Skip to main content
Zoeken

Animatiefilm

Gebeten door animatie, grafische vormgeving en sterke verhalen? In de opleiding komen jouw creatieve ideeën tot leven. Onder begeleiding van professionals leer je het hele productieproces: van concept en scenario tot beeldafwerking en klank. Ontwikkel je talent en groei uit tot een veelzijdige maker, klaar voor een carrière in de animatiesector!

traject Vakken en toelatingsproef Kwaliteitsvol onderwijs Docenten

Technische veelzijdigheid
Als animatiefilmmaker combineer je techniek en creativiteit om verhalen te creëren. Hoe laat je een getekend personage, een digitaal karakter of een pop tot leven komen? Welke belichting zorgt voor de gepaste sfeer en hoe bedenkt je een soundtrack die bijblijft? Met professionele software leer je je ideeën om te zetten in realiteit. Van bewegingsleer, 2D- 3D-animatie, Stop-motion en filmtaal: je ontwikkelt alle aspecten. Bovendien snap je hoe cinematografie, montage, geluid en timing samenkomen om een visueel verhaal te vertellen.

Meesterverteller

Animatiefilm begint bij een verhaal. Je leert scenario’s schrijven die boeien, personages creëren die spreken, en emoties oproepen die blijven hangen. Verken de kunst van dramaturgie, beweging en filmtaal, en ontdek hoe je jouw ideeën perfect afstemt op je publiek. Of je nu films of series maakt: jouw verhalen raken en inspireren.

Creëren in studio
 

Tijdens deze opleiding werk je in een professionele animatiestudio, zij aan zij met ervaren docenten die zelf actief zijn in de wereld van animatiefilm. Onder hun begeleiding bouw je aan een ruim portfolio. Je krijgt de kans om je eigen animatieproject te realiseren, relevant en eigenzinnig. Deze opleiding biedt je de ruimte om jezelf te ontwikkelen tot een ware animatiefilm-auteur.

animatie 1
Eerste jaar: essentiële skills en creatieve tools

In het eerste jaar word je volledig ondergedompeld in de wereld van animatiefilm. Je leert de basisprincipes van het vak en ontdekt verschillende technieken zoals 2D, 3D en stop-motion. Je bouwt een stevige basis op en krijgt inzicht in beeldtaal, werkprocessen en essentiële principes. Lessen over conceptontwikkeling, scenario’s, grafische vormgeving en audio ondersteunen je creatieve groei. Daarnaast verken je de rijke geschiedenis van animatiefilm en filmkunst. Al deze kennis pas je toe in je Individueel Artistiek Onderzoek, waarbij je een ultrakorte animatiefilm maakt. Dit project helpt je niet alleen je vaardigheden in de praktijk te brengen, maar ook je artistieke identiteit te ontdekken.

IMG 2689
Tweede jaar: experimenteren en ontdekken

Je gaat opnieuw aan de slag met een ultrakorte film, waarin experiment en creatieve vrijheid centraal staan. Je wordt aangemoedigd om de regels van het vak te breken en jouw unieke stijl als maker verder te ontwikkelen. Bij reflectievakken als politieke theorie en cultuurtheorie breid je je culturele kennis verder uit.  Tijdens het transversaal atelier werk je samen met studenten van andere academische opleidingen aan artistiek onderzoek in de inspirerende omgeving van Brussel.

animatie
Derde jaar: samen creëren, jezelf verdiepen

Je zet je vaardigheden in voor zelfbedachte concepten voor een fictieve kortfilm en een animatieserie. Dit jaar werk je aan een professioneel pre-productiedossier en duik je diep in de techniek en het experiment. Zo ontdek je verschillende animatietechnieken en ontwikkel je een concept dat kan uitgroeien tot je masterproef. De focus ligt op afwerking en onderzoek, zodat je goed voorbereid bent op de uitdagingen van je masterjaar.

1731538799 jpgjpeg 5 Nncwp Iei Dv Nvkx Zy
Masterjaar: jouw meesterwerk

In het masterjaar zet je alles op scherp. Je werkt aan een persoonlijk artistiek onderzoek dat resulteert in een eigen korte animatiefilm. In dit werk toon je je identiteit – inhoudelijk, artistiek en technisch – en laat je zien wie je bent als maker. Met deze film zet je de kroon op je artistieke ontwikkeling en zelfreflectie tijdens je opleiding. Tegelijkertijd ontdek je hoe je je werk professioneel kunt positioneren en waardevolle connecties opbouwt. Of je nu droomt van een carrière in grote studio’s, als freelancer of als onafhankelijke auteur, je sluit je opleiding af als een veelzijdig en zelfverzekerd maker. Zo sla je de brug tussen academische vorming en de praktijk.

Je vakken

Wil je gedetailleerde info over de vakken (beoordeling, examenvormen ...), dan kan je terecht op onze studiegids waarin je alle ECTS fiches van onze opleiding kan terugvinden.

Toelatingsproef

Wil je starten aan deze opleiding, dan moet je eerst slagen voor een artistieke toelatingsproef. De toelatingsproef bestaat uit drie onderdelen: een dossier, een intake- of selectiegesprek en een werkweek. Lees hier meer over de toelatings­proeven.

Kwaliteitsvol onderwijs

Erasmushogeschool Brussel streeft kwaliteitsvol onderwijs na en ontwikkelt haar opleidingen voortdurend om te voldoen aan (inter-)nationale kwaliteitskenmerken. EhB zet maximaal in op het ontwikkelen van een kwaliteitscultuur en hanteert haar eigen kwaliteitsregie als fundament voor kwaliteitsvol onderwijs.

Verschillende instrumenten garanderen het versterken en borgen van de onderwijskwaliteit van deze opleiding:
- In 2024 beoordeelden externe peers de kwaliteit van deze opleiding. Lees het volledige rapport van de peerreview.
- Het College van Bestuur van EhB besloot deze opleiding te borgen voor de periode 2024 tot 2030 in het borgingsbesluit.
- De kwaliteitsfiche toont een overzicht van de sterktes en groeikansen van deze opleiding.

De website opleiding in cijfers van de Vlaamse overheid geeft informatie over het profiel van deze opleiding zoals wie deze opleiding volgt, hoelang studenten erover doen om hun diploma te behalen, etc.

Lees meer over de kwaliteitsborging binnen EhB.

Geef toestemming om marketing cookies op te slaan om deze inhoud weer te geven.

Overzicht docenten

Hier vind je het volledige overzicht van onze toegewijde docenten, de drijvende kracht achter elke opleiding. Ze inspireren en vormen elke dag onze studenten, met passie en expertise.

Docenten