Skip to main content
Zoeken

‘EVERYBODY HERTZ’: A SOUND ART FESTIVAL 

‘EVERYBODY HERTZ’: A SOUND ART FESTIVAL 
  • XL AIR
  • FUTURE NARRATIVES

XL AIR, de studentenradio van RITCS School of Arts, nodigt je uit op de eerste editie van het tweedaags geluidskunstfestival: "Everybody Hertz".
Duik in de veelzijdige wereld van geluidskunst met intrigerend werk van getalenteerde alumni van de opleiding Radio van het RITCS.


Wat kun je verwachten:

· Geluidskunstinstallaties
· Live performances & Experimentele muziek
· Lezingen & kortfilms

Van 10u-17u doorlopend

Airchoir, Anouk Kellner. Studio 1 TV Studio
Tabling – Ground, Jeroen Uyttendaele. Studio 2 Blackbox
The NeuroRight Arcades, Roel Heremans. Gang CINEMA RITCS

Lezing 17:00-18:30

Looking at the world through sound, Els Viaene. Aula 2 RITCS

Performances 19:00- 22:00


19:00- 19:30: weer te veel koffie gedronken :/, Ella Jacobs. Studio 2 Blackbox
19:30 – 20:00: Airchoir, Anouk Kellner. Studio 1 TV studio
20:00- 20:30: PAUZE
20:30 – 21: 00: Tabling- Ground, Jeroen Uyttendaele. Studio 2 Blackbox
21:00 - 21:30: Latitudes Set, Stijn Demeulenaere. Studio TV studio
21:30 – 22:00: 2GIRLSNAMEDSERGIO. Trappenhal achterbouw RITCS

Airchoir - Anouk Kellner 

De Airchoirs zijn geluidsinstallaties waarbij een opblaasbaar koor -gemaakt van textiel- een geprogrammeerde compositie speelt op enkele orgelpijpen. Het koor gaat steeds op en neer, als ademhalende organen of wezens. De luisteraar wordt ondergedompeld in een klanklandschap van lange, trage orgeldrones.  
Er wordt gespeeld met verschillende resonanties, harmonieën, noten en akkoorden. Tussen de orgelpijpen ontstaan interferenties. Trillingen en beating waves ontstaan door de manier waarop bepaalde frequenties van de orgelpijpen elkaar beïnvloeden. De ‘inflatables’ gaan zo in interactie met elkaar. De klank van de compositie verandert naargelang de positie van de bezoeker ten opzichte van de installatie. 

Tabling – Ground. Jeroen Uyttendaele 

  
Jeroen Uyttendaele is een kunstenaar die vooral werkt met geluid en de relatie met licht, ruimte en tastbaarheid. Dat vertaalt zich in de ontwikkeling van audiovisuele instrumenten, installaties en experimentele muziek.  Voor deze installatie/ performance bespeelt Jeroen grafiet tekeningen die een reeks zelfgebouwde resonatoren elektronisch aansturen.  

The NeuroRight Arcades- Roel Heremans


Aanraken mag! De kunstinstallatie is interactief. Hoe werkt het? Neem plaats aan één van de drie Arcade spelconsoles en zet de Brain-Computer-interface-koptelefoon op. Wat volgt is een begeleide tocht doorheen je eigen hersengolven. Na het afronden van het spel kan je een afdruk van jouw hersengolven downloaden.  

Met de NeuroRight Arcades wil Roel Heremans onze rechten rond breintechnologie tastbaarder maken en jou inspireren tot een dieper begrip van het belang ervan.  En net op het moment dat je je bewust bent van je eigen rechten, zou je het vreemde gevoel kunnen krijgen dat de Arcades misschien net zelf deden waar ze jou voor waarschuwden.

De NeuroRight Arcades gameplay is enkel in het Engels beschikbaar.  


Loo
king at the world through sound – Els Viaene

Met deze lezing wil Els Viaene je uitnodigen in een ander deel van de wereld, het auditieve landschap. In haar dagelijks leven ervaart ze de wereld door middel van geluid. Luisteren stelt haar in staat om de wereld op een heel intieme manier de hare te maken, om een poëtisch deel van de werkelijkheid binnen te treden. Dit is het uitgangspunt van elk van haar creaties. Els Viaene zal je meenemen op een reis door haar artistieke praktijk, van luisteren en opnemen tot componeren en beeldhouwen. Van geluid horen naar geluid zien.

weer te veel koffie gedronken :/ - Ella Jacobs 


Ella Jacobs (sound artist/ DJ) houdt er van field recordings en "found sounds" te combineren, ze te doordrenken met intens bewerkte percussie en synthesizers, om zo soundscapes te construeren. Ze is voortdurend op zoek naar zachte momenten terwijl ze door ruwe noise navigeert. 

Latitudes Set - Stijn Demeulenaere  
  

Stijn Demeulenaere probeert plekken en landschappen te begrijpen door ernaar te luisteren. Soms maakt hij er dan ook opnames van. In zijn Latitudes series brengt Stijn geluiden van overal ter wereld samen en onderzoekt hij hoe klimaat, geologie, flora, fauna, mensen, klinken. Geluiden van de toendra en de jungle, De Noordzee en de Savanne, de stad en het bos. Hij gaat op zoek naar structuren en vormen waar deze heel verschillende geluiden in elkaar haken, hoe geluiden verwachtingen scheppen en hoe we met die verwachtingen kunnen spelen. Bovenal gaat hij op zoek naar hoe hij uit al die stukjes wereldklank een nieuw efemeer landschap kan puren, verwondering die bestaat voor de lengte van de compositie.   

2GIRLSNAMEDSERGIO – Amber Meulenijzer & Lukas De Clerck

2GIRLSNAMEDSERGIO is Amber Meulenijzer & Lukas De Clerck. In hun lange samenwerking rond geluid, ontmoeten ze elkaar op een kruispunt tussen akoestische en synthetische geluiden en creëren ze ruimtelijke luisterervaringen met behulp van een modulair luidsprekersysteem. Altijd radicaal in hun microtonale drone-improvisaties, laten ze vele kamers zingen. Een psycho-akoestische reis voor de goede luisteraar.

Uitgelichte evenementen

Agenda