You are here

Radio

De Radio-afdeling van het RITCS | Royal Institute for Theatre, Cinema & Sound is een artistieke opleiding die gelooft in de veelzijdigheid van het medium. We verkennen binnen de opleiding 3 domeinen: Radio, radiodocumentaire en audio. Radio is het ontwikkelen van een origineel idee tot een volwaardig radioconcept dat vervolgens in studio wordt gerealiseerd. Bij documentaire worden korte reportage gemaakt of een langer subjectief verhaal verteld. Audio staat voor een meer artistiek omgaan met geluid: radio-art, fictie, soundscape, geluidsinstallatie.

De bachelor Radio vormt polyvalente radiomakers. Studenten komen in aanraking met alle facetten van het radiomaken: ze beheersen het medium ook technisch en kunnen er creatief mee omgaan. Tijdens de opleiding ontdekken studenten de mogelijkheden van dit fascinerende medium en vinden daarbinnen hun eigen stijl en eigen stem. Jaarlijks maakt elke student een individueel en persoonlijk werkstuk, de solo, die dan gezamenlijk beluisterd en besproken wordt.

Studenten met een relevant diploma en reeds aanwezige radio-ervaring kunnen zich inschrijven voor een voorbereidings-of een schakelprogramma.

In de master wordt het eigen individueel artistiek parcours verdergezet in een sfeer van verdieping en onderzoek. Interdisciplinair artistiek onderzoek naar nieuwe formats en evoluties binnen het medium krijgt een vertaling in de masterclasses. De opleiding investeert in zelfstandig denkende, artistiek gevormde en maatschappelijk bewuste radiomakers. De radiomaker studeert af met een persoonlijk werkstuk, de Masterproef. Idealiter behaalt hij/zij ook het stemattest.

Er is een gezonde relatie met een ruim werkveld: de docenten van de afdeling staan vaak in de praktijk hetzij als radiopresentator, programmator, muzikant of kunstenaar. De studenten radio lopen stage bij één van de VRT-radio's, bij de stadsradio FM Brussel, bij commerciële zenders of bij culturele/artistieke organisaties.

Vlieguren opdoen is belangrijk, de opleiding creëerde daarvoor haar eigen praktijkplatform. XL Air (www.xlair.be) is de radio van de School of Arts RITCS. Op deze internetradio oefenen studenten hun presentatievaardigheden en zijn zij beurtelings technieker, producer, interviewer, redacteur, reporter of verantwoordelijk voor de promotie. Als onderzoeksproject is het ook een labo om nieuwe formats te exploreren.

Om te kunnen starten aan de opleiding Audiovisuele Kunsten (optie Radio), moet je eerst slagen voor een artistieke toelatingsproef. Voor kandidaten voor het voorbereidings- of schakelprogramma zijn er extra opdrachten.

Ontmoet ons ook op https://radio.ritcs.be.

Foto: Nele Dierick