Skip to main content
Zoeken

Regie

Als student Audiovisuele Kunsten kan je je gaan toeleggen op de regie en het vertellen van een audiovisueel verhaal: zowel fictie als verhalen uit de reële wereld.

Impressie Bachelor Master Vakken en toelatingsproef Het kernteam Docenten Meer weten?

Bekijk video op YouTube

Je doorloopt alle stadia van het regieproces: de ontwikkeling van het scenario, een artistieke visie uitgewerkt in een draaiboek, de communicatie naar een crew, de acteursregie, het leiden en delegeren, het begeleiden van de postproductie.

Je ontwikkelt jezelf tot een zelfbewuste regisseur die beschikt over een origineel, poëtisch en dramatisch oog voor de realiteit. Je bent in staat om deze realiteit creatief en artistiek te interpreteren en hebt het potentieel om interessante lijnen te ontdekken in het dagelijks leven.

Dit alles vanuit een maatschappijkritische visie, een sterke dramaturgie en een boeiende filosofische benadering. Humor en abstractie worden gestimuleerd in een creatief, vrij en speels kader. We besteden hierbij aandacht aan fictiefilm, documentaire, hybride vormen en kruisbestuivingen tussen verschillende disciplines.

regie klapper

Bachelor

Tijdens het eerste jaar van de Bachelor ontdek je als student regie de basisbegrippen van cinema, samen met de studenten schrijven, productie, cinematografie, sound design en editing. Je wordt ondergedompeld in een bad van Kunst, Cultuur en Filmgeschiedenis; krijgt je eerste scenario-, regie- en productielessen en je hebt gezamenlijke praktijk fictie en documentaire. Tijdens het eerste jaar wordt de kiem gelegd voor de latere samenwerkingen, elk vanuit de eigen discipline, steeds meer gespecialiseerd. Op het einde van het eerste jaar toon je een persoonlijk, geïnspireerd werk.

In het tweede jaar word je uitgedaagd om je kritische reflectie over het audiovisuele medium en de maatschappij aan te scherpen. Algemene vakken als Film- en Documentaire analyse, een verdere verdieping in de Filmgeschiedenis, Politiek, Cultuur en Filosofie geven je de nodige achtergrond om je eigen accenten te leggen. Gaandeweg leer je in gerichte en goed omkaderde praktijkateliers in de 2e en 3e bachelor een professionele houding aan te nemen, net zoals in de professionele context van de hedendaagse audiovisuele wereld. Dit gebeurt telkens zo veel als mogelijk in samenwerking met de medestudenten van Schrijven, Regie, Productie, Cinematografie, Sound Design en Editing, die elk hun vanuit hun specifieke talent een artistieke bijdrage leveren. Bij sommige opdrachten wordt er ook bewust alleen gewerkt. De praktijk behelst zowel Fictie, Human Interest, Documentaire of mengvormen daarvan.

Afhankelijk van het gekozen traject zal je ook te maken krijgen met Acteursregie, Scenario, Narratologie, Redactie en Research, Productieleiding, Muziek in Film, Postproductie, Interviewtechnieken, Cinematografie, Klankopname en –postproductie en Montage.

In het derde jaar zal de specialisatie maximaal zijn. In verschillende keuzeateliers zoek je je eigen weg en artistieke stijl. Je leert verworven vaardigheden toe te passen in de zoektocht naar je eigen stem.

Master

De master geeft je de keuze om je persoonlijke visie en stijl verder te ontwikkelen. Het afgelegde parcours in de bacheloropleiding kent hier een vervolg. Alles vertrekt van inhoud: die wordt verder uitgediept en aangescherpt in de onderzoeksvakken en een interdisciplinair onderzoeksatelier. Een keuze uit verschillende masterclasses, dikwijls in internationale context, brengen artistieke ontwikkeling en specifiek vakmanschap bij.

In de masterproef regie ben je vrij om als regisseur je ‘eigen film’ voor te stellen, in eender welke vorm van storytelling. Hierbij staat de zoektocht naar creatief auteurschap centraal. Je vertrekt vanuit een persoonlijk onderzoek, daagt jezelf uit en werkt aan een eigen stem en visie. Van daar uit zijn vele vormen mogelijk om je verhaal te vertellen, ook hybride projecten die het midden houden tussen documentaire en fictiefilm. De nadruk ligt op creativiteit en authenticiteit.

ECTS-fiches

Wil je gedetailleerde info over de vakken (beoordeling, examenvormen ...), dan kan je terecht op onze studiegids waarin je alle ECTS-fiches van onze opleidingen kan terugvinden.

Brochure

De algemene brochure van de academische opleidingen Audiovisuele Kunsten vind je hier.

