RITCS schrijven
Bachelor en Master in de Audiovisuele Kunsten

Schrijven

Schrijven

In de Schrijfopleiding word je ingewijd in de kunst van het vertellen. Je leert er hoe je verhalen kunt creëren voor diverse genres en media.

De basis is het fictiescenario. Na een uitgebreide algemene kennismaking met het audiovisuele medium, bekwaam je je verder in de vaktechnische en theoretische aspecten van het scenarioschrijven. Naarmate de opleiding vordert, verruimt de blik naar andere vertelvormen en verhaaltradities. Ook radio, documentaire en animatie komen aan bod, net als proza, theater, graphic novel, ... Door deze multidisciplinaire aanpak leer je de gelijkenissen en verschillen tussen de uiteenlopende narratieve vormen beter begrijpen en gebruiken. Je krijgt ook de kans om te ontdekken waar je persoonlijke talenten en voorkeuren liggen, zodat je kan afstuderen met een volwaardige masterproef in de schrijfdiscipline van je eigen keuze.

De schrijfopleiding steunt op twee belangrijke pijlers: het aanleren van schrijfvaardigheden en het ontwikkelen van een persoonlijk parcours. In theoretische lessen, workshops en ateliers wordt ruim aandacht besteed aan het verwerven van de nodige theoretische kennis en ambachtelijke vaardigheden om een verhaal op een goede manier te vertellen. Gaandeweg komt het accent steeds meer te liggen op het ontwikkelen van je eigen stijl en persoonlijkheid. Een team van bekwame docenten, die vaak met beide voeten nog stevig in de praktijk staan, begeleidt je in de moeilijke zoektocht naar een eigen stem. Het accent verschuift van ‘Hoe vertel ik een verhaal?’ naar ‘Welk verhaal wil ik vertellen en waarom?’

Het doel is om inventieve en veelzijdige verhalenmakers op te leiden die na hun studie in diverse disciplines en werkomgevingen aan de slag kunnen. Want, of je nu alleen werkt of in een schrijfteam, in opdracht of op eigen initiatief, voor audiovisuele fictie, proza of theater, de essentie blijft steeds dezelfde: je creëert een verhaal voor een publiek, een verhaal dat boeit en raakt.

Bachelor

Tijdens het eerste jaar van de bacheloropleiding ontdek je als student schrijven samen met de studenten regie, productie, cinematografie, sound design en montage samen de audiovisuele basisbegrippen. Je krijgt een bad van Kunst, Cultuur en Filmgeschiedenis; de eerste scenario-, regie- en productielessen en je hebt gezamenlijke praktijk fictie en reportage. Hier wordt de kiem gelegd voor de latere samenwerkingen, elk vanuit de eigen, steeds meer gespecialiseerde discipline. Terwijl het jaar vordert, wordt de aanpak steeds meer praktijkgericht. Je schrijft, regisseert en produceert projecten voor fictie en non-fictie. Zo krijg je de kans om te ontdekken waar je talenten liggen en kan je op het einde van het jaar een weloverwogen keuze maken.

Kies je voor schrijven, dan ga je je verder bekwamen in de kunst van het vertellen. Je volgt nog gezamenlijke lessen met andere studenten van de school, maar krijgt ook aparte schrijfvakken als dramaturgie en tekstanalyse. Individuele oefeningen bieden je de kans om onder begeleiding van ervaren docenten je schrijfvaardigheden aan te scherpen in diverse genres en disciplines. Tegelijkertijd blijf je verhalen ontwikkelen in samenwerking met de studenten Regie, Animatie, Radio en Dramatische Kunsten. Zo doe je de nodige praktijkervaring op.

Vakken

Field
Credits
Culturele studies
3
Kunstgeschiedenis
3
Filmgeschiedenis
3
Beeld
4
Audio-basisbegrippen
4
Montage
4
Scenario
3
Regie
3
Productie
3
Scenario
9
Regie WS
9
Productie - WS
9

Master

Het masterjaar staat hoofdzakelijk in het teken van de masterproef. In de bachelorjaren heb je de nodige ambachtelijke schrijfvaardigheden verworven, maar gaandeweg kwam het accent steeds meer te liggen op het ontwikkelen van een persoonlijk parcours. In de master is er tijd voor meer verdieping en reflectie. Diverse masterclasses staan ook helemaal in functie van de masterproef. Docenten nemen aparte deelaspecten van je masterproef nauwkeurig onder de loep en helpen je zo om je persoonlijke visie op personages, thema en verhaalstructuur diepgaander te ontwikkelen.

