Veelgestelde vragen

veelgestelde vragen

Je zit ongetwijfeld nog met veel vragen omtrent je studiekeuze. Daarin ben je gelukkig niet alleen. Via deze weg proberen we een overzicht te maken van de meest gestelde vragen die we binnenkrijgen via ons vragenformulier. Zit je zelf al even op een vraag te broeden? Stel ons die dan zeker via het vragenformulier, dan kijken we of we je vraag kunnen opnemen in het overzicht. 
 

STEL JE VRAAG

 

Algemene vragen

 • Wanneer is de infodag van het RITCS School of Arts?
  De infodag van het RITCS School of Arts vindt dit jaar plaats op zaterdag 13 maart 2021. Daarnaast hopen we nog verschillende digitale info-momenten te organiseren. Hou onze agenda in de gaten voor al onze toekomstige info-momenten.

   
 • Hoe kan ik een kot vinden?
  Er zijn verschillende manieren om een ‘kot’ of studentenkamer te vinden. Volgende sites kunnen interessant zijn voor je zoektocht: 

  Brik.be: Op de website van BRIK vind je een oplijsting van een kwaliteitsvolle koten. 
  Ehb.be/stuvo: Ook de dienst studentenvoorzieningen van de Erasmushogeschool Brussel (EhB) heeft een huisvestingsdienst. Mailen kan naar huisvesting@ehb.be.

  Verder bieden op Facebook verschillende studenten en Brusselaars hun studentenkamers aan op de pagina’s “Wonen in Brussel” en “Bxl à Louer - de bouche à oreille (ii)” Tenslotte kan je ervoor kiezen om bij je bezoek aan Brussel de verschillende borden proberen te spotten met daarop ‘te huur’. In het bijzonder in de zomervakantie en tot en met de maand september kan je veel van deze borden in het stadsbeeld onderscheiden.Vaak kunnen nieuwe studenten een kot pas na de toelatingsproef in augustus of september definitief zoeken of vastleggen. Dat hoeft op zich geen groot probleem te zijn. Studentenverblijven komen vaak ook dan pas terug vrij. Ervaring leert in ieder geval dat wie dan pas op zoek kan meestal nog een goede stek vindt.

Inschrijving

 • Wat houdt de toelatingsproef in? 
  Wat de toelatingsproef precies inhoudt is ieder jaar misschien wel de meest voorkomende vraag. De algemene inhoud van de verschillende toelatingsproeven staat telkens beschreven op de opleidingspagina van iedere richting. Ga naar de specifieke pagina van de opleiding en klik vervolgens op ‘toelatingsproef’. Daar krijg je een eerste overzicht van de algemene structuur van de toelatingsproef en wat we van je verwachten. Eens je geregistreerd bent voor de toelatingsproef krijg je van ons een brochure met meer informatie over de toelatingsproef zelf. Het is goed mogelijk dat de concrete inhoud van bepaalde opdrachten pas wordt vrijgegeven tijdens je deelname aan de toelatingsproef zelf. Die informatie krijg je dan de week van de toelatingsproef zelf. De toelatingsproef neemt meestal een halve tot hele week in beslag en bestaat uit verschillende onderdelen.
   

 • Vanaf wanneer kan ik me inschrijven? 
  Om je in te kunnen schrijven voor een studie aan het RITCS School of Arts moet je eerst slagen voor een toelatingsproef. Het resultaat van je toelatingsproef wordt telkens bekendgemaakt op de laatste dag van de toelatingsproef. Ben je geslaagd voor de toelatingsproef van jouw studiekeuze dan kan je je inschrijven voor je studie op het studentensecretariaat van het RITCS School of Arts. Ben je niet geslaagd voor de toelatingsproef dan is het helaas niet mogelijk om je in te schrijven voor die opleiding. Je kan slechts één keer per jaar deelnemen. Meer informatie over de inschrijvingen vind je hier.
   

 • Hoeveel kost de opleiding?
  De kosten van je studie zijn afhankelijk van je profiel en de studiekeuze die je maakt. Als student van het RITCS betaal je, net zoals studenten aan andere hogescholen, je inschrijvingsgeld. Voor een modeltraject van 60 studiepunten betaalde je het afgelopen academiejaar zo’n 947,20 EUR inschrijvingsgeld. Heb je recht op een beurstarief voor je modeltraject van 60 studiepunten dan bedraagt deze kost zo’n 111,90 EUR. Studenten van buiten de Europese Economische Ruimte betalen voor dezelfde opleiding zo’n 7.356 EUR inschrijvingsgeld. Naast je inschrijvingsgeld moet je nog rekening houden met een reeks bijkomende kosten die in rekening worden gebracht voor ateliers en het gebruik van infrastructuur en ander materiaal. De bijkomende kosten zijn afhankelijk van de opleiding waarvoor je bent ingeschreven en kunnen dus variëren. Het afgelopen academiejaar betaalde je als eerstejaar zo’n 400 EUR bijkomende kosten. De kosten voor volgend academiejaar zijn nog niet gekend. Meer info over de bijkomende kosten en je inschrijvingsgeld vind je op deze pagina. Bij specifieke vragen kan je steeds het studentenloket contacteren: ritcs.be/studentenloket

