Skip to main content
Zoeken

Please Release Me: The Tale of King Crab (2021) - Matteo Zoppis, Alessio Rigo de Righi

  • CINEMA RITCS

Met THE TALE OF KING CRAB (winnaar van de Grand Prix Annecy 2021) levert regisseursduo Alessio Rigo de Righi en Matteo Zoppis een excentriek stukje unieke Italiaanse cinema af. In hun speelfilmdebuut brengen de documentaristen een ode aan de folkloristische vertelkunst, het uitwisselen en de overlevering van verhalen.

De legende die in THE TALE OF KING CRAB verteld wordt, voert ons naar het dorpje Vejano in de regio Tuscia eind 19de eeuw. Luciano, een alcoholistische vagebond, keert terug naar zijn geboortedorp en komt meteen in de problemen met de plaatselijke autoriteiten, onder leiding van de lokale prins. De vijandigheid tussen de twee mannen wordt er niet beter op wanneer Luciano valt voor boerendochter Emma, die echter ook de aandacht van de prins heeft getrokken. Na een roekeloze daad met tragische gevolgen, wordt Luciano verbannen naar het verre Patagonië, het mythische Tierra del Fuego. Daar vindt hij uiteindelijk toch een mogelijke weg naar verlossing, wanneer hij weet krijgt van een legendarische schat. In zijn jacht op de schat wordt hij geholpen door de rode koningskrab uit de titel.

Alessio de Rigo de Righi en Matteo Zoppis richtten hun camera al eerder op de regio Tuscia. In de documentaire IL SOLENGO volgen ze een groep oudere jagers die vertelt over een kluizenaar die 60 jaar lang in een grot in de buurt leefde. Beide films ademen de wilde natuur, met de haast tastbare verbeelding van isolatie en eenzaamheid, en zoeken aansluiting bij de orale verteltraditie van de streek. Onze Please Release Me van januari.

105' | Italian language | Dutch subtitles

Uitgelichte evenementen

Agenda