Skip to main content
Zoeken

60 JAAR RITCS & INSAS: "De nieuwe generatie houdt ons wakker, met luide stem."

60 JAAR RITCS/INSAS: "De nieuwe generatie houdt ons wakker, met luide stem."
  • Nieuws

Afgelopen vrijdag vierden RITCS en INSAS, de twee Brusselse Schools of Arts, hun 60ste verjaardag in het Paleis voor Schone Kunsten (Bozar). Niet alleen de gedeelde geschiedenis van de instellingen maar ook het werk van studenten stond centraal op het feest. Zo selecteerden oud-directeuren Bert Beyens (RITCS) en Laurent Gross (INSAS) enkele boeiende eindwerken en was er een inspirerende interventie van alumna theater Héloïse Jadoul, die afstudeerde aan zowel RITCS als INSAS. Directeuren Reinhilde Weyns (RITCS) en Manon Ledune (INSAS) blikten vooruit op de toekomst van beide scholen. (Foto's Margot Briand)

"Als kunstschool willen we van betekenis zijn en willen we onze maatschappelijke én culturele rol in Brussel en daarbuiten verder versterken. Ik ben ervan overtuigd dat de kunsten - in al hun ontroering, schoonheid, troost, verstrooiing en reflectie - van cruciaal belang zijn voor een gezonde en dynamische samenleving. Enkel met een diep aanvoelen en verregaande empathie met de nieuwe generaties ‘in beweging’ kunnen we onze relevantie behouden. De nieuwe generatie houdt ons wakker, met luide stem" aldus Reinhilde Weyns, directeur van het RITCS.

In april 1962 zag het INSAS het levenslicht. Iets later in 1962 werd het RITCS opgericht. Het Institut National Supérieur des Arts du Spectacle et des techniques de diffusion werd de Franstalige film- en theaterschool en het RITCS werd het Vlaamse Royal Institute for Theatre, Cinema & Sound. De twee Brusselse scholen deelden lange tijd hetzelfde gebouw in de Theresianenstraat en al 60 jaar inspireren de zusterscholen het theater- en filmleven in Brussel, België en Europa.

Fotoverslag

60 JAAR RITCS & INSAS