Skip to main content
Zoeken

Eerbetoon aan Chantal Akerman

Collections CINEMATEK Chantal Akerman Foundation 1976 Babette Mangolte All right of reproduction reserved 1
  • Verhaal

De iconische filmmaker Chantal Akerman wordt op verschillende manieren gevierd, waarbij haar invloed op de Brusselse cinema terecht werd erkend. CINEMATEK bood een retrospectief van haar films, terwijl Bozar de expo 'Travelling' presenteerde, die haar unieke artistieke parcours belichtte. Bovendien kreeg haar boek 'Mijn moeder lacht' een Nederlandse vertaling, een werk dat ontstond uit de zorg voor haar zieke moeder.

Wouter Hessels, docent filmgeschiedenis en coördinator van 'Cinema RITCS', deelde zijn inzichten tijdens een podcastaflevering van 'Voorproevers' met Annemie Peeters op Radio 1. Hierin besprak hij niet alleen Akermans films, maar ook haar literaire werk en de expo.

Op 21 april ging Wouter Hessels in gesprek met Caroline Champetier, een gerenommeerde DOP, die bekroond is met een César voor Beste Cinematografie en meerdere Lumière Awards, evenals de Berlinale Kamera in 2023. Champetier deelde haar ervaringen tijdens en na haar samenwerking met Chantal Akerman. Dit gesprek benadrukte de cruciale rol die hun samenwerking speelde in Akermans carrière en onderstreepte het belang van vrouwen in sleutelposities binnen de filmwereld. Op 22 april gaf Champetier een masterclass in CINEMA RITCS.

Het interview met Wouter Hessels kan je hier beluisteren.