Skip to main content
Zoeken

Masterstudente geselecteerd voor IDFA

Maregrave geselecteerd voor IDFA
  • Nieuws

Zes Vlaamse documentaires zijn geselecteerd voor het International Documentary Filmfestival Amsterdam (IDFA), een van de belangrijkste festivals in de wereld voor documentaire film. Dat maakte de organisatie vandaag bekend. Het gaat ondermeer om 'Maregrave' van RITCSer Justine Cappelle. De dertigste editie van IDFA loopt van 15 tot 26 november op verschillende locaties in Amsterdam.

'Maregrave' is de masterproef van Justine Cappelle en is een samenwerking tussen studenten uit verschillende richtingen van het RITCS: Camera: Jordan Vanschel Geluid: Neal Willaert, Samuel Albrecht, Sam Mathieu Montage: Jasper Flikschuh Audio post: Matijs Guypen Music: Frederik De Clercq Grading: Joris Vertenten Special effects: Ruud Vreman.

OVER MAREGRAVE
Deze kortfilm van Justine Cappelle schetst een impressionistisch portret van de Noordzee die ons bedreigt, waarbij deze wordt verbeeld als een verzameling van -steeds toenemend- menselijk verval.

De kustlijn vormt de grens tussen het water en het vasteland. Dit is geen vastgeroest iets, de kustlijn is constant in beweging. Het water neemt alles mee dat op zijn pad komt of op zijn pad geworpen wordt. Langzaam verandert de zee zo in een kerkhof van verdronken zielen en een verzameling van menselijke objecten. Ook toekomstig generaties blijven niet gespaard: verschillende experts voorspellen een stijging van de zeespiegel. Het menselijk territorium dreigt steeds verder overspoeld te worden. Gaandeweg verdwijnt het menselijk verleden onder de golven van de meedogenloze zee. Herinneringen staan in deze impressionistische documentaire centraal. De bedreigende kant van de Noordzee wordt in beeld gebracht. De verhalen, verdwenen onder de golven van de Noordzee, komen door de personages terug naar boven. Sporen uit het verleden worden onderzocht en zijn gedeeltelijk ook de visualisering van het voorspelde toekomstscenario.