Skip to main content
Zoeken

Masterclass van podcastmaker Simon Heijmans: Spannende podcastseries maken, hoe doe je dat?

Korte golf: Simon Heijmans

Hoe begin je aan een podcastserie en hoe maak je er een spannend verhaal van? Hoe hou je de aandacht vast en hoe zorg je ervoor dat de luisteraar na de eerste aflevering ook doorklikt naar de tweede? De succesvolle theater- en podcastmaker Simon Heijmans (De Brand in het Landhuis) geeft een masterclass over spanningsopbouw in podcastseries voor makers, studenten en iedereen die van verhalende podcasts houdt. 


Voorafgaand aan de finale van De Korte Golf geeft theater- en podcastmaker Simon Heijmans een masterclass. Aan de hand van sprekende voorbeelden vertelt Simon over technieken om spanning op te bouwen in podcastseries. Na afloop is er volop ruimte voor vragen uit het publiek.

Voor degenen die zich graag goed willen voorbereiden: Simon zal zich in zijn presentatie focussen op voorbeelden uit aflevering 2 en 3 van De Brand in het Landhuis. Je kan de reeks hier beluisteren.

Simon Heijmans wist met de serie De Brand in het Landhuis in de eerste weken van de lancering meer dan 100.000 mensen aan de podcast te kluisteren. In deze spannende reeks onderzoekt Simon de mysterieuze dood van de excentrieke Nederlandse miljonair Ewald Marggraff, die in 2003 bij een brand in zijn landhuis in Vught om het leven komt. Is er sprake van moord? Werd de brand aangestoken? En wat is er gebeurd met zijn kunstverzameling en zijn fortuin? De reeks werd een groot succes en terecht bekroond met de prijs voor de beste Nederlandse podcast van 2019.


Simon Heijmans is acteur, schrijver, theatermaker en podcastmaker. Hij studeerde aan de Amsterdamse Toneelschool & Kleinkunstacademie. Na enkele jaren als acteur op het toneel en op televisie, ontwikkelde hij zich verder tot veelzijdig theater- en podcastmaker. In 2018 maakte en speelde hij de theatervoorstelling Voor altijd duurt een jaar en in 2020 maakte en speelde hij samen met Laurien van Rijswijk de voorstelling en podcast De Zachte Kracht. Samen met Marion Oskamp maakte hij drie zeer succesvolle podcastseries. De podcast De brand in het landhuis, die zij maakten voor NPO Radio 1 en de NTR, won de BNR Dutch Podcast Award 2019 en een Dutch Directors Guild Award in 2020. In 2022 kwam de podcast De gestolen schilderijen van Jopie Huisman uit, winnaar van de Dutch Podcast Award in de categorie Verhalend. Eind 2023 verscheen Hoe Kaas De Wereld Redt. In deze reeks duiken Simon en Marion in de techniek waarmee caseïne wordt gemaakt om kaas te maken zoals we die allemaal kennen, maar dan zonder dat daar dieren voor nodig zijn.

Uitgelichte evenementen

Agenda