Skip to main content
Zoeken

‘EVERYBODY HERTZ’: A SOUND ART FESTIVAL 

‘EVERYBODY HERTZ’: A SOUND ART FESTIVAL 
  • FUTURE NARRATIVES
  • XL AIR

XL AIR, de studentenradio van RITCS School of Arts, nodigt je uit op de eerste editie van het tweedaags geluidskunstfestival: "Everybody Hertz".
Duik in de veelzijdige wereld van geluidskunst met intrigerend werk van getalenteerde alumni van de opleiding Radio van het RITCS.


Wat kun je verwachten:

· Geluidskunstinstallaties
· Live performances & Experimentele muziek
· Lezingen & kortfilms

10:00-19:00 doorlopend

Airchoir, Anouk Kellner. Studio 1 TV Studio
Tabling – Ground, Jeroen Uyttendaele. Studio 2 Blackbox
The NeuroRight Arcades, Roel Heremans. Gang CINEMA RITCS

19:00 – 21:00 CINEMA RITCS


Introductie/ Introduction The NeuroRIght Arcades, Roel Heremans.
Fragmenten uit/ Excerpts from Paesaggimmaginati, Amber Meulenijzer & Lukas De Clerck.
Film Murmur, Stijn Demeulenaere & Jan Locus.
Audio Liquid Polyphonies, Lotte Nijsten & Gilles Van Der Wee


Airchoir - Anouk Kellner 

De Airchoirs zijn geluidsinstallaties waarbij een opblaasbaar koor -gemaakt van textiel- een geprogrammeerde compositie speelt op enkele orgelpijpen. Het koor gaat steeds op en neer, als ademhalende organen of wezens. De luisteraar wordt ondergedompeld in een klanklandschap van lange, trage orgeldrones.  
Er wordt gespeeld met verschillende resonanties, harmonieën, noten en akkoorden. Tussen de orgelpijpen ontstaan interferenties. Trillingen en beating waves ontstaan door de manier waarop bepaalde frequenties van de orgelpijpen elkaar beïnvloeden. De ‘inflatables’ gaan zo in interactie met elkaar. De klank van de compositie verandert naargelang de positie van de bezoeker ten opzichte van de installatie. 

Tabling – Ground. Jeroen Uyttendaele 


Jeroen Uyttendaele is een kunstenaar die vooral werkt met geluid en de relatie met licht, ruimte en tastbaarheid. Dat vertaalt zich in de ontwikkeling van audiovisuele instrumenten, installaties en experimentele muziek.  Voor deze installatie/ performance bespeelt Jeroen grafiet tekeningen die een reeks zelfgebouwde resonatoren elektronisch aansturen.  

The NeuroRight Arcades- Roel Heremans


Aanraken mag! De kunstinstallatie is interactief. Hoe werkt het? Neem plaats aan één van de drie Arcade spelconsoles en zet de Brain-Computer-interface-koptelefoon op. Wat volgt is een begeleide tocht doorheen je eigen hersengolven. Na het afronden van het spel kan je een afdruk van jouw hersengolven downloaden.   
Met de NeuroRight Arcades wil Roel Heremans onze rechten rond breintechnologie tastbaarder maken en jou inspireren tot een dieper begrip van het belang ervan.  En net op het moment dat je je bewust bent van je eigen rechten, zou je het vreemde gevoel kunnen krijgen dat de Arcades misschien net zelf deden waar ze jou voor waarschuwden  

De NeuroRight Arcades gameplay is enkel in het Engels beschikbaar.  


2GIRLSNAMEDSERGIO – Amber Meulenijzer & Lukas De Clerck


2GIRLSNAMEDSERGIO is Amber Meulenijzer & Lukas De Clerck. In hun lange samenwerking rond geluid, ontmoeten ze elkaar op een kruispunt tussen akoestische en synthetische geluiden en creëren ze ruimtelijke luisterervaringen met behulp van een modulair luidsprekersysteem. Altijd radicaal in hun microtonale drone-improvisaties, laten ze vele kamers zingen. Een psycho-akoestische reis voor de goede luisteraar.

Murmur – Stijn Demeulenaere & Jan Locus


Broekzele - nu Brussel - werd gebouwd op een moeras. Vandaag is er in Brussel nog maar 1 klein stukje officieel moeras over. Het ligt in Ganshoren, verborgen in het stedelijk weefsel. Filmmaker Jan Locus en geluidskunstenaar Stijn Demeulenaere trokken in alle vroegte naar dit verborgen stukje natuur, en capteerden er hoe de stad en het kleine reservaat ontwaakten. De hum van de stad, de hustle en bustle van de straat, het fluiten van de vogels, het krieken van de dag en het gloren van de ochtend lopen er in elkaar over, en creëren een vreemde, eigenzinnige sfeer, - een wereld die naast de onze lijkt te bestaan. Een lichtjes andere werkelijkheid waarin wij doorsijpelen. Jan en Stijn zijn getuige van de murmur van de overkant.  

Liquid Polyphonies - Lotte Nijsten & Gillis Van Der Wee 


Liquid Polyphonies is een auditieve reis doorheen het meerlagige klanklandschap van de Noordzee. Met geluidsopnames die Lotte Nijsten en Gillis Van der Wee tijdens hun veldonderzoek maakten, creëren ze een elektro-akoestische compositie waarin zeeleven, technologie, industrie en wetenschap met elkaar verweven zijn. Zo proberen ze het mysterieuze landschap van de Noordzee tastbaar te maken in geluid.  
Voor dit werk maakten de makers gebruik van onderwater-opnametechnieken, en maakten ze field recordings op onderzoeksschepen, boorplatformen, windmolenparken en natuurreservaten in o.a. Schotland, Noorwegen en België.  Liquid Polyphonies kadert binnen een residentieprogramma van Phonurgia Nova. Voor dit festival stellen de makers een preview van hun werk voor.

Uitgelichte evenementen

Agenda