Skip to main content
Zoeken

De @vonden: “Wassen de Vlaamse massamedia nog altijd te wit?” door Aminata Demba

  • Lezing

De @vonden: Media: vierde macht of systeemfout?

Kranten focussen op zatte politici, televisienieuws verkleutert de beste kijker, op de radio the show always goes on. Facebook polariseert, X verstrooit fake news, Tiktok verleidt jongeren tot magerte, Instagram biept dag en nacht om aandacht, Netflix entertaint ons te pletter, chatGPT fabuleert. Zitten die systeemfouten in de media ingebakken? Is the medium misleading the message? We zoeken het uit in de @vonden van dit academiejaar 2023-2024. De @vonden is een lezingencyclus georganiseerd door de vakgroep theorie van de Professionele Bachelor Audiovisuele Kunsten en brengt kritische lezingen over media en technologie.

In deze eerste lezing stelt Aminata Demba specifiek de vraag: ‘Wassen de Vlaamse massamedia nog altijd te wit?'

Aminata Demba (°1987), is een Vlaams-Malinese actrice met een diploma drama (RITCS) en cultuurmanagement (Universiteit Antwerpen). Ze heeft een interessante carrière in het theater met opvallende rollen bij producties van onder meer KVS in "Dis-moi wie ik ben", Het Toneelhuis in "De moed om te doden", NTGent in "Black", en De Maan in "Futur simple", om er maar een paar te noemen. Daarnaast zien we Aminata ook terug op het scherm in diverse televisieseries en films, waaronder "De Twaalf" (2019) en "Holly" (2023). Bovendien zetelt ze ook in de Raad van Bestuur van het Vlaams Audiovisueel Fonds.

In de volgende lezingen komen nog heel wat andere interessante sprekers aan bod:

Do 16/11/2023 : “Een stroom van zoete prikkels. Netflix als ambient entertainment” door Florian Deroo (onderzoeker VUB & UGent)

Do 14/12/2023 : “Populisme, media & democratie” door Stefan Rummens (professor KULeuven)

Do 25/01/2024 : “ A.I. als herinneringsmachine” door Mia Vaerman (docente RITCS)

Do 29/02/2024 : “Gedrukte informatie versus online desinformatie ?” - Liesbet Samyn (filosofe)

Do 28/03/2024 : “Media & gender” door Sofie Van Bauwel (professor UGent)

Beeld: © CREW