You are here

Animatiefilm

Academisch gerichte bachelor- en masteropleiding in de audiovisuele kunsten

Aan de animatiefilmafdeling van het RITCS | School of Arts worden tekenfilmers, computeranimators en poppenfilmers gevormd. In het eerste jaar maak je kennis met animatietechnieken en vormgeving. Tijdens het praktijkgerichte tweede en derde jaar kun je meer je eigen richting en specialisatie bepalen, in functie van je toekomstplannen. Alle onderdelen van het productieverloop van een animatiefilm worden belicht.

In de opleiding zijn zowel het inhoudelijke als het technische aspect van het vak evenwaardig. De student moet niet alleen de techniek beheersen maar dient ook in staat te zijn een eigen creatie te maken. Beide facetten komen aan bod in de bachelorproef die bestaat uit het realiseren van een korte animatiefilm van 1 à 2 minuten in een zelf gekozen techniek.

Tijdens het masterjaar moet je een persoonlijke korte animatiefilm realiseren. De afdeling heeft haar nauwe banden met animatiebedrijven, en blinkt uit omwille van de door professionals aangeboden actuele kennis van digitale technieken en computergebruik. Om te kunnen starten aan de opleiding Animatie van het RITCS, moet je slagen voor een artistieke toelatingsproef

De blogspot van animatiefilm met oefeningen van de studenten, werkprocessen, beeldverslagen van museumbezoeken, etcetera, vind je hier: ritcs-animationdepartment.blogspot.be.

Tijdens hun studie aan het RITCS komen de studenten animatiefilm in contact met de verschillende animatiefilmtechnieken, -stijlen en -genres. Om hun blik op de animatiewereld nog meer te verruimen en hun inspiratie verder aan te scherpen, stimuleren onze docenten de deelname aan externe lezingen en workshops. De afdeling zet de studenten ook aan om een aantal animatiefilmfestivals te bezoeken. Op het programma staan onder meer het Internationaal animatiefilmfestival van Annecy, het animatiefilmfestival van Utrecht en uiteraard het jaarlijkse Anima in Brussel. Filmfestivals zijn dé plaatsen bij uitstek om gedachten uit te wisselen met professionelen en studenten van andere kunsthogescholen. Door in contact te komen met uiteenlopende standpunten, stijlen, genres en technieken, vormen de filmfestivals vaak zelfs een inspiratiebron voor een eindwerk of project. Het RITCS zet haar studenten aan om filmfestivals te bezoeken, maar deelnemen is geen verplichting. 

Afbeelding: Kastaars door Jasmine Elsen (VAF wildcard 2016)