Skip to main content
Zoeken

Productie

Als producent leer je een goed verhaal detecteren, financieren, budgetteren en organiseren.

Impressie Bachelor Master Verkort traject Vakken en toelatingsproef Het kernteam Docenten Meer weten?

Bekijk video op YouTube

Heb je een neus voor het vinden van goede verhalen? Zie je de film al voor je als je een boek leest? Loop je zelf rond met veel ideeën die je graag gemaakt wil zien? 

Tijdens je opleiding leer je hoe je met mensen (crew en cast) en middelen (artistiek en technisch) om moet gaan. Je krijgt de kans om verschillende soorten projecten te produceren, zoals films, fictieseries, animatiefilms, televisieprogramma's of documentaires. Bovendien kun je diverse functies uitproberen op de sets van je medestudenten, variërend van Line Producer tot productieleider of Location Manager. Bij dit proces is zin voor organisatie en diplomatie van groot belang. Je verwerft inzicht in scenario's, research, conceptontwikkelingen, juridische en logistieke aspecten, evenals planning en financiering. Gaandeweg leer je bovendien over de nationale en internationale mogelijkheden van financiering, marketing en distributie.

Tijdens je masterjaar krijg je de kans om al deze kennis samen te brengen en zal je vanuit de functie van producent een project zelfstandig leiden vanaf de ontwikkelingsfase t.e.m. de post-productie en distributie.

Bachelor

productie bachelor

In het eerste jaar van de opleiding Productie leer je samen met de studenten Regie, Cinematografie, Schrijven, Sound design, Editing de basisbeginselen van elke discipline ontdekken. In het tweede jaar verdiep jij je verder in de inhoud van het verhaal en hoe die het productieproces bepaalt. Je gaat dieper in op de verschillende stappen van het productieproces, hoe de samenwerking tussen de verschillende disciplines verloopt en je maakt je eerste budget en planning. Bovendien doe je je eerste praktische ervaring op tijdens de ateliers op school. In het derde jaar komt budgetting, financiering en marketing aan bod en je ga je een eerste korte film produceren onder begeleiding van een docent.

Master

Productie masterproef

De master is de laatste stap op weg naar je professionele carrière als producent met een sterk ontwikkelde visie. Je zet je eerste eigen project van lange adem op, produceert alleen een kortfilm en volgt masterclasses van inspirerende makers.

Deze makers, elk vanuit hun specifiek vakgebied bekwamen jou verder in pitching, internationale financiering, distributie maar ook post-productie management en animatie-productie.

Op het einde van jouw master heb je doelgericht jouw interesses en sterktes verder kunnen ontwikkelen en ben je klaar om het professionele veld in te trekken en aan de slag te gaan.

Verkort traject 

Heb je al een diploma (bachelor of master) behaald, maar ben je gepassioneerd door de filmwereld en wil je nu toch de overstap maken? Dan kan je binnen de opleiding 'Productie' ook een verkort bachelortraject volgen. 

Voor dit verkort traject dien je deel te nemen aan één van de toelatingsproeven voor de opleiding Productie. Ben je geslaagd, dan kijken we samen op welke manier we een individueel traject van één jaar voor jou kunnen samenstellen, aangepast aan jouw specifieke vooropleiding(en). Je zal in ieder geval een intensieve cursus krijgen in de basisprincipes van de productie van een audiovisueel project: ideeontwikkeling, organisatie, budgettering en marketing, alsook opdrachten die theorie omzetten in de praktijk. Na het behalen van een bachelor Productie, is het ook nog mogelijk om door te stromen naar de master.

ECTS-fiches

Wil je gedetailleerde info over de vakken (beoordeling, examenvormen ...), dan kan je terecht op onze studiegids waarin je alle ECTS fiches van onze opleiding kan terugvinden.

Brochure

De algemene brochure van de academische opleidingen Audiovisuele Kunsten vind je hier.

