Wouter Hessels

Wouter Hessels
Docent Filmgeschiedenis

Wouter Hessels studeerde Romaanse taal- en letterkunde, filosofie en audiovisuele & dramatische kunsten in Antwerpen en Brussel. Sinds 1995 doceert hij voornamelijk filmgeschiedenis en media & maatschappij aan het RITCS, Royal Institute for Theatre, Cinema & Sound in Brussel.

Tussen 2006 en 2011 was hij visiting professor aan de Baltic Film and Media School (Tallinn University, Estland). Momenteel doceert hij ook filmgeschiedenis aan het Atelier Filmkunst (KASKAntwerpen). Hij is gastprofessor aan de Université Libre de Bruxelles (ULB) en het Institut National Supérieur des Arts du Spectacle et des Techniques de Diffusion (INSAS) in Brussel. Wouter Hessels doceerde onder meer in Rome, Londen, Amsterdam, Berlijn, Praag, Boedapest, Bratislava, Sofia, Stockholm, Helsinki, Istanbul, Kaapstad en Rio de Janeiro. In 2017 en 2018 werkte hij als filmexpert mee aan het televisieprogramma CINEMA CANVAS. 

Hij is programmator van CINEMA RITCS. In 2011-2012 werkte hij als directeur en curator voor het Koninklijk Belgisch Filmarchief (CINEMATEK) waarvoor hij nog steeds lezingen geeft. Met communicatiewetenschapper Ernest Mathijs publiceerde hij het essayboek en mediareader, “Waarheid & Werkelijkheid”, VUBpress, 2007. Wouter Hessels publiceert over film, kunst, media, politiek en onderwijs. 

Wouter M. Hessels schrijft en performt poëzie en cabareteske teksten in het  Nederlands, Frans, Italiaans en Engels. Samen met musicus Marc Peire creëerde hij de poëzie- en muziekprojecten “Verticaal ritme” (cd, 2000), “Ander Alfabet/Autre Alphabet” (cd, 2002), “Jarengetijden” (cd, 2005), “Vertigo” (2007) en “Brussels North Brussel Centraal – Bruxelles Midi” (2015). In 2016 publiceerde hij de meertalige dichtbundel “Luc Peire Poetry”. Met beeldend kunstenaar Lieve Vanmaele publiceerde hij in 2021 het kunstboek “See Through”.

wouter.hessels@ehb.be