RITCS schrijven
Academische Bachelor en Master in de Audiovisuele Kunsten

Schrijven

Schrijven

In de Schrijfopleiding word je ingewijd in de kunst van het vertellen. Je leert er hoe je verhalen kunt creëren voor diverse genres en media.

De basis is het fictiescenario. Na een uitgebreide algemene kennismaking met het audiovisuele medium, bekwaam je je verder in de vaktechnische en theoretische aspecten van het scenarioschrijven. Naarmate de opleiding vordert, verruimt de blik naar andere vertelvormen en verhaaltradities. Ook radio, documentaire en animatie komen aan bod, net als proza, theater, graphic novel, ... Door deze multidisciplinaire aanpak leer je de gelijkenissen en verschillen tussen de uiteenlopende narratieve vormen beter begrijpen en gebruiken. Je krijgt ook de kans om te ontdekken waar je persoonlijke talenten en voorkeuren liggen, zodat je kan afstuderen met een volwaardige masterproef in de schrijfdiscipline van je eigen keuze.

De schrijfopleiding steunt op twee belangrijke pijlers: het aanleren van schrijfvaardigheden en het ontwikkelen van een persoonlijk parcours. In theoretische lessen, workshops en ateliers wordt ruim aandacht besteed aan het verwerven van de nodige theoretische kennis en ambachtelijke vaardigheden om een verhaal op een goede manier te vertellen. Gaandeweg komt het accent steeds meer te liggen op het ontwikkelen van je eigen stijl en persoonlijkheid. Een team van bekwame docenten, die vaak met beide voeten nog stevig in de praktijk staan, begeleidt je in de moeilijke zoektocht naar een eigen stem. Het accent verschuift van ‘Hoe vertel ik een verhaal?’ naar ‘Welk verhaal wil ik vertellen en waarom?’

Het doel is om inventieve en veelzijdige verhalenmakers op te leiden die na hun studie in diverse disciplines en werkomgevingen aan de slag kunnen. Want, of je nu alleen werkt of in een schrijfteam, in opdracht of op eigen initiatief, voor audiovisuele fictie, proza of theater, de essentie blijft steeds dezelfde: je creëert een verhaal voor een publiek, een verhaal dat boeit en raakt.

Lees online

Lezen waar de werken van onze masterstudenten over gaan? Dat kan vanaf nu dankzij RITCS ONLINE! Met twee benen in digitale toekomst startte het RITCS in 2018 met de ontwikkeling van een online streamingdienst waar het de werken van enkele studenten presenteert aan het brede publiek. We hopen je zo een beter beeld te geven van wat de richting precies inhoudt. Voor de werken van onze laatstejaars moet je richting de festivals.

RITCS ONLINE

Bachelor

Schrijven studeren schrijver scenarioschrijver

Tijdens het eerste jaar van de bacheloropleiding ontdek je als student schrijven samen met de studenten regie, productie, cinematografie, sound design en montage samen de audiovisuele basisbegrippen. Je krijgt een bad van Kunst, Cultuur en Filmgeschiedenis; de eerste scenario-, regie- en productielessen en je hebt gezamenlijke praktijk fictie en reportage. Hier wordt de kiem gelegd voor de latere samenwerkingen, elk vanuit de eigen, steeds meer gespecialiseerde discipline. Terwijl het jaar vordert, wordt de aanpak steeds meer praktijkgericht. Je schrijft, regisseert en produceert projecten voor fictie en non-fictie. Zo krijg je de kans om te ontdekken waar je talenten liggen en kan je op het einde van het jaar een weloverwogen keuze maken.

Kies je voor schrijven, dan ga je je verder bekwamen in de kunst van het vertellen. Je volgt nog gezamenlijke lessen met andere studenten van de school, maar krijgt ook aparte schrijfvakken als dramaturgie en tekstanalyse. Individuele oefeningen bieden je de kans om onder begeleiding van ervaren docenten je schrijfvaardigheden aan te scherpen in diverse genres en disciplines. Tegelijkertijd blijf je verhalen ontwikkelen in samenwerking met de studenten Regie, Animatie, Radio en Dramatische Kunsten. Zo doe je de nodige praktijkervaring op.

