Kato De Boeck Flo Van Deuren

RITCSers draaien samen met VRT 'corona-bestendige' fictie

Nieuws

Uitzonderlijke omstandigheden vragen om uitzonderlijke creativiteit. De VRT investeert daarom in 'corona-bestendige' fictie en biedt ruimte aan Vlaamse regisseurs om ook deze zomer straffe fictie te realiseren. RITCSers Kato De Boeck, Flo Van Deuren, Jan Eelen en Wouter Bouvijn zullen elk één aflevering van de nieuwe reeks 'Lockdown' regisseren. (Bron: VRT.be Foto: Film Fest Gent)

Door de corona-maatregelen liggen de opnames van vele fictiereeksen over de hele wereld stil. Ook in Vlaanderen en bij de VRT staan allerlei opnames on hold. Toch wil Eén de Vlaming ook de komende tijd blijven verrassen met goede fictie van eigen bodem: het net gaat daarom op zoek naar drie 'covid-proof' mini-fictiereeksen van telkens vier afleveringen van zo'n 25 à 30 minuten. Eén wil daarvoor samenwerken met Vlaamse productiehuizen. Ze zullen dit najaar alle drie te zien zijn op Eén. Een vierde reeks die Eén zal uitzenden, wordt Lockdown.

Olivier Goris, netmanager Eén: "Fictie is zonder twijfel het genre dat het hardst getroffen is door de corona-crisis. De hele productiesector zoekt naar manieren om op een veilige manier te kunnen draaien. Zo deden we bij Eén al tests met Thuis en Dertigers, om deze bestaande reeksen weer op te starten. Maar we merken dat er ook veel creativiteit bruist in de sector, ideeën voor nieuwe formats die perfect te draaien zijn volgens de huidige maatregelen. Daarbij gaan we niet voor compromissen: we willen straffe fictie brengen volgens de traditie van Eén, met een goed verhaal en sterke acteurs – maar die wel gemaakt kan worden in deze moeilijke tijden."

Een van de vier minireeksen op Eén wordt Lockdown, een idee van regisseurs Gilles Coulier  en Maarten Moerkerke. Lockdown is een coproductie van de productiehuizen De Wereldvrede en Lecter Scripted Media. De reeks vertelt twaalf op zichzelf staande verhalen met telkens twee personages, elk aan een kant van het glas in de bezoekruimte van een gevangenis dat hen - maar ook hun wereld – scheidt.

De initiatiefnemers Gilles Coulier en Maarten Moerkerke zullen ieder één van de tien minuten durende afleveringen regisseren Daarnaast hebben ze tien andere regisseurs - vijf vrouwen en vijf mannen - uitgenodigd om elk met hun eigen scenarist, cast en crew een aflevering te komen opnemen in één identieke, corona-proof setting.

De volgende regisseurs zullen ieder een aflevering van Lockdown maken:
 

 • Kaat Beels (Clan, Beau séjour, Façades)
 • Michaël Roskam (Rundskop, Le fidèle, The drop)
 • Dorothée Van Den Berghe (My queen Karo, Rosie & Moussa)
 • Jan Eelen (Callboys, Het eiland, De ronde)
 • Frederike Migom (Binti)
 • Jonas Govaerts (Welp, Tabula rasa)
 • Flo Van Deuren & Kato De Boeck (gelauwerde kortfilms Bamboe en Provence)
 • Wouter Bovijn (De twaalf)
 • Christina Vandekerckhove (Rabot)
 • Robin Pront (D’Ardennen, De bende van Jan De Lichte)
 • Gilles Coulier (Bevergem, De dag, War of the worlds)
 • Maarten Moerkerke (13 geboden, De bende van Jan De Lichte, De luizenmoeder)

Lees verder op VRT.BE

Deel dit