Skip to main content
Zoeken

Luisteravond Radio: Ongehoord Goed

Beeld Luisteravond Radio
  • Event
  • LICHTING RITCS

Over

Ongehoord goed. Op maandag 24 juni 2024 kan je bij schemerlicht de masterproeven van onze richting Radio ontdekken in de cinema en studio’s van Campus Dansaert. Laat je meenemen door de radiodocumentaires, hoorspelen en podcasts van onze nieuwe lichting.

Kan je er niet bij zijn? In het najaar kan je de masterproeven beluisteren op Sweet Spot RITCS, het podcastkanaal van de opleiding Radio.

Programma

Tussen 18u en 22u zullen de werken te horen zijn op verschillende locaties op het RITCS. Welke werken waar te beluisteren zijn ontdek je in de brochure van de Luisteravond.

Twijfelgeval- Hanne Grégoire
Ik weet niet of ik kinderen wil. Sterker nog, het idee van het krijgen van een kind verlamt me. Waarom willen we eigenlijk kinderen? Hoe doen mensen dat als de grootouders niet in de buurt zijn? Is een kind maken nog wel verantwoord nu de wereld naar de haaien gaat? Hoe ziet het leven van een 60-plusser zonder kinderen eruit? Deze audiodocumentaire volgt de zoektocht naar antwoorden op angsten, de invloed van sociale verwachtingen en de dagelijkse realiteit van een 35-jarige die probeert te ontdekken of kinderen deel van haar toekomst zijn.
Documentaire – 45 min

MOYO - Omara Poppe

'Mag ik je een verhaal vertellen?'
'Het verhaal mag komen.'

2 jaar geleden keerde mijn vader terug naar zijn geboorteland Togo, om een bierbrouwerij op te richten. 'MOYO' vertelt het verhaal van mijn bezoek aan hem.
Aan de hand van de antwoorden die mijn vader voor de eerste keer geeft, probeer ik te begrijpen waarom hij altijd zweeg.
'MOYO' is een audiowerk over het belang van verhalen vertellen en doorgeven.
Documentaire – 55 min

Huidhonger - Eleni Meersman
Mia en Pierre wonen samen in hun huis met een tuin. Ze zijn beide op pensioen en hebben zo hun dagdagelijkse routines. Wanneer Mia het eten maakt, breit of het huishouden doet, houdt Pierre zich bezig in de tuin of met klusjes in het huis. Het audio-fictiestuk is een verhaal over een doodgewoon ouder koppel, tot doodgewoon plots een hele andere invulling krijgt.
Fictie – 35 min

Onder Vuur - Karlien De Geyndt
Al te makkelijk denken we aan de evolutie van emancipatie en vrouwenrechten als een soort continue stijgende lijn naar meer gelijkheid. Maar de geschiedenis van de heksenjachten maakt duidelijk dat dat niet altijd zo is. Door de heksenvervolgingen te hervertellen, toont ‘Onder Vuur’ aan hoe vrouwen systematisch als zondebok werden gebruikt en stelt het onze aannames over vooruitgang in vraag. Terwijl we door de gruwelijke gebeurtenissen van de 16e tot 18e eeuw worden geleid, horen we dat zowel de maatschappelijke context als de beschuldigingen overeenkomsten vertonen met vandaag. In ‘Onder Vuur’ klinkt de toekomst haast even dreigend als het verleden.
Documentaire – 35 min

Ik ben homo. – Emiel Martens
Dit jaar vier ik een jubileum. Ik weet tien jaar dat ik niet op meisjes val. Homo ben. Maar zo heb ik dat nooit uitgesproken. Daarom wil ik het nu wél zo kunnen zeggen: “Ik ben homo.”
Ik ben niet de enige die hiermee zit. Maar toch voelt het soms zo, want: “Dat is toch helemaal geen issue meer?”,”Je moet dat toch niet per se zo kunnen zeggen?” En “Vroeger was het toch allemaal moeilijker?” Klopt allemaal. Maar toch blijft het moeilijk. “Ik ben homo.” is een persoonlijk stuk waarin ik praat met mensen die het hier vroeger ook moeilijk mee hebben gehad, in de hoop het zelf minder moeilijk te vinden.
Documentaire - 30 min

TAKEAWAY-EXPRESS – Dries Lenaerts*
Een theatervoorstelling over een afhaalrestaurant waar de werkdruk hoger ligt dan het vals plafond.
Audiovoorstelling – 35 min

*Deze voorstelling was te zien in BRONKS Brussel en wordt tijdens LICHTING RITCS helaas niet opnieuw opgebouwd.

A Mind Full - Nathalie Alllard*
Je kan je haar in de plooi leggen, maar niet je gedachten.
Audio-installatie – 15 min

*Deze installatie was te beluisteren tijdens het jurymoment maar wordt tijdens LICHTING RITCS helaas niet opnieuw opgebouwd.

Luisterschema

Op de luisteravond kan je, met uitzondering van het eindwerk van Omara, alle eindwerken twee keer beluisteren. Ontdek waar en wanneer je de werken kan beluisteren in de brochure van de Luisteravond.

Naar het luisterschema

Over LICHTING RITCS

Van maandag 03 tot en met donderdag 27 juni ontdek je de eindwerken van onze laatstejaarsstudenten Drama en Audiovisuele Kunsten op diverse locaties in Vlaanderen en Brussel. Elk afstudeerproject markeert het hoogtepunt van de reis die de studenten aan het RITCS hebben afgelegd. Op het programma onder meer een Portfolio-Event van de Professionele Bachelor, een luisteravond Radio, Table Reads met onze laatstejaars Schrijven, theatervoorstellingen van onze studenten Drama en Podiumtechnieken en screenings van de documentaire-, fictie- en animatiefilms. Op de laatste donderdagavond van het academiejaar sluiten we de LICHTING af met een Closing Party in het kloppend hart van het RITCS, het RITCS café.


Uitgelichte evenementen

Agenda