Skip to main content
Zoeken

Nieuw vanaf '23-'24: Graduaat Podium- en Eventtechnieken!

Nieuw Graduaat Podium- en Eventtechnieken
  • Nieuws

Nieuwe graduaatsopleiding Podium- en Eventtechnieken
RITCS & Koninklijk Conservatorium Antwerpen

Vanaf het academiejaar 2023-2024 bundelen het RITCS (Royal Institute for Theatre, Cinema & Sound) in Brussel en het Koninklijk Conservatorium Antwerpen hun kennis, expertise, netwerk en infrastructuur voor de gloednieuwe graduaatsopleiding Podium- en Eventtechnieken.

Deze tweejarige opleiding (120 studiepunten) is uniek in Vlaanderen, en wilt tegemoet komen aan het knelpuntberoep van podiumtechnicus en de stijgende vraag van de podium- en eventsector naar uitgebreide technische profielen.

Binnen de opleiding zijn er 4 verschillende afstudeerrichtingen: Licht, Geluid, Beeld & Projectie en Podiummechanica. De focus ligt hierbij op veelzijdigheid en praktijkgerichtheid. Zo bestaat de opleiding uit 1/3 uit werkplekleren. Studenten zullen zowel in Brussel, Antwerpen als op externe locaties lessen volgen en stage lopen.

Opleidingshoofd Geert Custers: “De podium- en evenementensector is op zoek naar uitgebreide technische profielen die zelfstandig technische installaties op een veilige en bedrijfszekere manier kunnen verwezenlijken. Specifiek zullen er licht-, geluids-, en videotechnici en riggers worden opgeleid, via een combinatie van onderwijs en werkplekleren. Zowel in de hogeschool als op de stageplaatsen ligt de nadruk op de praktijk.”
Om mee te kunnen met de constant evoluerende technische mogelijkheden in deze sector, wordt nauw samengewerkt met de spelers in deze markt: theatergezelschappen, culturele centra, verhuurbedrijven, technische producenten, productiebedrijven en leveranciers van eventtechnisch materiaal.
Geïnteresseerden hebben geen voorkennis nodig. Ook een middelbare schooldiploma is geen vereiste om de opleiding aan te vatten. Een diepgewortelde interesse in de technische kant van evenementen en theaterproducties volstaat om aan deze opleiding te beginnen. Studenten met een vooropleiding zullen echter ook niet op hun honger blijven zitten. Daar waar de opleidingen van middelbare scholen vaak zeer breed gaan, zal het graduaat Podium- en Eventtechnieken vooral specialiseren in 1 van de 4 afstudeerrichtingen. Na het afronden van de opleiding kunnen studenten meteen aan de slag in de sector of doorstromen naar bepaalde bacheloropleidingen in een verkort traject.
Geïnteresseerde studenten zijn van harte welkom om kennis te maken met de opleiding op onze opendeurdagen:
- Koninklijk Conservatorium Antwerpen (AP Hogeschool): Zaterdag 11 maart
- RITCS School of Arts Brussel (Erasmushogeschool Brussel): Zaterdag 18 maart

Meer weten over de opleiding? Lees er meer over op deze pagina, of neem contact op met het opleidingshoofd Geert Custers via geert.custers@ehb.be