Notorious (1946)

Notorious (1946)
Data
,
19:30
Waar?
CINEMA RITCS, Antoine Dansaertstraat 70, 1000 Brussel
Prijs
2EUR / 5EUR
Reservatie
Tickets aan de kassa
CINEMA RITCS

De tweede samenwerking tussen Ingrid Bergman — toen op het hoogtepunt van haar Amerikaanse carrière na “Gaslight” en “The Bells of St. Mary’s” — en Alfred Hitchcock, werd ook hun meest intens partnerschap: tegen zijn gewoonte in, aanvaardde de regisseur dat zijn steractrice zelf behoorlijk wat inbreng had in het vorm geven van haar vertolking.
De plotmechaniek van “Notorious” is een spionageverhaal, maar zoals vaak bij Hitchcock is dit in wezen een romance met bijzonder donkere kantjes: Cary Grant is de geheim agent die uit professionele overwegingen de vrouw waar hij verliefd op is (Bergman) in de armen en het echtelijk bed drijft van een belangrijke Nazi die ondergedoken leeft in Zuid-Amerika. De hele film is opgebouwd rond een aantal virtuoze camerabewegingen die cruciale momenten markeren. Beroemdst is het ‘crane-shot’ dat opent bovenaan de trap van een opulente balzaal en eindigt bij de hand van Bergman die zich rond een sleutel sluit – een complexe choreografie die nog bemoeilijkt werd door de beperkte mogelijkheden van de camera met een traditionele ‘viewfinder’. Louter vormelijk is “Notorious” dan ook een van de grootste films van ‘The Master of Suspense’, maar ook de gefolterde liefdesgeschiedenis is bijzonder beklijvend en nestelt zich probleemloos tussen het meest memorabele werk van de meester. (CINEA)

Met dank aan Park Circus. Gerestaureerd in 2019 door de Walt Disney Company en de Criterion Collection op basis van het originele 35mm cameranegatief en tweede-generatie-negatieven van het Museum of Modern Art en het British Film Institute.

Classics Restored i.s.m. CINEA
Inleiding door Wouter Hessels

Notorious (1946)
Alfred Hitchcock
OV- 102’

Deel dit