Da Yie Anthony Nti RITCS

'Da Yie' van Anthony Nti wint Grand Prix op kortfilmfestival van Clermont-Ferrand

Nieuws

RITCSer Anthony Nti heeft met zijn masterfilm Da Yie (‘goede nacht’) de Grote Prijs van de Internationale Jury gewonnen op het internationaal kortfilmfestival van Clermont-Ferrand in Frankrijk. 

In december nog werd Da Yie op het Kortfilmfestival Leuven door de jury uitgeroepen tot winnaar in de Vlaamse competitie voor fictie. Op Film Fest Gent ging Anthony Nti met de Ace Image Factory & The Fridge Publieksprijs naar huis. Nu hij tijdens de 42ste editie van het prestigieuze Festival du Court Métrage de Clermont-Ferrand de Grand Prix te pakken kreeg, is de weg geplaveid voor een eventuele Academy Award volgend jaar in handen. 

Het is niet de eerste keer dat Anthony Nti aanwezig is op het filmfestival van Clermont-Ferrand. Zes jaar geleden mocht hij er zijn soloproject ‘Kwaku’ al gaan voorstellen.

Voor zijn masterfilm Da Yie werkte Anthony naar goede gewoonte samen met RITCSer, beste vriend en creatieve partner Chingiz Karibekov, die afstudeerde in de richting Schrijven. Ook RITCSer Vincent Stuelens, sound designer van opleiding, maakte deel uit van zijn klein team. 

De film, gedraaid in Ghana, gaat over een vreemdeling die de opdracht krijgt om in het Afrikaanse land kinderen te ronselen voor een risicovolle baan. Hij vindt er Prince en Mathilda, twee levendige kinderen, en brengt die naar zijn bende. Al snel begint hij zijn beslissing in twijfel te trekken, uit bezorgdheid over hoe dit het leven van de kinderen drastisch zou kunnen beïnvloeden. 

Bekijk hier het interview met Anthony Nti op het kortfilmfestival van Clermont-Ferrand:

Bekijk hier de trailer van Da Yie:

Deel dit