Psychische kwetsbaarheid in beeld – Prof. Stijn Vanheule
In deze workshop staan we stil bij de notie ‘psychische kwetsbaarheid’ en stellen we vragen over de omgang ermee binnen (documentaire) film.
Psychische kwetsbaarheid omvat diverse mentale toestanden en problematieken, van stress over depressie en angst, tot waanvoorstellingen, en lijkt in die zin alomtegenwoordig in onze sterk psychologiserende samenleving. Die kwetsbaarheid noopt tot tolerantie voor het verschil tussen mensen en begrip voor wie niet meekan of het anderszins mentaal moeilijk heeft. Voor kunstenaars, en in het bijzonder filmmakers, kan het een lastige vraag zijn hoe je dit in beeld brengt – zonder uitlachtelevisie te willen maken of loutere ‘hoe erg’-reacties los te weken – alsook om als (documentaire) filmmaker met dit gegeven om te gaan.
Prof. dr. Stijn Vanheule is hoogleraar klinische psychologie en psychoanalyse aan de Universiteit Gent. Hij is auteur van talloze publicaties over lacaniaanse psychoanalyse, psychose en psychodiagnostiek. Zijn recentste boek is Why Psychosis Is Not So Crazy: A Road Map to Hope and Recovery for Families and Caregivers (Other Press, 2024).
Beeld: Melancholy (1892), Edvard Munch
FUTURE NARRATIVES VI, dat betekent een heel jaar onderzoeksevenementen aan het RITCS. Artistiek onderzoek en reflectie wordt zichtbaar gemaakt in workshops, lezingen, screenings, leesgroepen, noem maar op. FUTURE NARRATIVES VI loopt van oktober 2024 tot juni 2025, en richt zich op studenten en docenten, en op alle geïnteresseerde buitenstaanders, binnen en buiten het culturele veld.