Toelatingsproef

Wil je starten aan deze opleiding, dan moet je eerst slagen voor een artistieke toelatingsproef. De toelatingsproef bestaat uit drie onderdelen: een dossier, een intake- of selectiegesprek en een werkweek.Lees hier meer over de toelatings­proeven.

Kwaliteitsvol onderwijs

Erasmushogeschool Brussel streeft kwaliteitsvol onderwijs na en ontwikkelt haar opleidingen voortdurend om te voldoen aan (inter-)nationale kwaliteitskenmerken. EhB zet maximaal in op het ontwikkelen van een kwaliteitscultuur en hanteert haar eigen kwaliteitsregie als fundament voor kwaliteitsvol onderwijs.

Verschillende instrumenten garanderen het versterken en borgen van de onderwijskwaliteit van deze opleiding:

  • In 2024 beoordeelden externe peers de kwaliteit van deze opleiding. Lees het volledige rapport van de peerreview.
  • Het College van Bestuur van EhB besloot deze opleiding te borgen voor de periode 2024 tot 2030 in het borgingsbesluit.
  • De kwaliteitsfiche toont een overzicht van de sterktes en groeikansen van deze opleiding.

De website opleiding in cijfers van de Vlaamse overheid geeft informatie over het profiel van deze opleiding zoals wie deze opleiding volgt, hoelang studenten erover doen om hun diploma te behalen, etc.

Lees meer over de kwaliteitsborging binnen EhB.

Het kernteam

Jan Matthys

Vakhoofd Regie - Fictie jan.matthys@ehb.be

Jan starte zijn carrière als regisseur van non-fictie zoals ‘Zalm Voor Corleone’ en ‘De Bende van Wim’. Daarna evolueerde hij naar TV-fictie waar hij jarenlang series voor VRT en VTM regisseerde. (‘Katarakt’, ‘Quiz Me Quick’, ’De Smaak van Dekeyser’, ‘In Vlaamse Velden’) Begin 2014 ontving hij de EuroFipa d’Honneur voor zijn volledig regiewerk. In 2017 maakte hij met ‘Vele Hemels’ zijn speelfilmdebuut. De laatste jaren regisseert hij vooral internationale series waaronder ‘The Last Kingdom’, ‘Vikings:Valhalla’ en ‘Outlander’. Voor de Britse reeks ‘Shetland’ werd hij BAFTA genomineerd. Jan ziet het als een voorrecht om met studenten te werken en zijn opgedane ervaring te delen. 

Profielfoto

Tim De Keersmaecker

Vakhoofd Regie - Documentaire tim.de.keersmaecker@ehb.be

Tim De Keersmaecker (°1975) is een filmmaker met 10 jaar ervaring. In zijn films, die allemaal hun oorsprong hebben in de realiteit, ligt de nadruk op wie moeilijk een plaats vindt in de maatschappij. Vaak gaat het om sociaal, psychologisch, economisch kwetsbare mensen. De feilbaarheid van de mens staat altijd centraal. Hij begon zijn professionele loopbaan in een psychiatrisch centrum, waar hij heeft gewerkt met mensen met gedragsstoornissen en verslavingsproblematiek.

Portret20

Tom Van Herzele

Opleidingsassistent en coördinatie Regie - Documentaire tom.van.herzele@ehb.be

Tom studeerde af als documentaire-regisseur aan het RITCS in 1995. Als freelance-regisseur combineerde hij reportagewerk voor televisie (Man Bijt Hong, Het leven zoals het is, Columbus...) met onafhankelijke documentaires, voornamelijk voor Canvas.

MEDEWERKERSSHOOT20201832

Patrick Geeraerts

Opleidingshoofd Bachelor en Master Audiovisuele Kunsten patrick.geeraerts@ehb.be

Patrick studeerde in 1985 af aan het HRITCS (Beeld-Geluid-Montage). In 2010 behaalde hij nog een Master in de Audiovisuele Kunsten (Documentaire). Bij de start van VTM gaf hij mee vorm aan de montages van de nieuwsdienst. Al gauw werd Vlaanderen te klein en zwierf hij de wereld rond op zoek naar brandende actualiteit voor de Britse zenders ITV en Channel4News. De echte doorbraak als monteur kwam door de samenwerking met Woestijnvis voor o.a. De Mol, De Laatste Show, In de Gloria en Man bijt Hond. Sinds 2002 legde hij zich toe op de vernieuwing van audiovisuele opleidingen aan het RITCS en als vakhoofd Editing. Sinds 2016 is hij opleidingshoofd Bachelor en Master Audiovisuele Kunsten.

Overzicht docenten

Hier vind je het volledige overzicht van onze toegewijde docenten, de drijvende kracht achter elke opleiding. Ze inspireren en vormen elke dag onze studenten, met passie en expertise.

Docenten

Meer weten?

Neem contact met het kernteam hierboven of via RITCS@ehb.be. Je bent ook altijd welkom op onze campus of op onze infomomenten.