Sound Design RITCS
Bachelor en Master in de Audiovisuele Kunsten

Sound Design

Sound Design

Als student Audiovisuele Kunsten kan je jou gaan toespitsen op sound design en leer je maatschappelijke en emotionele waarnemingen te vertalen naar een audiovisuele creatie. Daarbij leg je de klemtoon op het creatief omgaan met geluid. Zo verzorg je de opname, geluidsmontage en mixage van een film of documentaire en geef je vorm aan alles wat te horen is binnen en buiten het beeld. Je eigen artistieke visie en persoonlijke stijl zijn daarbij steeds zeer belangrijk.

Verder werk je als student op een creatieve manier samen met een regisseur in het vertellen van jullie verhaal. Het gebruiken van technische apparatuur en het toepassen van een aangepaste methode dragen telkens bij tot het bereiken van het beste resultaat bij een gegeven opdracht.

In de master krijgt je persoonlijk onderzoek naar een eigen geluidsconcept vorm in samenwerking met een regisseur van een documentaire of fictiefilm

In beeld

Sound Design

Bachelor

Tijdens het eerste jaar van de bacheloropleiding ontdek je als student sound design samen met de studenten schrijven, regie, productie, cinematografie, sound design en montage de audiovisuele basisbegrippen. Je krijgt een bad van Kunst, Cultuur en Filmgeschiedenis; de eerste scenario-, regie- en productielessen en je hebt gezamenlijke praktijk fictie en reportage. Hier wordt de kiem gelegd voor de latere samenwerkingen, elk vanuit de eigen, steeds meer gespecialiseerde discipline. Er zijn ook al enkele specifieke vakken als setopname, postproductie en audiotechnologie. Op het einde van het eerste jaar toon je een persoonlijk, geïnspireerd werk.

In het tweede jaar zullen algemene vakken als Film- en Documentaire analyse, een verdere verdieping in de Filmgeschiedenis, Politiek, Cultuur en Filosofie je uitdagen om je kritische reflectie over het audiovisuele medium en de maatschappij aan te scherpen. 

Verder concentreer je jou als sound designer op de 3 facetten binnen het klankdecor: geluidsopname, geluidsmontage en –mixage; zowel voor een documentaire als een fictiefilm. Je levert voorstellen over de klankkleur, de dramatiek en het narratieve aspect van ieder project, in overleg met je realisator. Daarbij zijn je eigen visie en persoonlijke stijl echter steeds zeer belangrijk.

Gaandeweg leer je in gerichte en goed omkaderde praktijkateliers in de tweede en derde bachelor een professionele houding aan te nemen, net zoals in de professionele context van de hedendaagse audiovisuele wereld. Dit gebeurt telkens zo veel als mogelijk in samenwerking met de medestudenten van schrijven, regie, productie, cinematografie en montage, die elk hun vanuit hun specifieke talent een artistieke bijdrage leveren. De praktijk is zowel Fictie, Human Interest als Documentaire.

Vakken

Field
Credits
Culturele studies
3
Kunstgeschiedenis
3
Filmgeschiedenis
3
Beeld
4
Audio-baisbegrippen
4
Montage
4
Scenario
3
Regie
3
Productie
3
Set Opname
4
Audio postproductietechnieken
4
Audiotechnologie
4
Persoonlijk parcours: Sound Design
3
WS Fictie
6
WS Reportage
6

Master

Je persoonlijk onderzoek naar een eigen geluidsconcept zal in de master sound design vorm krijgen in de samenwerking met een medestudent regie (documentair of fictie). Een vakjury zal je werk beoordelen en naar waarde schatten.

Alumni in focus

Alumnus Paulo Rietjens

Paulo Rietjens

Alumnus Paulo Rietjens stond tijdens zijn studies op verschillende kortfilms als chef geluid. Na zijn afstuderen aan het RITCS verdiepte Paulo zich verder in zijn passie en ging aan de slag als producer en beatmaker in de Brusselse muziekscène. Rietjens is producer van de Brusselse hiphoppers Stikstof. Afgelopen zomer organiseerde Rietjens samen met Frontal workshops producen en studiotechnieken voor jongeren. “Iedereen tussen de 15 en 25 jaar die thuis beats maakt en bezig is met muziek componeren is welkom”, vertelt Rietjens aan BRUZZ.

Alumnus Timothy Van Nieuwenhuysen

Timothy v. Nieuwenhuysen

Alumnus Timothy van Nieuwenhuysen studeerde begin jaren 2000 af aan het RITCS School of Arts. Hij werkte zowel als sound recordist, sound mixer voor series als ‘Tabula Rasa’, ‘Professor T.’, ‘Steracteur Sterartiest’ en films als ‘Halfweg’ en ‘Broer’. (Foto: Tabula Rasa)

De toelatingsproef

Wil je starten aan het RITCS dan moet je eerst slagen voor een artistieke toelatingsproef. Inschrijven voor deelname aan deze artistieke toelatingsproef is verplicht. Je maakt daarbij de keuze voor één van de twee periodes: 
 

 • Sessie 1
  Intakegesprek: woensdag 16 mei tussen 14u en 20u of zaterdag 19 mei 2018 tussen 10u en 16u.
  Werkweek: maandag 25 juni tot en met vrijdag 29 juni 2018.
   
 • Sessie 2 
  Intakegesprek: maandag 27 augustus 2018 tussen 10u en 16u.
  Werkweek: dinsdag 28 augustus tot en met vrijdag 31 augustus 2018.

Je kan slechts éénmaal deelnemen aan de toelatingsproef. Wens je deel te nemen aan de toelatingsproef dan kan je hieronder de registratieprocedure starten en zien we je graag binnenkort op de campus Dansaert van het RITCS School of Arts. 

Deelname aan de toelatingsproef

Om deel te nemen aan de toelatingsproef dien je je te registreren. Tijdens deze eerste stap vragen we naar je algemene informatie, hou dus je diploma en identiteitskaart bij de hand. Ben je succesvol geregistreerd dan ontvang je van ons een mail met de nodige details met betrekking tot jouw toelatingsproef en wat we van je verwachten. Om je registratie succesvol af te ronden dien je de registratiekost te betalen die gepaard gaat met de deelname aan de toelatingsproef. Doorloop je deze stappen dan ben je geregistreerd voor de toelatingsproef en kan je aan je voorbereidingen beginnen. 

> Registreren

> Registratiekost betalen

Praktische informatie toelatingsproef

Vragen?

ritcs@ehb.be