Concert Performance: Demeter Calling

Demeter Calling
Data
,
20:00
,
20:00
Waar?
KVS BOL
Reservatie
Tickets via kvs.be
Onderzoek

Demeter Calling is een concert performance waarin een vrouwelijke cast, met diverse achtergronden – inclusief regisseur en onderzoekster Sanja Mitrović – de stemmen van hun zusters van over de hele wereld belichamen, over verschillende geografische, etnische en culturele golven heen. 

'One day they will listen to me, a woman.'

Verhalen van vrouwen van overal ter wereld krijgen een poëtische interpretatie en worden in songs omgezet. Liederen die de notie van het moederschap als enige focuspunt van de vrouwelijke identiteit bevragen. In de beperkte ruimte tussen de wereld die reeds voorbij is en een nieuwe wereld die aan onze voeten ligt, zijn zij een ongebruikelijke girl band, die vrouwelijke kracht, veerkracht en vastberadenheid om ruimte voor zichzelf te creëren, viert – zélfs te midden van ontberingen, onrechtvaardigheden en vijandigheden opgelegd door de maatschappij. 
 
Geïnspireerd door een bezoek aan Elefsina, de site van de mysteriën van Eleusis waar de cult van Demeter en Persephone in de oudheid werd gevierd, werd Mitrović ertoe bewogen te onderzoeken hoe deze antieke mythe vandaag nog steeds weerklank vindt in vrouwenlevens. Als in een trance, komt Demeter Calling aan als een soort hedendaags muziekritueel dat blijft oproepen tot sterkte en de nodige wijsheid om je leven ten volle te beleven. 

De in Belgrado gebaseerde componiste Marija Balubdžić haalt haar inspiratie uit vrouwelijke gezangen en ritmes uit verschillende Balkan-regio’s en vormt ze om tot snippers glinsterende elektronische avant-pop. Zo lijkt de muziek bijna buitenaards, vanop een plek die niet op de radar te traceren is en in geen enkel hokje te duwen valt. 

Teaser

Deel dit