Blader via onderstaand overzicht door de verschillende opleidingsonderdelen of raadpleeg de ECTS-fiches via deze link.

Vakken

Field
Credits
Stamvakken
Politieke geschiedenis en actualiteit
3
Cultuurgeschiedenis en -actualiteit
3
Kunstgeschiedenis en -actualiteit
3
Gezamenlijke vakken
Audio
4
Beeld
4
Filmgeschiedenis
3
Montage
4
Productie
3
Regie
3
Scenario
3
Atelier Docu: Portret
6
Atelier Fictie: Scène
6
Specifiek Schrijven-Regie-Productie
Individueel Artistiek Onderzoek: Schrijven Regie Productie 1
6
Scenario 1 - praktijk
9
Field
Credits
Stamvakken
Politieke theorie
3
Cultuurtheorie
3
Kunsttheorie
3
Transversaal atelier
4
Gezamenlijke vakken
Documentaire Analyse
3
Filmanalyse
3
Filmgeschiedenis
3
Atelier Fictie: Spel en Storyboard
5
Specifieke vakken Schrijven
Dramaturgie
3
Narratologie 1
3
Scenario 2 - praktijk
4
WS Acteursregie
4
Dialoog
3
Literair Schrijven 1
4
Tekstanalyse
4
Theaterschrijven 1
4
Individueel Artistiek Onderzoek: Schrijven 2
4
Field
Credits
Keuzevakken stamvakken (1/3)
Cultuur - vraagstukken
4
Filosofie - vraagstukken
4
Politiek - vraagstukken
4
Gezamenlijke vakken
Auteurs- en Mediarecht
3
Documentaire analyse 2
3
Filmanalyse 2
3
Filmgeschiedenis 3
3
Muziek en Sound Design in film
3
Specifieke
Atelier: Fictie / Docu of Animatie
4
Dramaturgie 2
3
Fictieseries 1
4
Filosofie van het Verhaal
3
Literair schrijven 2
4
Narratologie 2
3
Productiedossier: Schrijven
3
Schrijven voor Radio
3
Tekstanalyse 2
4
Theaterschrijven 2
4
Individueel Artistiek Onderzoek Schrijven 3
6

ECTS-fiches

Wil je gedetailleerde info over de vakken (beoordeling, examenvormen ...), dan kan je terecht op onze studiegids waarin je alle ECTS-fiches van onze opleiding kan terugvinden.
 

ECTS-fiches

Master

Het masterjaar staat hoofdzakelijk in het teken van de masterproef. In de bachelorjaren heb je de nodige ambachtelijke schrijfvaardigheden verworven, maar gaandeweg kwam het accent steeds meer te liggen op het ontwikkelen van een persoonlijk parcours. In de master is er tijd voor meer verdieping en reflectie. Diverse masterclasses staan ook helemaal in functie van de masterproef. Docenten nemen aparte deelaspecten van je masterproef nauwkeurig onder de loep en helpen je zo om je persoonlijke visie op personages, thema en verhaalstructuur diepgaander te ontwikkelen.

Tegelijk maak je onder het mentorschap van een zelfgekozen promotor een schriftelijk werk in de discipline van je eigen keuze: scenario, proza, theater, graphic novel… Deze masterproef wordt op het einde van het jaar voorgelegd aan een jury van onafhankelijke professionelen. Zij beoordelen de vormelijke en inhoudelijke waarde van je werk naar de meest hedendaagse, professionele normen.

Vakken

Field
Credits
Masterclass personage
3
Masterclass narratieve strategieën: narratologie
3
Masterclass narratieve strategieën: narratieve vormen
3
Essay
3
Masterproef schrijven: projectontwikkeling
6
Masterproef schrijven
24
Keuzevakken Schrijven (2/3)
Interdisciplinair onderzoek in de kunsten
6
Masterclass wereldbeeld vs dramaturgie
6
Masterclass fictieseries
6
Keuzevakken stamvakken (1/3)
Cultuur: onderzoek
6
Filosofie: onderzoek
6
Politiek: onderzoek
6

ECTS-fiches

Wil je gedetailleerde info over de vakken (beoordeling, examenvormen ...), dan kan je terecht op onze studiegids waarin je alle ECTS-fiches van onze opleiding kan terugvinden.

