Skip to main content
Zoeken

WINTER SCHOOL 2020 gaat van start

WINTER SCHOOL RITCS
  • Verhaal

Elk jaar organiseert het RITCS de ‘Winter School’, een interdisciplinaire onderzoeksmodule rond een centraal thema. De editie van dit jaar, van 6 t.e.m. 17 januari 2020, focust op het thema 'circus'. Daarom heeft het RITCS de krachten gebundeld met de Brusselse circusschool ESAC (Ecole Supérieure des Arts du Cirque).

Het is natuurlijk niet de bedoeling om theater-, film- of radiomensen te leren jongleren of van trapeze-artiesten filmmakers te maken. Het doel is om tot een speelse en nieuwsgierige introductie tot de ander te komen en misschien om prikkels te creëren voor theorieën en praktijken die nooit mogelijk of moeilijker te ontwikkelen zouden zijn geweest zonder die met elkaar te delen.

De nadruk ligt op het lichaam als de plaats waar de ontmoeting plaatsvindt. Het gaat minder om de lichamen als wel om de ruimte ertussen: hoe kan die ruimte de geboorteplaats worden van allerlei soorten impulsen en transformaties? Hoe transformeert een vorm of inhoud bijvoorbeeld wanneer circusartiesten, dansers en theatermakers elkaar ontmoeten? Wat kan de circusartiest leren van theatrale verbeelding, wat kan de theatermaker leren van het gebruik van ruimte door de circusartiest? Hoe moeten radio- en televisiemakers hun camera's en microfoons gebruiken om hybride kunstvormen vast te leggen? Hoe kunnen deze vastlegging en documentatie zelf een creatieve handeling worden die niet objectief representeert maar commentaar geeft? Hoe kan het vocabulaire dat in dergelijke subjectieve vormen van documentatie is ontwikkeld, de gedocumenteerde artistieke praktijken beïnvloeden? Of hoe kan het gedocumenteerde van invloed zijn op het documenteren?

Deze Winter School bestaat uit vijf workshops, parallel gegeven door kunstenaars die niet alleen hun ervaring in hun eigen vakgebied bezitten, maar ook een sterke interdisciplinaire interesse hebben. Naast de workshops zijn er twee openbare momenten die openstaan voor een breder publiek. Op dinsdag 14 januari vindt de performance 'Extreme Symbiosis' plaats. Hendrik Agger en Louise von Euler Bjurholm vormen al meer dan 13 jaar een acrobatenduo en kennen elkaar door en door. Jarenlang samen trainen, overal ter wereld spelen, rondtoeren, blessures overwinnen. Hun lichaam en geest vervloeien in een extreme symbiose, elke dag opnieuw. Wat doet dat met een mens? Hoe ver ga je hierin? Deze intieme live-documentaire, met circusperformance, is het resultaat van een intens researchproject. Aan de hand van videofragmenten, teksten en hun performance tonen ze wat er omgaat in hun kunstvorm, hoofd en hart.

Op vrijdag 17 januari 2020 is er een presentatiemoment dat tevens een reflectiemoment is. Er wordt ingegaan op de vraag wat dit tiendaagse evenement heeft opgeleverd. Wat hebben we geleerd of niet geleerd? Hoe heeft deze editie van de Winter School ons geleerd om op een andere manier naar onze school, onze persoonlijke wereld en de wereld daarbuiten te kijken? Wat zijn de vragen die rijzen? Hoe kunnen we deze kwesties omzetten in goede bedoelingen en gedachten over de middelen om ze te bereiken?

Programma

De brochure kan je hier downloaden.