You are here

Documentaire

Academisch gerichte bachelor- en masteropleiding in de audiovisuele kunsten

 

 

De afdeling documentaire vormt zelfstandige en zelfbewuste documentairemakers die beschikken over een origineel, poëtisch en dramatisch oog voor de realiteit voor de camera. De documentarist is in staat om deze realiteit creatief en artistiek te interpreteren en heeft het potentieel om dramatische lijnen te ontdekken in het dagelijkse leven. Hij beschikt tevens over de nodige souplesse om zijn verhaallijn aan de realiteit aan te passen en beheerst zowel de "uncontrolled documentary" (cfr. de "direct cinema") als de "controlled documentary" (met eventueel gebruik van reconstructie en enscenering).

De nodige psychologie om bestaande personages te benaderen is essentieel om in een wereld te "infiltreren" zonder te storen of voyeuristisch te zijn. Als documentairestudent ben je in staat om innoverend te werken met een extreem kleine technische ploeg. De eerste twee bachelorjaren worden veel basislessen gemeenschappelijk georganiseerd met film, televisie en schrijven. Via keuzeworkshops kan je in het tweede jaar reeds een keuze maken voor intensieve documentaire- en reportageateliers .

In het derde jaar maak je kennis met verschillende subgenres binnen het documentaireveld. Je traint basisvaardigheden en tast de grenzen af van de creatieve documentaire en experimenteert met vorm en inhoud.

Via verschillende masterclasses krijg je in de het masterjaar voeling met het werkveld.         
De masterproef bestaat uit het maken van een persoonlijke documentaire die beoordeeld wordt door een jury, samengesteld uit mensen die met beide voeten in de praktijk staan. Jaarlijks worden documentaire-eindwerken gelauwerd op internationale festivals.

Om te kunnen starten aan de opleiding Audivisuele Kunsten - documentaire van het RITCS moet je slagen voor een artistieke toelatingsproef.