Night Has Come (2019)

Night Has Come (2019)
Data
,
19:30
Waar?
CINEMA RITCS, Antoine Dansaertstraat 70, 1000 Brussel
Prijs
2EUR / 5EUR
Reservatie
Tickets aan de kassa
CINEMA RITCS

Wat is de betekenis van de beelden die we maken? Nemen ze iets vast van het heden, of staan ze open voor toekomstige interpretaties? Peter Van Goethem stelt enkele vragen over de manier waarop wij naar archiefmateriaal kijken en geeft ons tegelijk een bijzondere sciencefictionfilm cadeau. Daarvan werd de tekst geschreven door Peter Verhelst en de muziek gecomponeerd door Guy Van Nueten.

Een zware voice-over (Johan Leysen, bas bij uitstek) weerklinkt op archiefbeelden uit Brussel. Een oude man wordt wakker in een sanatorium op een onbekende locatie. Hij lijdt aan geheugenverlies, veroorzaakt door een virus. Welke herinneringen zijn echt en welke onecht? Hoe dringen bepaalde beelden door tot een collectief geheugen? Welke betekenis krijgen ze daar? Welke momenten uit de geschiedenis verdwijnen door mechanismen van macht?

Op die punten overlapt het fictieve verhaal van “Night Has Come” met de reële vorm ervan. De vragen gaan immers evengoed over het gebruik van echte archiefbeelden.

De vertoning van “Night Has Come” gebeurt in combinatie met een compilatie van non-fictionele archieffilms die Peter Van Goethem gebruikte, en in aanwezigheid van de maker. 

(Tekst: KASKCINEMA)

Night Has Come (2019)
Peter Van Goethem 
OVNL - 90’
Made in Belgium 
i.s.m KASKCINEMA

Deel dit