Skip to main content
Zoeken

Research@Cinema: Grands travaux (2016) - Olivia Rochette & Gerard-Jan Claes

  • CINEMA RITCS

NL: Tijdens RESEARCH@CINEMA bekijken de studenten van de Educatieve Opleidingen in de Kunsten films en documentaires waarin ontwikkelingen met betrekking tot onderwijs, leren en vorming in vraag gesteld worden. Grands Travaux laat de kijker als een stille getuige mee lopen in een Nederlandstalige school in Brussel, een school met niet al de beste reputatie. Maar meer nog dan over de school, gaat de documentaire over de jongeren zelf. Hoe bereiden ze zich voor op het leven als werkende mens? Wat houdt hen bezig buiten de schoolmuren? Leer wat er speelt in het leven van de Brusselse jongeren van vandaag.

Het Instituut Anneessens-Funck is een Nederlandstalige beroepsschool in het centrum van Brussel waar jongeren een vak kunnen aanleren. De school stoomt hen klaar voor de arbeidsmarkt niet enkel door praktijklessen, maar ook door werksituaties en sollicitaties te ensceneren. Naast school wordt hun leven ingenomen door voetbal, liefdesperikelen en de zoektocht naar een woning en werk.

Olivia Rochette en Gerard-Jan Claes studeerden in 2010 af aan de School of Arts – KASK in Gent en trokken de aandacht met hun afstudeerproject Because We Are Visual (2010) en de documentaire Rain (2012) die ze maakten in opdracht van het dansgezelschap Rosas. Grands Travaux is een film over een groep Brusselse jongeren waar een zeker stigma op rust (Anneessens-Funck heeft een kwalijke reputatie, ondanks al het harde werk dat er geleverd wordt). De filmmakers doen geen stellingname in het debat maar willen de beelden en dus de jongeren voor zich laten spreken.

Inleiding door Jan Vromman

FR: Grands travaux situe son action dans l’Institut Anneessens-Funck, une école professionnelle néerlandophone à Bruxelles où des jeunes issus de milieux très variés, souvent précarisés, viennent apprendre un métier à exercer au plus vite.

Grands travaux documente et met en scène les différents aspects de leur vie : les cours et les exercices à l’école, le football, leurs tribulations sentimentales ainsi que la recherche d’un logement et d’un emploi. En relatant le quotidien dans l’espace confiné d’une école, c’est une image de Bruxelles aujourd’hui que tente de construire Grands travaux. Avec la jeunesse au centre.

Introduction Jan Vromman