Skip to main content
Zoeken

Podium- en Eventtechnieken

In de graduaatsopleiding Podium- & Eventtechnieken van RITCS & Koninklijk Conservatorium Antwerpen word je opgeleid tot een podium- en eventtechnicus die de ideeën van een ontwerper technisch kan vertalen en uitvoeren. 

Impressie Voor wie Vakken en Inschrijven Na je studie Het kernteam Docenten Meer weten?
Graduaat PET

De graduaatsopleiding Podium- & Eventtechnieken bereidt je voor op het beroep van operator en systeemtechnicus in een van deze vier specifieke technische vakgebieden:

 • Belichting
 • Geluid
 • Beeld en Projectie
 • Podiummechanica

Je bent zowel polyvalent inzetbaar, maar tegelijk ook gespecialiseerd in één van deze disciplines, waar je een crew kan aansturen en materiaal beheert. Voor deze unieke opleiding in Vlaanderen bundelen het RITCS in Brussel en het Koninklijk Conservatorium Antwerpen hun kennis, expertise, netwerk en infrastructuur. Dankzij het uitgebreide netwerk in de brede kunst-, event- en audiovisuele sector word je begeleid door een team van docenten en coaches die gepassioneerd zijn en een ruime praktijkervaring hebben. De opleiding biedt je de kans om praktijkervaring op te doen op diverse professionele locaties, variërend van unieke found spaces tot theaters en van festivalterreinen tot evenementenlocaties, de mogelijkheden zijn eindeloos... Doordat onze opleiding zich in de grootsteden Brussel en Antwerpen afspeelt, kom je al snel in contact met een bruisende internationale, culturele omgeving.

Je behaalt je graduaatsdiploma doorgaans in twee jaar tijd (120 studiepunten).

De grootste troeven van de opleiding:

 • zeer praktijkgericht
 • minder theoretisch dan een bachelor
 • minstens 1/2 werkplekleren
 • je kan meteen aan de slag in de sector 
 • mogelijk om door te stromen naar bepaalde bacheloropleidingen in verkort traject

Deze opleiding is primair gericht op schoolverlaters van het BSO, TSO, KSO, ASO en DBSO. Daarnaast is de opleiding ook een prima keuze voor werkzoekenden die hun vaardigheden willen professionaliseren en hun kansen op de arbeidsmarkt willen vergroten.

Noot: Indien je geen diploma van het secundair onderwijs hebt behaald, dien je eerst deel te nemen aan de toelatingsproef voor de graduaatsopleidingen van Vlaanderen alvorens je in te schrijven. Meer info hierover kan je vinden op toelatingsonderzoek.be.

ECTS-fiches

Wil je gedetailleerde info over de vakken (beoordeling, examenvormen ...), dan kan je terecht op onze studiegids waarin je alle ECTS fiches van onze opleiding kan terugvinden.

Brochure

De brochure voor het graduaat Podium- en Eventtechnieken vind je hier.

Inschrijven

De inschrijvingen voor deze opleiding verlopen rechtstreeks via de Erasmushogeschool Brussel.

Meer info over inschrijven en diploma-voorwaarden vind je hier

Inschrijven kan vanaf 29 juni 2024 

Kwaliteitsvol onderwijs

Erasmushogeschool Brussel streeft kwaliteitsvol onderwijs na en ontwikkelt haar opleidingen voortdurend om te voldoen aan (inter-)nationale kwaliteitskenmerken. EhB zet maximaal in op het ontwikkelen van een kwaliteitscultuur en hanteert haar eigen kwaliteitsregie als fundament voor kwaliteitsvol onderwijs.

Verschillende instrumenten garanderen het versterken en borgen van de onderwijskwaliteit van deze opleiding:

 • In 2021 vond een toets nieuwe opleiding plaats voor deze opleiding. Lees het volledige rapport.
 • De Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO) besloot dat deze opleiding op internationaal aanvaarde wijze potentiële kwaliteit biedt: zie besluit toets nieuwe opleiding.

De website opleiding in cijfers van de Vlaamse overheid geeft informatie over het profiel van deze opleiding zoals wie deze opleiding volgt, hoelang studenten erover doen om hun diploma te behalen, etc.

Lees meer over de kwaliteitsborging binnen EhB.

Na je studie

Graduaat PET

Na het afronden van de graduaatsopleiding ben je helemaal klaar om aan de slag te gaan in het werkveld van de sector. Je kan ook nog doorstromen naar een bacheloropleiding:

• Professionele bachelor in de Audiovisuele Kunsten: Podiumtechnieken
• Professionele bachelor in de Audiovisuele Technieken
• Professionele bachelor in de Pop- en Rockmuziek

Het kernteam

Geert Custers

Opleidingshoofd Podium- en Eventtechnieken geert.custers@ehb.be

Na zijn studie bij HRITCS werd Geert technicus bij kindertheater Ivonne Lex. Freelancen bracht hem op tour met Clouseau, Luke Walter Jr, Rob de Nijs, en anderen. Als Technical Production Manager leidde hij o.a. The Phantom of the Opera en Kuifje en De Zonnetempel, en werd later technisch productieleider bij de Vlaamse Opera. Bij FACE was hij verantwoordelijk voor verkoop, training en support. Als licht- en geluidstechnicus werkte hij met o.a. Kommil Foo, Tutti Fratelli, Grof Geschud, Alex Agnew. Als opleidingshoofd deelt hij nu zijn kennis met de nieuwe generatie technici.

Geert Custers

OVERZICHT DOCENTEN

Hier vind je het volledige overzicht van onze toegewijde docenten, de drijvende kracht achter elke opleiding. Ze inspireren en vormen elke dag onze studenten, met passie en expertise.

Docenten

Meer weten?

Neem contact met ons op of kom langs op onze infomomenten.