Skip to main content
Zoeken

VAF Wildcards 2022 uitgereikt

VAF Wildcards 2022 uitgereikt
  • Nieuws

De winnaars van de VAF Wildcards zijn bekend gemaakt op Kortfilmfestival Leuven. De jaarlijkse prijzen voor de beste eindwerken aan de Vlaamse filmscholen zijn voor de 18e keer uitgereikt door het VAF. De RITCSers die in de prijzen vielen zijn onder meer Michael Abay met 'Klette' (Fictie) en Evi Cats met 'Les murs qui crient' (Docu). Daarnaast waren er nog eervolle vermeldingen voor een ’Vogel met jouw naam’ van León Decock (Docu) en ´In Between’ van Marie Janssens (Docu). Proficiat aan de studenten en medewerkers van de verschillende richtingen die betrokken waren bij de realisatie van deze films! (Foto header: IKL)

In totaal werden dit jaar 57 afstudeerprojecten ingediend voor de VAF Wildcardcompetitie: 20 fictieprojecten, 6 documentaires, 14 animatiefilms en 17 experimentele single-screen-werken voor de Filmlab-categorie. Uit deze inzendingen selecteerden de verschillende jury's vier winnaars en gaven daarnaast nog vijf eervolle vermeldingen. Twee van de vier winnende films zijn eindwerken van RITCS School of Arts en twee komen van LUCA School of Arts, waarvan één van Campus Sint-Lukas Brussel en een andere van Campus C-mine Genk.

Klette

VAF Wildcard Documentaire 2022

De VAF Wildcard Documentaire 2022 gaat naar Les murs qui crient van Evi Cats (12'), een bachelorfilm van RITCS School of Arts.

Les murs qui crient gaat over muren die getuige zijn van politiegeweld. Op alle muren in Kuregem staat zijn naam geschreven: Adil. Het leven raast erlangs, wielrenners de ene richting uit, auto’s de andere. De tijd schrijdt voort. Terwijl de inwoners van de wijk zich een weg banen door de sporen van een specifieke herinnering, begint de ruimte op zichzelf te leven.

Naast de winnende film gaf de jury in de categorie Documentaire een eervolle vermelding aan In Between van Marie Janssens (19'), RITCS School of Arts.

De jury voor de VAF Wildcard Documentaire bestond uit: Annabel Verbeke, Steven Dhoedt en Pegah Moemen.

"De boeiende documentaire Les murs qui crient schetst een poëtisch portret van een relevant thema. De maker (Evi Cats) vertaalt een duidelijke visie naar sterke beelden en hanteert hierbij een unieke vertelling. Het resultaat is een observerende documentaire die toch een empathische blik behoudt zonder afstandelijk of belerend te worden." - Juryverslag VAF Wildcard voor Documentaire

VAF Wildcard Fictie 2022

De VAF Wildcard Fictie 2022 gaat naar Klette van Michael Abay (17’), een masterfilm van RITCS School of Arts.

Klette gaat over de 26-jarige Morgane die nog altijd bij haar moeder woont, haar studies nog steeds niet heeft afgerond en in de liefde niet verder raakt dan een onenightstand. Ze weet duidelijk niet van aanpakken, in Brussel noemt men zo iemand een 'klette'. Of worstelt ze zoals zoveel jongvolwassenen met het streven naar het maatschappelijk opgelegde levenspad?

Naast de winnende film gaf de jury in de categorie Fictie ook twee eervolle vermeldingen: aan Mona van Abdulrahman Alshowaiki, LUCA School of Arts Campus Sint-Lukas Brussel (12’), en aan La chute van Sebastian Schaevers, KASK School of Arts (23’).

De jury voor de VAF Wildcard Fictie bestond uit: Leonardo van Dijl, Febe Simoens, Anja Daelemans en Michiel Dhont.

"De fictiefilm Klette neemt de jury helemaal mee in de emotie van het personage. Regisseur Michael Abay zet een sterke film neer, waar je zonder twijfel meer van wil zien. Het verhaal is erg herkenbaar en relevant, en wordt door de maker op een uitstekende manier gebracht." - Juryverslag VAF Wildcard voor Fictie

VAF Wildcard Filmlab 2022

De VAF Wildcard Filmlab 2022 gaat naar Tukuleur van Brahim Tall (16’), een masterfilm van LUCA School of Arts Campus Sint-Lukas Brussel.

Tukuleur geeft een platform aan een personage met gemengde etniciteit op zoek naar diens plaats in de Westerse maatschappij en de publieke ruimte. Haar, lichaamsbouw en huidskleur transformeren, kruisen en wisselen elkaar af, wat een choreografie van uiterlijk en houdingen creëert, gebaseerd op representaties doorheen de kunstgeschiedenis en popcultuur. Doordat het personage steeds verandert, probeert Tukuleur bloot te leggen hoe onze blik de interpretatie van verschillende lichamen in verschillende contexten interpreteert. Bijgevolg toont de film de gevolgen van deze blikken en hun daaraan gelinkte voorstelling/representatie van de persoonlijke groei en problemen van het personage, dat probeert diens plek te vinden tussen aanvaarding en anders-zijn.

De jury van de categorie Filmlab deelde ten slotte ook een eervolle vermelding uit, aan Een vogel met jouw naam van Leon Decock (19’), RITCS School of Arts.

De jury voor de VAF Wildcard Filmlab bestond uit: Sofia Dati, Meltse Van Coillie, Kurt d'Haeseleer, Mirna Everhard en Grimm Vandekerckhove.

Bron vaf.be