol als adjunct-opleidingshoofd en is betrokken bij de digitale transformatie en de investeringscommissie van het RITCS. Jeroen vertrouwt op de kracht van studenten en streeft ernaar hen zelfvertrouwen te geven voor de toekomst.

Jeroen De Rijck

Christel De Moor

Opleidingsassistente christel.de.moor@ehb.be

Christel De Moor studeerde af aan het RITCS in 1981 als regie-assistente/script supervisor. Ze werkt tot 1990 bij de VRT (toen BRTN) voor diverse jeugd- en wetenschappelijke programma's. Nadien werkt ze 14 jaar bij het productiehuis D&D Productions voor show- en spelprogramma's zoals 'Tien om te Zien', 'Het Gouden Oog' en Waagstuk en voor de dramareeks 'Wittekerke'. Sinds 2004 werkt ze voor het RITCS als praktijkdocente en opleidingsassistente.

Christel De Moor

An Taveirne

Begeleiding en planning van de praktijken an.taveirne@ehb.be

An Taveirne heeft jaren gewerkt als studiomeester voor allerlei studioprogramma's en ondersteunde ook productioneel tal van evenementen.

An Taveirne

Overzicht docenten

Hier vind je het volledige overzicht van onze toegewijde docenten, de drijvende kracht achter elke opleiding. Ze inspireren en vormen elke dag onze studenten, met passie en expertise.

Docenten

Meer weten?

Neem contact met ons op of kom langs op onze infomomenten.