Alumni in focus

Frederik Willem Daem

Frederik Willem Daem
Frederik Willem Daem studeerde in 2015 af aan het RITCS. Daem debuteerde met de verhalenbundel ‘Zelfs de vogels vallen’ en publiceerde in diverse gereputeerde literaire tijdschriften. Verder was Daem co-auteur van de monografie van Rinus Van de Velde. Zijn debuutroman 'Tekens van leven' is genomineerd voor de Bronzen Uil 2020.

Grensoverschrijvend Collectief

Grensoverschrijvend Collectief
Het Collectief is een team van drie vrouwelijke scenaristen: Amina Hatim, Una Kreso en Nele Vandael. Hun paden kruisten zich tijdens de studie Scenarioschrijven aan het RITCS, waar hun gemeenschappelijke ambitie de basis was voor het ontstaan van dit collectief. Met de focus op fictie voor televisie en film, stellen ze diversiteit voorop. Het trio werkt ondermeer samen met Adil El Arbi en Bilall Fallah voor hun nieuwe serie 'Chicago' en film 'Calypso'. Meer info

Ruth Mellaerts

Ruth Mellaerts 
Ruth Mellaerts studeerde af aan het RITCS en schrijft sindsdien teksten en scenario’s voor proza, theater, televisie en film. Ze richtte samen met o.a. Lize Spit 'RAW' op, een vzw die werkplaatsen biedt aan jonge artiesten. Sinds 2017 is Mellaerts docente aan de Schrijfafdeling van het RITCS.

Lize SPit

Lize Spit 
Lize Spit studeerde in 2016 af aan het RITCS en debuteerde met de roman 'Het Smelt'. Het won in 2016 De Bronzen Uil voor het beste Nederlandstalige debuut

Rik D'hiet

Vakhoofd Schrijven

Rik D’hiet (°1965)  studeerde af als regisseur aan de Brusselse filmschool (H)RITCS. Hij schreef televisiescenario’s en werkte als hoofdschrijver voor tal van televisieseries als Recht op Recht, Flikken, Het Goddelijke Monster en De Ridder. Voor de bioscoop werkte Rik als script-adviseur aan diverse langspeelfilms en schreef hij in samenwerking met Stijn Coninx de scenario’s voor Marina en Niet Schieten!

Rik D’hiet is als vakhoofd van de afdeling Schrijven verbonden aan het RITCS en doceerde ook 10 jaar Scenario aan de Universiteit Gent. Voor het Vlaams Audiovisueel Fonds coacht hij scenaristen in het scenarioatelier. Hij is tevens bestuurslid  en mede-oprichter van de Vlaamse Scenaristengilde en voorzitter van de Raad van Bestuur van deAuteurs, een in 2011 opgerichte Vlaamse beheersvennootschap voor auteursrechten.

rik.dhiet@ehb.be

Ivan D'hondt

Ivan D'hondt

Opleidingsassistent

      

ivan.dhondt@ehb.be

Docenten

 • Lieven De Cauter
 • Charles De Weerdt
 • Ivo Kuyl
 • Ernest Mathijs
 • Ruth Mellaerts
 • Pieter Delfosse
 • Gerrie Van Rompaey
 • Bart Nuyens
 • Willem Jan Otten
 • Joost Vandecasteele
 • Karin Verelst
 • Gaea Schoeters
 • Jeroen Theunissen
 • Chika Unigwe
 • Vonne Van der Meer
 • Lies Van Grieken
 • Carly Wijs
 • Willem Wallyn
 • Charles De Weerdt

Contact

Je kan al onze medewerkers bereiken via hun EhB-mail: voornaam.naam@ehb.be .

