Alumni RITCS Online

Kijk & luister naar de werken van onze alumni!

Nieuws

Dat onze schoolbanken barstensvol talent zitten, mag geen geheim zijn. We zetten dan ook graag enkele pareltjes van projecten in de kijker die de afgelopen jaren verwezenlijkt werden door onze studenten, waarbij ze de krachten van uiteenlopende opleidingen bundelden in sterke samenwerkingen. Via het platform van RITCS ONLINE kan je vanaf nu t.e.m. vrijdag 30 april onbeperkt grasduinen in het uitgebreid aanbod. Weet je niet waar te beginnen? Hieronder vind je alvast een selectie hoogvliegers.

Je kan tijdelijk inloggen op RITCS ONLINE met onderstaande gegevens: 
Login: RITCSONLINE.GUEST
Paswoord: RITPAS4/apr21d#30

Naar RITCS Online


Sta je zelf ook te popelen om je creativiteit en verbeelding de vrije loop te laten? Registreer je snel voor de artistieke toelatingsproeven, en start in september met je opleiding aan het RITCS. 

KORTFILM FICTIE: PROVENCE - KATO DE BOECK 

Bekijk 
 

De elfjarige Camille verkent samen met haar vijftienjarige broer Tuur de zonovergoten kampeerplek en stoot al snel op twee Nederlandse meisjes. Camilles verlegen broer krijgt meteen de aandacht van het intimiderend vrouwelijk duo. Hij reageert daar relatief onverschillig op, maar Camille heeft het er zichtbaar moeilijk mee. Haar soulmate wordt weggekaapt en ze kan de jaloezie niet onderdrukken. Wat een zorgeloze vakantie had moeten zijn, ontaardt tot een reis om nooit meer te vergeten. Vrijwel de hele crew van de film studeerde aan het RITCS. RITCSer Kato De Boeck schreef en regisseerde de film. Medestudent Esmoreit Lutters verzorgde de cinematografie en RITCSer Lawrence Folley verzorgde de montage

"Kato De Boeck etaleert met deze prachtige coming-of-age prent haar bakken aan talent. 'Provence' haalt een niveau dat voor studentenfilms uitzonderlijk is." - kortfilm.be. Kato haar masterfilm 'Provence won de Publieksprijs op Film Fest Gent en vier prijzen tijdens Kortfilmfestival Leuven. Ook internationaal legde de film een mooi parcours af. Meer over Kato

Kato over haar film 

Kortfilm.be kwam bij ons langs op het RITCS School of Arts en sprak met Kato over haar afstudeerfilm. Via het interview krijg je meer inzicht over het schrijfproces van Kato en hoe haar persoonlijke leven een bron van inspiratie was voor haar film.

KORTFILM DOCU: ELONG E'NABE - NIELS DEVLIEGHERE

Bekijk 
 

Elong E’nabe is het verhaal van de zesjarige Angela, een zwart meisje met Senegalese roots, geboren in België. Tien jaar geleden kwamen haar moeder Roos en vader Rafael naar België op zoek naar een veiligere omgeving voor hun kinderen om in op te groeien aangezien de situatie in hun thuisland ondraaglijk werd. We krijgen te zien hoe Angela, haar broer Dirk, en zus Tina opgroeien in een complexe socio-politieke situatie. Het deel van België waar ze wonen staat bekend om zijn rechts-nationalistische aanhangers en de groeiende migratie van Afrikaanse gezinnen naar de regio zorgt voor veel spanningen. Onbewust van het conflict waarin ze terecht zijn gekomen, leiden de kinderen een zorgeloos leven terwijl hun moeder over hen waakt. De film schetst een beeld van hoe het is om als kind met een zwarte huidskleur op te groeien in Vlaanderen.

Deze kortfilm won in 2020 de VAF Wildcard in de categorie 'Documentaire'. De wildcards zijn de belangrijkste prijzen in ons land voor opkomende filmmakers. “In een tijd waarin de polarisatie toeneemt en angst voor nieuwkomers groter is dan ooit, is deze kortfilm een verademing en een must-see voor iedereen”, zo besloot de jury.

RADIO: DE MISOFOON - FLOR VERDEGEM

Luister 
 

Ken je dat, van die tenenkrullende geluiden waar je haar recht van gaat staan? Daarover gaat 'De Misofoon', de masterproef Radio van Flor Verdegem. Het vertelt het verhaal van mensen met 'misofonie' (haat voor geluid), begeleid met een compositie om hun leefwereld te versterken. In 2019 koos Wouter Deprez als voorzitter van de jury dit werk voor LICHTING RITCS 2019. Voor een optimale ervaring beluister je dit werk het best in een stille omgeving met een hoofdtelefoon.

KORTFILM FICTIE: WILDFLOWERS - THE CHILDREN OF NEVER

Bekijk 
 

"Laat ons de eerste zijn om het te zeggen: ‘Wildflowers – The Children of Never’, de RITCS-afstudeerfilm van Ammen S. Ogedengbe, is er eentje waar andere filmstudenten jaloers op horen te zijn. Een eigenzinnig werk dat getuigt van authenticiteit, originaliteit en maturiteit. Van een visitekaartje gesproken. ‘Wildflowers’ vertelt het verhaal van tien kinderen die een zomer lang op een bijzonder internaat verblijven. Wat ze daar precies doen, is niet meteen duidelijk. Hoewel elk kind met eigen emotionele bagage aankomt, vormen ze langzaam maar zeker een hechte groep. Hoewel hun traumatisch verleden vrijwel onuitgesproken blijft, zijn de gevolgen ervan niet minder merkbaar. Hoe kinderen helen en de wereld ervaren is verwonderlijk, dat dreig je als volwassene snel te vergeten. Gelukkig kan cinema ons daaraan herinneren." - Kortfilm.be

Ammen over haar film

Ammen Ogedengbe baseerde zich voor haar afstudeerfilm op haar eigen ervaringen in een internaat. "Ik wou poëzie in de film steken als een soort van bescherming voor mezelf," vertelt ze daarover. Bekijk hier het volledige gesprek van kortfilm.be met deze jonge filmmaker. 

ANIMATIEFILM: BLUEPRINT - ALICE DE VLIEGHER

Bekijk 
 

Wanneer deze baby flamingo uit zijn ei kruipt, kijkt de hele troep vreemd op. Hij is immer blauw in plaats van roze. De flamingo’s sluiten het blauwe kuiken uit, terwijl hij niets liever wil dan erbij horen. 'Blueprint' is de mastproef van studente Animatiefilm Alice De Vliegher. Het scenario is van de hand van Roos Voorhorst, die in 2019 haar master Schrijven behaalde aan het RITCS. De kortfilm werd in 2019 geselecteerd voor het Internationaal Kortfilmfestival van Leuven

Deel dit