Skip to main content
Zoeken

Eerstejaarsstudenten trekken onze hoofdstad in tijdens 'Inbrusselingsweek'

RITCS INBRUSSELINGSWEEK 2020
  • Nieuws

Ondertussen mag het RITCS School of Arts spreken van een traditie. Voor het vijfde jaar op rij worden alle eerstejaarsstudenten de eerste dagen van het academiejaar ondergedompeld in onze hoofdstad tijdens de ‘Inbrusselingsweek’. De nieuwkomers bekijken filmvertoningen met een Brussels karakter en trekken de verschillende wijken van de metropool in.

Voor de vijfde keer organiseert het RITCS School of Arts bij aanvang van het academiejaar een ‘Inbrusselingsweek’, een soort verplichte inburgeringscursus voor studenten in de Brusselse metropool. Want ‘Brussel is een oerwoud’, aldus Louis-Paul Boon.

Op maandag maakten de studenten intensief kennis met de campus, waar ze verwelkomd werden door alumnus Frederik Willem Daem, geboren en getogen in Brussel. De opkomend auteur timmert op dit moment aan zijn weg als prozaschrijver. Onlangs bracht hij zijn debuutroman ‘Tekens van leven uit’, waarboor hij drie jaar lang volks­cafés in Brussel afschuimde. Hij kwam vertellen welke rol de stad heeft gespeeld in zijn studententijd en zijn ontwikkeling als maker.

In huisbioscoop CINEMA RITCS werd de Brusselse kortfilm ‘Versailles’ (2020) van RITCS-alumnus Hyun Lories vertoond. De maker kwam ook zelf langs om zijn eigenzinnig Brussels verhaal te vertellen. De dag nadien organiseerde CINEMA RITCS vier projecties van Spike Lee’s cultfilm ‘Do The Right Thing’ (1989) voorafgegaan door de bekroonde kortfilm ‘Da Yie’ (2019) van RITCS-alumnus Anthony Nti. ‘Da Yie’ of ‘Goeie Nacht’ speelt zich af in Ghana waar een man kinderen ronselt voor een riskante zaak. De kortfilm werd al meermaals gelauwerd en won onder meer de Grote Prijs op het Internationaal Kortfilmfestival van Clermont-Ferrand. De film maakt ook nog kans op de Oscar voor beste studentenfilm. Regisseur Anthony Nti is onze gast en vertelde onder meer waarom Spike Lee een inspirerend filmmaker was voor hem.

Voor de rest van de week trekken de studenten op verkenning in het zog van een gids die hen 'hun Brussel' tonen, waarna ze op veldonderzoek gestuurd worden in de stad. Ze gaan daarvoor in kleine groepen aan de slag in twaalf verschillende wijken om Brussel op een creatieve manier in beeld te brengen.

Bekijk hier het fotoverslag:

INBRUSSELINGSWEEK