Skip to main content
Zoeken

Alumni theater in de prijzen op de Ultimas!

Alumnus Gorges Ocloo wint Ultima voor 'Opkomend Talent'
  • Nieuws

Op dinsdag 10 mei reikte Vlaanderen haar Ultimas uit. Verschillende alumni van de theaterafdeling vielen daarbij in de prijzen. (Foto's: Michiel Devijver)

Theatermaker en alumnus Gorges Ocloo nam op de Ultimas de prijs voor 'Opkomend Talent' mee naar huis. "De onbevreesdheid waarmee Ocloo zich in verschillende disciplines en rollen manifesteert, is enorm verfrissend. Een bezoek aan een voorstelling van hem is nooit vrijblijvend."

Als multidisciplinaire artiest is zijn parcours divers, van moderne dans, performance arts, community arts, visual arts en scenografie tot het componeren van muziek voor theater en dans. Die veelzijdigheid toont zich ook in de vele samenwerkingen met makers en theaterhuizen. Zo is hij naast huisartiest bij LOD muziektheater ook deel van de artistieke kern van Toneelhuis en DE MAAN.

Oud-studenten Barbara Claes, Stefanie Claes en Simon Allemeersch van Lucinda Ra wonnen de Ultima voor 'Podiumkunsten 2021'. Lucinda Ra is een multidisciplinaire groep die een losse structuur deelt en enkel samenwerkt als er een noodzaak is. Ze ontwikkelen hun werk vaak in omgevingen waar de kunsten niet vanzelfsprekend zijn, zoals psychiatrie, sociale woningbouw of in een specifieke buurt. Ze werken in het theater omdat ze de wereld buiten het theater interessanter vinden. Ze nemen de wereld waarin we leven onder de loep en dompelen zich onder in thema’s die hen raken. Met als resultaat voorstellingen die tot op het bot gaan.

"De manier waarop het gezelschap doorgedreven participatief en respectvol met de verhalen van de kwetsbare mens aan de slag gaat, wordt door de jury enorm geapprecieerd. Lucinda Ra documenteert van onderuit om het ongekende niet als een soort spektakel of dierentuinervaring naar het publiek te projecteren."