Skip to main content
Zoeken

RESEARCH@CINEMA: Why We Fight (2021) - Mirjam Devriendt & Alain Platel

  • CINEMA RITCS

Tijdens RESEARCH@CINEMA bekijken de studenten van de Educatieve Opleidingen in de Kunsten films en documentaires waarin ontwikkelingen met betrekking tot onderwijs, leren en vorming in vraag gesteld worden. Op maandag 16 mei wordt in CINEMA RITCS de documentairefilm 'Why We Fight' vertoond, gevolgd door een gesprek met regisseurs Alain Platel & Mirjam Devriendt.

Alain Platel is vooral bekend als drijvende kracht achter het dansgezelschap Les Ballets C de la B. Samen met Mirjam Devriendt zoekt hij in deze pakkende documentaire naar de wortels van geweld. Van geësthetiseerd geweld in dans tot knokpartijen en grote oorlogen: 'Why we fight?' exploreert de vechtersbaas in de mens.

Drie dansers uit Platels voorstelling 'Nicht slafen' vertellen over hun ervaringen met geweld, zowel fysiek als psychologisch. Hun observaties en opmerkingen worden afgewisseld met interventies van onder anderen kunstenares Berlinde De Bruyckere en filosoof Philipp Blom. Geleidelijk aan wordt duidelijk dat geweld vaak een uitlaatklep is voor ongenoegen dat niet op een andere manier geventileerd kan worden. En dat geweld onlosmakelijk deel uitmaakt van een democratie.

Over RESEARCH@CINEMA

Tijdens RESEARCH@CINEMA bekijken de studenten van de Educatieve Opleidingen in de Kunsten films en documentaires waarin ontwikkelingen met betrekking tot onderwijs, leren en vorming in vraag gesteld worden. Na het bekijken van de film/documentaire wordt een discussie opgestart tussen de studenten en een panel waarin kritisch gereflecteerd wordt over de rol van de kunstenaar-leraar in relatie tot de praktijk van het onderwijzen in artistieke leeromgevingen. De student wordt zich op die manier bewust van de vormende waarde die films/documentaires kunnen hebben en van hun betekenis voor het verwerven en articuleren van pedagogische inzichten. Resarch@cinema wil via artistiek werk een discussie over maatschappij, engagement, opvoeding, vormen en leren opstarten met als doel de studenten te inspireren in het formuleren van een persoonlijk onderzoek naar een didactiek/methodiek voor de kunsten.

Open Les

Research@cinema is één van de open lessen die je als toekomstig student kan bijwonen. Wie interesse heeft in de Educatieve Opleidingen, is van harte welkom op RESEARCH@CINEMA. Wil je erbij zijn, of wil je meer weten over de opleidingen? Neem dan contact op met ruth.rondas@ehb.be.