Toelatingsproef

Wil je starten aan deze opleiding, dan moet je eerst slagen voor een artistieke toelatingsproef. De toelatingsproef bestaat uit drie onderdelen: een dossier, een intake- of selectiegesprek en een werkweek.Lees hier meer over de toelatings­proeven.

Kwaliteitsvol onderwijs

Erasmushogeschool Brussel streeft kwaliteitsvol onderwijs na en ontwikkelt haar opleidingen voortdurend om te voldoen aan (inter-)nationale kwaliteitskenmerken. EhB zet maximaal in op het ontwikkelen van een kwaliteitscultuur en hanteert haar eigen kwaliteitsregie als fundament voor kwaliteitsvol onderwijs.

Verschillende instrumenten garanderen het versterken en borgen van de onderwijskwaliteit van deze opleiding:

  • In 2024 beoordeelden externe peers de kwaliteit van deze opleiding. Lees het volledige rapport van de peerreview.
  • Het College van Bestuur van EhB besloot deze opleiding te borgen voor de periode 2024 tot 2030 in het borgingsbesluit.
  • De kwaliteitsfiche toont een overzicht van de sterktes en groeikansen van deze opleiding.

De website opleiding in cijfers van de Vlaamse overheid geeft informatie over het profiel van deze opleiding zoals wie deze opleiding volgt, hoelang studenten erover doen om hun diploma te behalen, etc.

Lees meer over de kwaliteitsborging binnen EhB.

Het kernteam

Patrick Geeraerts

Opleidingshoofd Bachelor en Master Audiovisuele Kunsten patrick.geeraerts@ehb.be

Patrick studeerde in 1985 af aan het HRITCS (Beeld-Geluid-Montage). In 2010 behaalde hij nog een Master in de Audiovisuele Kunsten (Documentaire). Bij de start van VTM gaf hij mee vorm aan de montages van de nieuwsdienst. Al gauw werd Vlaanderen te klein en zwierf hij de wereld rond op zoek naar brandende actualiteit voor de Britse zenders ITV en Channel4News. De echte doorbraak als monteur kwam door de samenwerking met Woestijnvis voor o.a. De Mol, De Laatste Show, In de Gloria en Man bijt Hond. Sinds 2002 legde hij zich toe op de vernieuwing van audiovisuele opleidingen aan het RITCS en als vakhoofd Editing. Sinds 2016 is hij opleidingshoofd Bachelor en Master Audiovisuele Kunsten.

Corine Appelmans

Vakhoofd Productie corine.appelmans@ehb.be

Corine studeerde in 1994 af aan het toenmalige RITS (richting audiovisuele assistentie). Na haar afstuderen ging ze aan de slag als productie-assistent bij de fictiereeks ‘ Ons Geluk’. Kort nadien maakte ze de overstap naar algemeen opnameleider om door te stromen naar de functie van line-producer. Binnen die functie werkte ze een 10-tal jaar vast in dienst voor het productiehuis Skyline Entertainment om in 2014 als freelancer verder te gaan. Doorheen de jaren maakte ze deel uit van aantal non-fictie producties zoals Man bijt hond en De mol maar ze heeft hoofdzakelijk gewerkt voor fictie-producties en langspeelfilms waaronder oa.:  Alles moet weg, Wittekerke, In de gloria, Aspe, De indringer, De Rodenburgs, Groenten uit Balen, Salamander 1, Professor T, Wat mannen willen,De 16, All of Us, Grond, Het verhaal van Vlaanderen en Het Smelt. Sinds 2022 is ze daarnaast ook vakhoofd van de richting productie.

Overzicht docenten

Hier vind je het volledige overzicht van onze toegewijde docenten, de drijvende kracht achter elke opleiding. Ze inspireren en vormen elke dag onze studenten, met passie en expertise.

Docenten

Meer weten?

Neem contact met het kernteam hierboven of via RITCS@ehb.be. Je bent ook altijd welkom op onze campus of op onze infomomenten.