Tegelijk maak je onder het mentorschap van een zelfgekozen promotor een schriftelijk werk in de discipline van je eigen keuze: scenario, proza, theater, graphic novel… Deze masterproef wordt op het einde van het jaar voorgelegd aan een jury van onafhankelijke professionelen. Zij beoordelen de vormelijke en inhoudelijke waarde van je werk naar de meest hedendaagse, professionele normen.

Alumni in focus

Frederik Willem Daem

Frederik Willem Daem
Frederik Willem Daem studeerde in 2015 af aan het RITCS. Daem debuteerde met de verhalenbundel ‘Zelfs de vogels vallen’ en publiceerde in diverse gereputeerde literaire tijdschriften. Verder was Daem co-auteur van de monografie van Rinus Van de Velde.

Ruth Mellaerts

Ruth Mellaerts 
Ruth Mellaerts studeerde af aan het RITCS en schrijft sindsdien teksten en scenario’s voor proza, theater, televisie en film. Ze richtte samen met o.a. Lize Spit 'RAW' op, een vzw die werkplaatsen biedt aan jonge artiesten. Sinds 2017 is Mellaerts docente aan de Schrijfafdeling van het RITCS.

Lize SPit

Lize Spit 
Lize Spit studeerde in 2016 af aan het RITCS en debuteerde met de roman 'Het Smelt'. Het won in 2016 De Bronzen Uil voor het beste Nederlandstalige debuut

Maliboe

Maliboe 
Lies Van Grieken, Joren Slaets en Mattias Goovaerts studeerden samen aan het RITCS en vormen nu met zijn drieën het schrijfcollectief ‘Maliboe’. Ze werken altijd samen aan televisie- en animatiereeksen. Lies geeft sedert 2017 ook les aan de Schrijfafdeling.

Start je aan de richting schrijven, dan word je omringd door een team van gepassioneerde docenten uit het audiovisuele werkveld die je actief betrekken bij hun vakgebied. Zelf staan ze midden in de praktijk en geven ze hun kennis en ervaring graag aan je door. 

 

Vakhoofd

Rik D’hiet

Vakgroepassistent

Ivan D’hondt

Docenten & medewerkers

Lieven De Cauter
Charles De Weerdt
Ivo Kuyl
Ernest Mathijs
Ruth Mellaerts
Bart Nuyens
Willem Jan Otten
Joost Vandecasteele
Karin Verelst
Vonne Van der Meer
Lies Van Grieken
Carly Wijs
Willem Wallyn

De toelatingsproef

Wil je starten aan het RITCS dan moet je eerst slagen voor een artistieke toelatingsproef. Inschrijven voor deelname aan deze artistieke toelatingsproef is verplicht en je kan slechts éénmaal deelnemen. Je maakt daarbij de keuze voor één van de twee periodes: 

 

 • Sessie 1
  Intakegesprek: woensdag 16 mei tussen 14u en 20u of zaterdag 19 mei 2018 tussen 10u en 16u.
  Werkweek: maandag 25 juni tot en met vrijdag 29 juni 2018.
   
 • Sessie 2 
  Intakegesprek: maandag 27 augustus 2018 tussen 10u en 16u.
  Werkweek: dinsdag 28 augustus tot en met vrijdag 31 augustus 2018.
   

Het RITCS biedt ook een schakel- / voorbereidingsprogramma / verkorte Bachelor voor Schrijven aan. Enkel wie aan de diplomavereisten voldoet en slaagt voor de artistieke toelatingsproef kan toegelaten worden tot het schakel- of voorbereidingsprogramma Schrijven. Kandidaten voor een schakel- of voorbereidingsprogramma kunnen uitsluitend deelnemen aan de sessie in augustus. De jurygesprekken voor het schakel- of voorbereidingsprogramma gaan dit jaar door op donderdag 30 augustus tussen 10u en 16u. Je afspraak zal via mail worden bevestigd.

Deelname aan de toelatingsproef

Om deel te nemen aan de toelatingsproef dien je je te registreren. Tijdens deze eerste stap vragen we naar je algemene informatie, hou dus je diploma en identiteitskaart bij de hand. Ben je succesvol geregistreerd dan ontvang je van ons een mail met de nodige details met betrekking tot jouw toelatingsproef en wat we van je verwachten. Om je registratie succesvol af te ronden dien je de registratiekost te betalen die gepaard gaat met de deelname aan de toelatingsproef. Doorloop je deze stappen dan ben je geregistreerd voor de toelatingsproef en kan je aan je voorbereidingen beginnen. 

> Registreren

> Registratiekost betalen

Vragen?

ritcs@ehb.be

Open days

Test