Skip to main content
Zoeken

Sound Design

Als sound designer creëer je een passende en originele klankband voor een film, maar ook voor andere kunstvormen zoals theater, hoorspelen, dansvoorstellingen, installaties en VR.

Impressie Vakken en toelatingsproef Het kernteam Docenten Meer weten?

Bekijk video op YouTube

Je bent verantwoordelijk voor de geluidsopname, geluidsmontage en mixage. Hierbij ligt de nadruk op creatief omgaan met geluid en techniek. In een film geef je vorm aan alles wat er te horen valt, zowel binnen als buiten het beeld, en ondersteun je het verhaal met een emotionele en metaforische laag. Je eigen artistieke visie en persoonlijke stijl zijn daarbij steeds zeer belangrijk. Je werkt nauw samen met een regisseur om klank en beeld te integreren tot een meeslepende totaalervaring. Verder werk je als student op een creatieve manier samen met een regisseur in het vertellen van jullie verhaal. Het gebruiken van technische apparatuur en het toepassen van een aangepaste methode dragen telkens bij tot het bereiken van het beste resultaat bij een gegeven opdracht.

Heimatland BTS

Tijdens het eerste jaar van de bacheloropleiding ontdek je als student sound design de audiovisuele basisprincipes, samen met de richtingen schrijven, regie, productie, cinematografie en montage. Hier wordt de kiem gelegd voor latere samenwerkingen, elk vanuit de eigen gespecialiseerde discipline. Je krijgt ook enkele specifieke sounddesign-vakken, zoals setopname, postproductie en audiotechnologie, en wordt ondergedompeld in een bad van kunst- en filmgeschiedenis. Aan het einde van het eerste jaar presenteer je een persoonlijk klankwerk.

In het tweede jaar dagen algemene vakken je uit om jouw kritische reflectie op het postproductieproces, het audiovisuele medium en de maatschappij aan te scherpen. Als sounddesigner ligt je focus op de drie voornaamste facetten van een klankband: geluidsopname, geluidsmontage en geluidsmixage, zowel voor documentaire als fictiefilm. Je levert voorstellen over de klankkleur, de dramatiek en het narratieve aspect van ieder project, en dit in overleg met de regisseur. Daarbij is het ontwikkelen van een eigen visie steeds belangrijker.

In het derde jaar ontwikkel je stapsgewijs een meer professionele houding tijdens de praktijkateliers. De veelheid aan verschillende projecten laten je toe je technische skills te verhogen en te verfijnen. Je verdiept je expertise door lessen in geluidsopname en klankmontage, waar meer geavanceerde technieken en tools aan bod komen. Daarnaast krijgt muziek een meer prominentere rol als essentieel element in je werk.

2023-4_3SD_AudioPostProductieTechnieken3_22

Master

In het masterjaar krijg je de ruimte om jezelf zowel op technisch als artistiek vlak verder te ontwikkelen en te specialiseren. Je verdiept je in je specifieke interesses en werkt aan een eindwerk: een filmklankband of een thematisch artistiek onderzoek. Beide afstudeeropties bevatten zowel theoretische als praktische elementen en tonen aan dat je geluid beheerst in al zijn facetten. Van het idee tot het eindresultaat ben je in staat een klankband bedenken, te maken en te overzien. Met oog en oor voor detail breng je dit naar een hoger niveau.Tijdens het academiejaar krijg je hiervoor de nodige klankspecifieke kennis, begeleiding en professionele tools aangeboden. Sound design wordt benaderd vanuit foley-creatie en je leert werken in surround sound.Je werkt intens samen met regisseurs, scenaristen, beeldmonteurs,… en via je eindwerkpromotor en stageplaats bouw je de eerste bruggen naar het werkveld.

ECTS-fiches

Wil je gedetailleerde info over de vakken (beoordeling, examenvormen ...), dan kan je terecht op onze studiegids waarin je alle ECTS-fiches van onze opleidingen kan terugvinden.

Toelatingsproef

Wil je starten aan deze opleiding, dan moet je eerst slagen voor een artistieke toelatingsproef. De toelatingsproef bestaat uit drie onderdelen: een dossier, een intake- of selectiegesprek en een werkweek.Lees hier meer over de toelatings­proeven.

Kwaliteitsvol onderwijs

Erasmushogeschool Brussel streeft kwaliteitsvol onderwijs na en ontwikkelt haar opleidingen voortdurend om te voldoen aan (inter-)nationale kwaliteitskenmerken. EhB zet maximaal in op het ontwikkelen van een kwaliteitscultuur en hanteert haar eigen kwaliteitsregie als fundament voor kwaliteitsvol onderwijs.

Verschillende instrumenten garanderen het versterken en borgen van de onderwijskwaliteit van deze opleiding:

  • In 2024 beoordeelden externe peers de kwaliteit van deze opleiding. Lees het volledige rapport van de peerreview.
  • Het College van Bestuur van EhB besloot deze opleiding te borgen voor de periode 2024 tot 2030 in het borgingsbesluit.
  • De kwaliteitsfiche toont een overzicht van de sterktes en groeikansen van deze opleiding.

De website opleiding in cijfers van de Vlaamse overheid geeft informatie over het profiel van deze opleiding zoals wie deze opleiding volgt, hoelang studenten erover doen om hun diploma te behalen, etc.

Lees meer over de kwaliteitsborging binnen EhB.

Het kernteam

Patrick Geeraerts

Opleidingshoofd Bachelor en Master Audiovisuele Kunsten patrick.geeraerts@ehb.be

Patrick studeerde in 1985 af aan het HRITCS (Beeld-Geluid-Montage). In 2010 behaalde hij nog een Master in de Audiovisuele Kunsten (Documentaire). Bij de start van VTM gaf hij mee vorm aan de montages van de nieuwsdienst. Al gauw werd Vlaanderen te klein en zwierf hij de wereld rond op zoek naar brandende actualiteit voor de Britse zenders ITV en Channel4News. De echte doorbraak als monteur kwam door de samenwerking met Woestijnvis voor o.a. De Mol, De Laatste Show, In de Gloria en Man bijt Hond. Sinds 2002 legde hij zich toe op de vernieuwing van audiovisuele opleidingen aan het RITCS en als vakhoofd Editing. Sinds 2016 is hij opleidingshoofd Bachelor en Master Audiovisuele Kunsten.

Overzicht docenten

Hier vind je het volledige overzicht van onze toegewijde docenten, de drijvende kracht achter elke opleiding. Ze inspireren en vormen elke dag onze studenten, met passie en expertise.

Docenten

Meer weten?

Neem contact met het kernteam hierboven of via RITCS@ehb.be. Je bent ook altijd welkom op onze campus of op onze infomomenten.