Anaëlle Beiroet Libanon uitwisseling

Uitwisselingsstudente Anaëlle brengt verslag uit vanuit Beiroet, Libanon

Verhaal

Nu de tijden van lockdowns en gesloten grenzen steeds verder in het verleden lijken te liggen, trekken er vanaf dit jaar opnieuw verschillende RITCS’ers naar het buitenland in het kader van een uitwisselingsprogramma. We namen polshoogte bij enkelen van hen, waaronder ook Anaëlle Maeyens (20), studente in de 3e bachelor van de opleiding Cinematografie. Anaëlle verblijft momenteel in Beiroet, Libanon en deelde haar ervaringen en deze prachtige beelden met ons.  

Hey Anaëlle! Sinds wanneer ben je op uitwisseling? Hoe vielen je eerste dagen mee?  
Ik ben aangekomen op 27 augustus, en werd meteen met open armen ontvangen. Aangezien je aankomt in een onbekend land zonder simkaart of het geld van daar, was ik in het begin toch wat nerveus, maar iedereen heeft mij zonder probleem geholpen! Mijn eerste dagen waren meteen al heel erg gevuld. Mensen in Libanon leven echt van dag tot dag en weten heel goed hoe ze moeten genieten van het leven! Dus ik werd meteen al uitgenodigd om mee te gaan op uitstapjes naar het strand, om te gaan hiken, een stad te bezoeken, ... Ondertussen ben ik hier nu al 3 maanden. Mijn mama en oma zijn net op bezoek geweest, dus gelukkig heb ik nog steeds geen heimwee. Ik kijk er eigenlijk tegenop om terug naar België te moeten komen…  
 
Fijn dat je het naar je zin hebt daar! Hou je verder nog vaak contact met het thuisfront?  
Mijn mama en vooral mijn kleine zus sturen me elke dag een berichtje. Vooral mijn kleine zus heeft het er nogal moeilijk mee. Ik heb ook een Facebookgroep gemaakt voor mijn familie, waar ik minstens 1x per week wat foto’s post. 

Anaelle Libanon
Anaelle Libanon

Hoe valt je verblijfplaats mee? Zit je op kot, in een gastgezin, een gedeeld appartement, ...?  
Ik verblijf in een appartement dat 2min wandelen is van mijn school en naast de Franse ambassade, dus heel erg beveiligd en ideaal om naar de universiteit te gaan. Ik heb 3 huisgenoten, 2 Franse meisjes en 1 Italiaans meisje, alle 3 ook uitwisselingsstudenten. In Brussel woonde ik alleen in een studio, dus dit is mijn eerste keer samenwonen met andere mensen, en tot nu toe is het een zeer aangename ervaring! Altijd leuk als je iemand hebt om ‘s avonds een glaasje wijn mee te drinken op het terras.  
Zoals geweten is er wel een grote crisis in Libanon. Veel mensen hebben nauwelijks of geen elektriciteit. Mijn huisgenoten en ik betalen voor een privégenerator en hebben 15 uur per dag elektriciteit. Over het algemeen zijn daar niet veel problemen mee. Af en toe hebben we ook geen water, dat is wat lastiger.  

Dat is nog net wat anders dan de hoge elektriciteitsprijzen in België! Hoe is het dagelijkse leven daar voor de rest?   
Ik verblijf in Ras el Nabaa, een wijk in Beiroet. Als hoofdstad is het ook de meest ‘toeristische’ stad in Libanon. Het is hier heel druk en chaotisch, maar toch heerst er een soort van ritme.  
Libanees eten is natuurlijk fantastisch. Je vindt erg goedkope standjes met falafel sandwiches voor 1 euro, of je kan naar prachtige restaurants gaan. Ze hebben hier ook een soort Uber Eats, “Toters”, waarmee je eender welk gerecht aan huis kan laten leveren.  
Het is nu eind november en ik kan nog steeds in een topje op het terras zitten, dus ik ben heel erg blij met het weer. Af en toe is er hier wel een hevige storm.  
En zoals ik eerder al zei, iedereen is hier heel vriendelijk en ze ontvangen buitenlanders met open armen. Blijkbaar zijn veel mensen hier zo overdreven aardig omdat ze buitenlanders (en zeker mensen van Europa) toch een goed beeld willen geven van hun land in crisis.  

Anaëlle Beiroet
Anaelle Beiroet

Heb je ook al andere steden of andere delen van het land bezocht?  
Met mijn vrienden ben ik gaan hiken in Chouwan, en naar een ‘resort’ met zwembaden geweest in Chekka. Ik ben ook naar Batroun geweest, een van de meest populaire steden om naar het strand te gaan. Samen met mijn huisgenoten heb ik ook Jbeil en Tripoli bezocht. Bijna iedereen in Libanon is mega vrijgevig dus je wordt snel uitgenodigd om mee te gaan op uitstapjes. Zo heb ik ook een meisje leren kennen dat ons heeft uitgenodigd naar haar chalet in Jounieh. Hopelijk volgen er snel nog meer plaatsen!  

Kan je wat meer meer vertellen over de school waar je les volgt?  
Ik volg les aan USJ (Université Saint-Joseph), ook in Beiroet. Deze universiteit wordt ook wel de “frenchie” uni genoemd. De campus waar ik les volg is vrij rustig, er zijn nooit erg veel mensen aanwezig. Soms zijn het erg lange lesdagen van 8u tot 20u, maar ik heb bijvoorbeeld nooit les op vrijdag.  

Zijn er grote verschillen met het RITCS?  
Het RITCS is meer gericht op een specialisatie, zoals bijvoorbeeld cinematografie of editing. In USJ kan je veel meer verschillende vakken met elkaar mengen. Ik neem nu vakken op zoals atelier documentaire, maar ik kan ook scenario, audio, color grading,... volgen. Persoonlijk vind ik dit heel fijn, omdat ik ook heel veel interesse heb in bijvoorbeeld montage.  
Er wordt ook veel meer individueel gewerkt dan in groep met 1 percher, 1 cameraman,... Dit heeft zijn voor- en nadelen.  

Heb je een favoriet vak op je nieuwe school?  
Color grading!  

Iets dat je mist aan het RITCS, Brussel of België?  
Johan (mijn hoofddocent in het RITCS) ;-)  
 
Heb je nog een laatste tip voor toekomstige uitwisselingsstudenten? 
Ik heb mij al lang niet meer zo gelukkig gevoeld als nu. Ik kan het alleen maar aanraden! Het is normaal om stress te hebben, maar je bent hier nooit echt alleen. Het is de beste keuze die ik ooit heb gemaakt.   

Dankjewel Anaëlle! Veel succes nog!

AB
AB
AB
AB
AB
AB
Deel dit