Skip to main content
Zoeken

RITCS-alumni in wereldpremière op Film Fest Gent!

She They Us titelbeeld
  • Nieuws

Het zijn spannende tijden voor enkele voormalige RITCS’ers. Op woensdag 11 oktober gaat immers de documentairereeks “She They Us” van Zaïde Bil, Sam Peeters en Heleen Declercq in wereldpremière op het Film Fest Gent.

She They Us gaat over de hoopvolle strijd voor een toekomst waarin iedereen gelijkwaardig kan zijn. Zeven mensen uit de Lage Landen streven elk op hun manier naar een wereld die beter past bij hun leven, lichaam, werk en liefde. We zien onder andere muzikante Charlotte Adigéry, e-sportsjournalist Eefje ‘Sjokz’ Depoortere, cultuurwerker Fatima-Zohra Ait El Maâti, internationaal topmodel Hanne Gaby Odiele, huishoudhulp Mieke Van Hove, ruimtewetenschapper Angelique Van Ombergen en genderexperte Kaouthar Darmoni.

Via vijf thematische en visueel verrassende afleveringen tonen zij hoe zij dagelijks omgaan met discriminatie op het kruispunt van gender, seksualiteit, huidskleur, klasse en religie. De drie jonge makers Zaïde Bil, Sam Peeters en Heleen Declercq trokken doorheen Europa, de Verenigde Staten en Noord-Afrika om zo hun verschillende gevechten voor gelijkwaardigheid op een rij te zetten.

Zaïde: “We zijn in 2019 met She They Us begonnen. Het project komt eigenlijk van een idee van Tim De Keersmaecker, het vakhoofd Regie (Documentaire) op het RITCS, dat hij dan samen met Emmy Oost van het productiehuis Cassette for timescapes heeft opgestart. Hij wilde graag een serie maken over nieuwe vrouwelijke rolmodellen, maar hij vond het belangrijk dat het gerealiseerd werd door jonge makers met verschillende achtergronden. Zo werd er een regisseursteam samengesteld met mezelf, Sam en Heleen, alledrie alumni van het RITCS. Daarnaast werd ook Ischa Clissen betrokken als aanvullend regisseur bij één van de personages en werkten we voor de montage intensief samen met Kwinten Gernay en Sam Sermon, ook allemaal alumni! Dus het was een vrij unieke samenwerking, waar we telkens met elkaar in gesprek gingen in elke fase van het maakproces. We verdeelden de 7 personages over de 3 regisseurs, om er samen een lopend verhaal van te maken per aflevering, gebaseerd op overlappende thema’s.”

Op Film Fest Gent kan je de eerste twee afleveringen bekijken: “Veiligheid” en “Ouderschap. Info en tickets: https://www.filmfestival.be/nl/events/she-they-us

Volg She They Us op Instagram: @shetheyus_theseries

She they us