Skip to main content
Zoeken

Winter School 2022: kunnen wij als mensen überhaupt de wereld (terug) in harmonie brengen?

Winter School 2022
  • Nieuws

Buitengewoon en buitenaards, dat is de RITCS Winter School 2022. Terwijl de wereld kreunt onder de gevolgen van de verstoring van ons wereldwijde ecosysteem, vliegen miljonairs naar de ruimte om een ​​paar minuten gewichtloosheid te ervaren. Welke klimatologische prijs betalen we voor deze nieuwe space race? En kunnen wij als mensen überhaupt de wereld (terug) in harmonie brengen? Van 7 t.e.m. 21 januari buigen de studenten van de verschillende masteropleidingen zich over deze en andere vragen onder de vleugels van curator Angelo Vermeulen (SEADS).

Jaarlijks organiseert het RITCS de Winter School. Over een periode van twee weken buigen de masterstudenten van de verschillende afdelingen van de school zich over enkele onderzoeksvragen rond een centraal thema. Dit in de vorm van een minifestival, waar kunstenaars, coaches en denkers van buiten de school worden uitgenodigd om in een aantal parallelle workshops rond dit thema te werken. Naast de workshops wordt een programma samengesteld met lezingen, debatten, presentaties en artistieke interventies. Voor de editie van 2022 werd kunstenaar en onderzoeker Angelo Vermeulen (SEADS) als curator uitgenodigd die op zijn beurt een aantal kunstenaars, wetenschappers en denkers uitnodigt om met de studenten aan de slag te gaan.

Met ‘YOU BETTER GET USED TO THIS’ focust de Winter School dit jaar op de spanning tussen de huidige klimaatcrisis en de nieuwe ruimtewedloop. Terwijl de wereld wankelt onder de gevolgen van de verstoring van ons wereldwijde ecosysteem,vliegen miljonairs naar de ruimte om een ​​paar minuten gewichtloosheid te ervaren. Dystopie en utopie lijken beide op theatrale wijze in ons leven aanwezig zijn. Maar is deze tegenstelling wel zo eenvoudig als het lijkt? Kunnen wij, als mensen, zelfs überhaupt de wereld in harmonie brengen? En is het niet juist de verkenning van de ruimte die ons helpt om de aarde fundamenteel beter te begrijpen en er ook beter voor te zorgen?

In deze Winter School gaan we de uitdaging aan om deze grote vragen te onderzoeken via een radicaal transdisciplinaire aanpak. We zullen kunst, wetenschap en technologie met elkaar verweven om dieper in deze kwesties te graven en de rol van de kunstenaar/ontwerper in dit streven te (her)definiëren.

Workshops, lectures & talks door en met: Diego Maranan, Evelina Domnitc, Dmitry Gelfand, Katarina Petrović, Maya Van Leemput en Roel Heremans.
Curator Winter School 2022: Angelo Vermeulen (SEADS)
Organisatie & productie: Tim Martens & RITCS School of Arts
Foto's: Pieter Steyaert

Foto's

Winter School 2022