 

 • Bij wie kan ik terecht met vragen over studiemethode, planning, motivatie, concentratie, studiekeuze, ...?
  Het RITCS School of Arts zet in op individuele begeleiding op alle niveaus van haar onderwijspraktijk. Heb je door omstandigheden nood aan  individuele begeleiding? Tijdens je hele studieloopbaan kan je terecht bij de studentenbegeleider met vragen over je studiemethode, planning, motivatie, concentratie en je studiekeuze. De studiebegeleider reikt je handvaten aan waarmee jij als student zelf aan de slag kan.
   

 • Bij wie kan ik terecht met vragen over mijn studietraject, leerkrediet, vrijstellingen?
  Bij de trajectbegeleidster kan je terecht met vragen over de samenstelling of wijziging van je studietraject, het aanvragen van vrijstellingen, de stand van je leerkrediet of een bespreking van je examenresultaten. 

Over de lessen

 • Waar heb je als RITCS-student les? 
  Het RITCS School of Arts beschikt over twee campussen: campus Dansaert en campus Bottelarij. Campus Dansaert is de thuisbasis van de studenten Audiovisuele Kunsten. RITCS café, CINEMA RITCS en radiozender XL AIR maken samen met de verschillende studio's onderdeel uit van deze campus in het hart van Brussel. Campus Bottelarij is het levend atelier van de studenten Drama en Podiumtechnieken. In deze voormalige brouwerij experimenteren regisseurs, spelers en technici van onze opleidingen erop los. Het RITCS werk samen met de Erasmushogeschool Brussel ook aan een nieuwe kunstcampus op de nijverheidskaai, die over enkele jaren klaar moet zijn. 
   
 • Hoeveel dagen per week heb je les? 
  De planning van je lessen is sterk afhankelijk van de opleiding waarvoor je bent ingeschreven, de opbouw van lesjaar en de organisatie van de praktijk. De planning wordt telkens ruim op voorhand gecommuniceerd via onze planningstool waardoor je als student voldoende tijd hebt om jezelf te organiseren.
   
 • Werken en studeren combineren
  Door de grote hoeveelheid aan praktijk is de combinatie werken-studeren absoluut niet evident. Een voltijdse job combineren met een voltijdse opleiding kan sowieso niet. Een halftijdse job combineren met een halftijdse opleiding is verre van evident, maar kan opleiding per opleiding onderzocht worden. We raden je aan om contact op te nemen met onze trajectbegeleidster Katrien Fauville (katrien.fauville@ehb.be) om samen de opties te bekijken. Een studentenjob in het weekend, of eventueel ’s avonds, kan eventueel wel.
   

 • Wat is het verschil tussen een studiepunt, een OLOD en een credit?

  OLOD is de afkorting die wordt gebruikt voor een opleidingsonderdeel. Eén vak of praktijkoefening kan je zien als één opleidingsonderdeel of ook wel deel van je opleiding.

  De omvang of het 'gewicht' van een opleidingsonderdeel of van een opleiding wordt uitgedrukt in studiepunten. Een studiepunt is een maat die de studiebelasting van een opleidingsonderdeel uitdrukt. Gemiddeld is één studiepunt gelijk aan 27 uren studieactiviteit, contactonderwijs en examens inbegrepen. Hoeveel studiepunten aan een opleidingsonderdeel werden toegekend, kan je terugvinden in het opleidingsprogramma op de specifieke opleidingspagina's. Een opleidingsonderdeel telt minstens 3 studiepunten. Als je voltijds studeert, dan neem je ongeveer 60 studiepunten op per academiejaar. 

  Eens je bent geslaagd voor een opleidingsonderdeel dan bekom je daarvoor een credit. Een credit is dus een synoniem voor een verworven studiepunt. Een creditbewijs is een document dat je ontvangt wanneer je slaagt voor een opleidingsonderdeel (minstens 10/20 behaald). Een creditbewijs geeft aan dat je de competenties, verbonden aan een opleidingsonderdeel, hebt verworven.
   

 • Wat is een afstudeerrichting?
  Zowel in de bachelor- als de masteropleiding is het mogelijk dat je een afstudeerrichting kan kiezen. Dit houdt in dat je je verder verdiept in een deeldomein van de opleiding. Zo zijn 'Regie', 'Animatiefilm', 'Radio' en 'Cinematografie' bijvoorbeeld afstudeerrichtingen van de opleiding Audiovisuele Kunsten.