Skip to main content
Zoeken

Animatiefilm

In de afstudeerrichting Animatiefilm worden tekenfilmers, computeranimators en poppenfilmers gevormd.

Impressie Bachelor Master Vakken en toelatingsproef Het kernteam Docenten Meer weten?

Bekijk video op YouTube

In het eerste jaar maak je kennis met de verschillende animatietechnieken, de basisprincipes van het animeren, en krijg je een algemene grafische basisvorming. Tijdens het tweede en derde jaar bepaal je je eigen richting en specialisatie, in functie van je interesses en toekomstplannen.

Het volledige productieproces van een animatiefilm komt in de opleiding aan bod, van idee en scenario tot beeldafwerking en klank. Tijdens het masterjaar realiseer je een eigen korte animatiefilm. Die is natuurlijk een proeve van bekwaamheid, maar meer nog een persoonlijk onderzoek van het medium animatiefilm dat ook een publiek kan boeien. De opleiding heeft nauwe banden met toonaangevende animatiebedrijven en kunstenaars. De docenten zijn overwegend professionals die dagelijks in de praktijk staan, en de sector door en door kennen.

Bachelor

Tijdens je bachelorjaren ontplooi je je creatieve potentieel. Van modelschetsen, grafische technieken en waarnemingstekenen tot het creëren van een eigen universum.

Je leert de basisvaardigheden van productiedesign, bewegingsleer, 3D computeranimatie, stop-motion animatie (poppenfilm) en tekenfilm. Hoe bouw je een digitale pop in Maya? Hoe geef je leven aan een getekend personage, een digitaal personage of een pop? Hoe belicht je een stop-motion poppenfilm-set? Hoe maak je een soundtrack bij je tekenfilm? Hoe gebruik je digitale tools en technieken zoals Adobe Creative Suite, TV Paint, Maya, Dragon Stop-Motion, Cintiq tekenschermen, enz.? Op deze vragen krijg je antwoord tijdens je opleiding animatiefilm.

De opleiding gaat verder dan technische expertise. Ontdek de kunst van dramaturgie en scenarioschrijven terwijl je eenvoudige productiedossiers voor auteursfilms, opdrachtfilms en series samenstelt. Leer hoe je je doelpubliek kunt bereiken en emotioneel kunt raken. Hoe je een storyboard maakt volgens de regels van de montage en filmtaal. Hoe je op een vlotte manier kunt samenwerken in het kader van een animatiefilm en hoe je de leiding neemt als regisseur van je eigen film.

Ontwikkel je artistieke en technische vaardigheden in een speciaal ingerichte animatiefilm-studio. Hier werk je zij aan zij met gepassioneerde docenten die zelf op hoog niveau actief zijn in de wereld van animatiefilm. Hun begeleiding zorgt ervoor dat je een uitgebreid portfolio opbouwt, klaar om de professionele praktijk te betreden en je verder te ontwikkelen als animatiefilmmaker.

Master

Master Animatiefilm

Tijdens de masteropleiding animatiefilm krijg je de kans om jezelf als animatie-auteur te vervolmaken door het realiseren van een eigen animatie-kortfilm of ander relevant artistiek project. Hierbij mondt je leertraject uit in een persoonlijk artistiek onderzoek en tast je de grenzen af van je mogelijkheden tot expressie.

ECTS-fiches

Wil je gedetailleerde info over de vakken (beoordeling, examenvormen ...), dan kan je terecht op onze studiegids waarin je alle ECTS fiches van onze opleiding kan terugvinden.

Brochure

De algemene brochure van de academische opleidingen Audiovisuele Kunsten vind je hier.

Toelatingsproef

Wil je starten aan deze opleiding, dan moet je eerst slagen voor een artistieke toelatingsproef. De toelatingsproef bestaat uit drie onderdelen: een dossier, een intake- of selectiegesprek en een werkweek.

Lees hier meer over de toelatings­proeven.

Kwaliteitsvol onderwijs

Erasmushogeschool Brussel streeft kwaliteitsvol onderwijs na en ontwikkelt haar opleidingen voortdurend om te voldoen aan (inter-)nationale kwaliteitskenmerken. EhB zet maximaal in op het ontwikkelen van een kwaliteitscultuur en hanteert haar eigen kwaliteitsregie als fundament voor kwaliteitsvol onderwijs.

Verschillende instrumenten garanderen het versterken en borgen van de onderwijskwaliteit van deze opleiding:

  • In 2016 vond een opleidingsaccreditatie plaats voor de Bachelor of Arts in de audiovisuele kunsten. Lees het volledige rapport.
  • De Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO) besloot deze opleiding te accrediteren voor de periode 2016 tot 2024 in het accreditatiebesluit.

De website opleiding in cijfers van de Vlaamse overheid geeft informatie over het profiel van deze opleiding zoals wie deze opleiding volgt, hoelang studenten erover doen om hun diploma te behalen, etc.

Lees meer over de kwaliteitsborging binnen EhB.

Het kernteam

Gert Driesen

Vakhoofd Animatiefilm gert.driesen@ehb.be

Gert behaalde zijn Masterdiploma animatiefilm aan RITCS in 2011. Direct na zijn studie startte hij bij het Brusselse animatiebedrijf 'Walking The Dog', waar hij meewerkte aan de serie 'Picknick met Taart' en de langspeelfilm 'Jack et la Mechanique du Coeur' als modeling en texturing artist. Na 3 jaar maakte hij de overstap naar 'Grid Animation' in Gentbrugge, waar hij bijdroeg aan langspeelfilms als 'Asterix et le Domaine des Dieux' en 'Michiel de Ruyter' als cloth en tracking artist. Na zijn artistieke periode koos hij voor iets nieuws en werkte hij 2 jaar als production manager op de series 'Boule et Bill' en 'YoYo'.

Patrick Geeraerts

Opleidingshoofd Bachelor en Master Audiovisuele Kunsten patrick.geeraerts@ehb.be

Patrick studeerde in 1985 af aan het HRITCS (Beeld-Geluid-Montage). In 2010 behaalde hij nog een Master in de Audiovisuele Kunsten (Documentaire). Bij de start van VTM gaf hij mee vorm aan de montages van de nieuwsdienst. Al gauw werd Vlaanderen te klein en zwierf hij de wereld rond op zoek naar brandende actualiteit voor de Britse zenders ITV en Channel4News. De echte doorbraak als monteur kwam door de samenwerking met Woestijnvis voor o.a. De Mol, De Laatste Show, In de Gloria en Man bijt Hond. Sinds 2002 legde hij zich toe op de vernieuwing van audiovisuele opleidingen aan het RITCS en als vakhoofd Editing. Sinds 2016 is hij opleidingshoofd Bachelor en Master Audiovisuele Kunsten.

Overzicht docenten

Hier vind je het volledige overzicht van onze toegewijde docenten, de drijvende kracht achter elke opleiding. Ze inspireren en vormen elke dag onze studenten, met passie en expertise.

Docenten

Meer weten?

Neem contact met ons op of kom langs op onze infomomenten.