Skip to main content
Zoeken

Schrijven

Heb jij een neus voor een goed verhaal? En breng je dat vlot op papier? In deze opleiding leer je verhalen maken voor film, theater, proza en nog veel meer. Je ontwikkelt je unieke stem, leert spanning opbouwen en personages tot leven brengen. Stap voor stap word je ingewijd in de kunst van het vertellen.

traject Schakelprogramma Vakken en toelatingsproef kwaliteitsvol onderwijs Docenten

Filmscenario als basis 
Elke film, theatervoorstelling of audioverhaal begint aan de schrijftafel. Als schrijver geef jij vorm aan verhalen die het publiek raken. In deze opleiding ligt de basis bij het fictiescenario. Je leert de technische en theoretische aspecten van scenarioschrijven voor verschillende genres. Je schrijft, onderzoekt, leest veel en kijkt veel films. Naarmate de opleiding vordert, verruim je je blik naar andere vertelvormen zoals theater, documentaire en proza. 

Persoonlijke pen 

De opleiding combineert theoretische lessen met workshops en ateliers om jouw schrijfvaardigheden aan te scherpen. Je leert hoe je een plot opbouwt, personages creëert en dialogen schrijft. Een team van bekwame docenten, die vaak met beide voeten nog stevig in de praktijk staan, begeleidt je in de zoektocht naar een eigen stem. 

Samenwerken 
 
Een goed verhaal ontstaat vaak in samenwerking. Tijdens de opleiding werk je dan ook vaak samen met studenten Regie, Animatiefilm, Productie en Dramatische Kunsten. Je ontwikkelt verhalen, experimenteert met stijlen en ontdekt wat werkt. Doordat je betrokken bent bij de realisatie, leer je hoe jouw werk op de vloer tot leven komt. 

Voor diverse vertelvormen 

Het doel is om inventieve en veelzijdige verhalenmakers op te leiden die na hun studie in diverse disciplines en werkomgevingen aan de slag kunnen. Of je nu alleen werkt of in een schrijfteam, in opdracht of op eigen initiatief, voor audiovisuele fictie, literair proza of theater, de essentie blijft dezelfde: je creëert een verhaal voor een publiek, een verhaal dat boeit en raakt.

240917 schrijfclub img 5184

Eerste jaar: de basis leggen   

In je eerste jaar krijg je een brede audiovisuele en culturele basis. Samen met je medestudenten ontdek je de fundamenten van schrijven, regie, productie, cinematografie, sound design en editing. Je krijgt een stevige culturele basis met vakken als Kunst, Cultuur en Filmgeschiedenis en maakt kennis met de audiovisuele praktijk tijdens individuele en gezamenlijke oefeningen. Ook volg je de eerste specifieke vakken rond scenario, schrijven en taalvaardigheid, waarmee je de kiem legt voor je eigen stijl. Je zet je eerste stappen in het individueel artistiek onderzoek.

IMG 3290

Tweede en derde jaar: specialiseren en experimenteren   

Vanaf het tweede jaar verbreedt de focus met Scenario, Narratologie, Dramaturgie, Literair schrijven, Tekstanalyse en Theaterschrijven. Je werkt in het fictieatelier samen met de student regie en productie. Je leert werken aan fictieseries en maakt kennis met interactieve storytelling en andere narratieve vormen. Bij reflectievakken als politieke theorie, cultuurtheorie, filmanalyse en filmgeschiedenis breid je je culturele kennis verder uit.  Tijdens het transversaal atelier werk je samen met studenten van andere academische opleidingen aan artistiek onderzoek in de inspirerende omgeving van Brussel.

Schrijven

Masterjaar: jouw signatuur    

Tijdens de master Schrijven breng je je persoonlijke artistiek onderzoek tot leven.  Je ontwikkelt onder het mentorschap van een promotor een verhalende tekst die volledig jouw signatuur draagt, in een zelfgekozen vorm en discipline: scenario, proza, theater, graphic novel, narratieve game…  De master vormt de ideale opstap naar een professionele loopbaan als schrijver.

Schakelprogramma

Heb je al een diploma en wens je graag een verkort traject schrijven te volgen dan kan je deelnemen aan de toelatingsproef voor het verkort traject. Je volgt een schakelprogramma wanneer je vanuit een professionele bachelor naar een Master wil doorstromen. Een voorbereidingsprogramma volg je wanneer je een academische opleiding hebt genoten en wil doorstromen naar onze Master. Beide zijn ‘verkorte’ programma’s en geven geen recht op het bachelordiploma, wel recht op toegang tot de master.

Je vakken

Wil je gedetailleerde info over de vakken (beoordeling, examenvormen ...), dan kan je terecht op onze studiegids waarin je alle ECTS fiches van onze opleiding kan terugvinden. De ETCS fiches voor het verkort traject vind je hier.

Toelatingsproef

Wil je starten aan deze opleiding, dan moet je eerst slagen voor een artistieke toelatingsproef. De toelatingsproef bestaat uit drie onderdelen: een dossier, een intake- of selectiegesprek en een werkweek.Lees hier meer over de toelatings­proeven.

Kwaliteitsvol onderwijs

Erasmushogeschool Brussel streeft kwaliteitsvol onderwijs na en ontwikkelt haar opleidingen voortdurend om te voldoen aan (inter-)nationale kwaliteitskenmerken. EhB zet maximaal in op het ontwikkelen van een kwaliteitscultuur en hanteert haar eigen kwaliteitsregie als fundament voor kwaliteitsvol onderwijs.

Verschillende instrumenten garanderen het versterken en borgen van de onderwijskwaliteit van deze opleiding:

In 2024 beoordeelden externe peers de kwaliteit van deze opleiding. Lees het volledige rapport van de peerreview.
Het College van Bestuur van EhB besloot deze opleiding te borgen voor de periode 2024 tot 2030 in het borgingsbesluit.

De kwaliteitsfiche toont een overzicht van de sterktes en groeikansen van deze opleiding.

De website opleiding in cijfers van de Vlaamse overheid geeft informatie over het profiel van deze opleiding zoals wie deze opleiding volgt, hoelang studenten erover doen om hun diploma te behalen, etc.

Lees meer over de kwaliteitsborging binnen EhB.

Overzicht docenten

Hier vind je het volledige overzicht van onze toegewijde docenten, de drijvende kracht achter elke opleiding. Ze inspireren en vormen elke dag onze studenten, met passie en expertise.

Docenten