De @vonden: "Een stroom van zoete prikkels. Netflix als ambient entertainment" door Florian Deroo
De @vonden: Media: vierde macht of systeemfout?
Kranten focussen op kromme politici, televisienieuws verkleutert de beste kijker, op de radio the show always goes on. Facebook polariseert, X verstrooit fake news, Tiktok verleidt jongeren tot magerte, Instagram biept dag en nacht om aandacht, Netflix entertaint ons te pletter, chatGPT fabuleert. Zitten die systeemfouten in de media ingebakken? Is the medium misleading the message? We zoeken het uit in de @vonden.
In deze tweede lezing focust Florian Deroo op: "Een stroom van zoete prikkels. Netflix als ambient entertainment"
Vibe, mood, energy. Geen verhaallijnen, maar sfeerzetting domineert vandaag de massacultuur. Op Netflix is de trend al jaren bezig. Niet de intriges van Bridgerton zijn belangrijk, maar de historische interieurs en wervelende danssequenties. Emily in Paris is een doorgedreven oefening in een fantasie van ‘Parijsheid’. Maar deze series zijn ook het product van hoe we vandaag naar content kijken. Niet geconcentreerd, maar verstrooid. Terwijl we eten, scrollen, de slaap proberen vatten. Onze felbegeerde aandacht zoekt soelaas in een aangename stroom van sfeervolle prikkels. No thoughts, just vibes.
Maar wat zijn de mogelijkheden en beperkingen van ambient entertainment? Kan de appreciatie van sferen ons helpen om door de vloedgolf aan algoritmische content te navigeren? Laat het ons toe om aandachtiger naar een herbetoverde buitenwereld te kijken? Of sluit het ons verder op in geësthetiseerde cocons?
Florian Deroo is verbonden aan de vakgroep Geschiedenis van de UGent en The Centre for Literary and Intermedial Crossings van de VUB. Zijn doctoraatsonderzoek gaat over de zintuiglijke ervaring van landschappen in Europese reisverhalen tussen 1919 en 1939. Hij is ook redacteur bij rekto:verso en schreef samen met Daan Borloo De Netflix Essays. De Netflix Essays verzamelt de stemmen van vijf jonge essayisten. Als millennials hebben ze Netflix vanop de eerste rij zien uitgroeien tot het meest invloedrijke mediaplatform van onze tijd.
In de volgende lezingen komen nog heel wat andere interessante sprekers aan bod:
Do 14/12/2023 : “Populisme, media & democratie” door Stefan Rummens (professor KULeuven)
Do 25/01/2024 : “ A.I. als herinneringsmachine” door Mia Vaerman (docente RITCS)
Do 29/02/2024 : “Gedrukte informatie versus online desinformatie ?” - Liesbet Samyn (filosofe)
Do 28/03/2024 : “Media & gender” door Sofie Van Bauwel (professor UGent)
Beeld: © CREW