Charlie Dewulf ontvangt Fintroprijs voor Film & Fotografie
Vijf jonge artiesten krijgen een duw in de rug krijgen dankzij de PrixFintroPrijzen: schrijfsters Moya De Feyter en Clarisse Derruine, filmmaker Charlie Dewulf, beeldend kunstenares Maika Garnica en choreografe Kinga Jaczewska. Zij kregen deze week de onderscheiding uit handen van prinses en kunstenares Delphine. (Bron: VRT NWS)
Vorig jaar werden de PrixFintroPrijzen voor het eerst uitgereikt, met als slogan “Supporting young artists”. Dat is precies wat het doel is: jonge kunstenaars een duwtje in de rug geven. Vakjury's kiezen de laureaten, zowel Nederlands- als Franstaligen in allerlei artistieke disciplines, van literatuur tot beeldende kunsten. En het was prinses Delphine, zelf beeldend kunstenares, die de onderscheidingen uitreikte in Brussel.
De PrixFintroPrijzen verdelen 80.000 euro onder kunstenaars tussen 18 en 32 jaar. De winnaar in elke categorie krijgt 10.000 euro, de tweede en derde prijzen en de publieksprijzen zijn 2.000 euro waard. Maar behalve financiële steun krijgen de laureaten ook andere voordelen: mogelijkheden om op verplaatsing, “in residentie”, te werken; advies van gerenommeerde schrijvers en kunstenaars, tot en met praktische bijstand van juristen.
Charlie Dewulf (die/hun) is regisseur, scenarist en verhalenverteller op sociale media, vooral gericht op kinderen en jongeren. Die schrijft momenteel met steun van het Vlaams Audiovisueel Fonds twee animatiefilms:"Marit & The Maximarket" "Mitten & the Minimen". Daarnaast zijn er VR-experiences en een webserie in ontwikkeling.
Dewulf maakte onder meer de kortfilms “Ampersand” en “Eefje Dark Blue” en voorts de webreeksen “Brak” voor VTM Go, een komische reeks met Joke De Bruyn en Lize Feryn, en “Liefdestips aan mezelf”, naar het young-adultboek Sylvia Van Driessche met Gloria Monserez in hoofdrol voor Go Play. Dewulf richtte ook MACKY op, een organisatie die creatieve jonge makers van jeugdmedia in contact brengt met de industrie en met de kijkers.
Charlie Dewulf is non-binair en brengt dat thema naar voren in hun projecten. Op sociale media gebruikt die humor en Disneyfiguren om een brug te bouwen tussen groepen die niet genoeg vertegenwoordigd zijn en de media.