 

Verkort traject

Heb je al een diploma en wens je graag een verkort traject schrijven te volgen dan kan je deelnemen aan de toelatingsproef voor het verkort traject. Je volgt een schakelprogramma wanneer je vanuit een professionele bachelor naar een Master wil doorstromen. Een voorbereidingsprogramma volg je wanneer je een academische opleiding hebt genoten en wil doorstromen naar onze Master. Beide zijn ‘verkorte’ programma’s en geven geen recht op het bachelor-diploma, wel recht op toegang tot de master.

Vakken

Field
Credits
Scenario
3
Narratologie 2
3
Workshop scenario
6
Auteurs- en mediarecht
3
Filmanalyse 2
3
Fictieseries 1
4
Semiotiek
3
Schrijven voor radio
3
Tekstanalyse 2
4
Theaterschrijven 2
4
Filmgeschiedenis 3
3
Muziek en Sound Design in Film
3
Atelier: Film, Docu of Animatiefilm
4
Dramaturgie
3
Filosofie van het verhaal
3
Productiedossier: schrijven
3
Individueel artistiek onderzoek Schrijven 3
6
Keuzevakken stamvakken (6SP)
Cultuur - vraagstukken
6
Filosofie - vraagstukken
6
Politiek - vraagstukken
6
Literair Schrijven 2
4
Keuzevakken Schrijven
Literair Schrijven 1
4
Theaterschrijven 1
4
Dialoog
3

ECTS-fiches

Wil je gedetailleerde info over de vakken (beoordeling, examenvormen ...), dan kan je terecht op onze studiegids waarin je alle ECTS-fiches van onze opleiding kan terugvinden.

Infodag

infodag RITCS opendeurdag RITCS

Alles ligt stil, behalve jouw studiekeuze. Tijdens de quarantaine organiseren we op zaterdag 25 april onze eerste digitale infodag! Van 10u tot 13u kan je bij ons terecht met al je algemene vragen rond jouw toekomstige studie aan het RITCS School of Arts.

Laat ons via het formulier weten in welke opleiding(en) of onderwerpen jij interesse hebt. Op zaterdag kan je vanaf 10u via dit event klikken op de link die je doorverwijst naar de juiste chatbox.

Niet beschikbaar voor de eerste digitale infodag? Geen probleem. Tijdens de lockdown organiseren we nog specifieke digitale info-momenten rond de verschillende afstudeerrichtingen. Meer info over je studiekeuze tijdens de quarantaine kan je vinden via deze infopagina.
 

NAAR DE INFODAG

SID-ins

Het RITCS School of Arts is elk jaar vertegenwoordigd op de studie-informatiedagen (SID-in’s) die de Vlaamse overheid in elke Vlaamse provincie organiseert. Donderdag en vrijdag zijn gereserveerd voor schoolbezoeken. Op zaterdag staan de SID-in’s open voor alle bezoekers. Meer informatie vind je op www.ond.vlaanderen.be/sidin.

 

 • SID-in Vlaams-Brabant en Brussels Hoofdstedelijk Gewest
  9-11 januari 2020 | Brabanthal | Brabantlaan 1, 3001 Leuven
   
 • SID-in West-Vlaanderen
  23-25 januari 2020 | Kortrijk Xpo | Doorniksesteenweg 216, 8500 Kortrijk
   
 • SID-in Oost-Vlaanderen
  30 januari - 01 februari 2020 | Flanders Expo | Maaltekouter 1, 9051 Gent
   
 • SID-in Antwerpen
  06 januari - 08 februari 2020 | Antwerp Expo | Jan Van Rijswijcklaan 191, 2020 Antwerpen
   
 • SID-in Limburg
  13-15 februari 2020 | Limburghal | Jaarbeurslaan 6, 3600 Genk

 

Toelatingsproef

Wil je starten aan het RITCS dan moet je eerst slagen voor een artistieke toelatingsproef. Voor elke toelatingsproef wordt een jury samengesteld uit docenten van het RITCS en externe experten uit het artistieke werkveld. Zij proberen aan de hand van de toelatingsproef inzicht te krijgen in jouw verbeeldingskracht, speelsheid, flexibiliteit, persoonlijke fascinatie, stijl, actuele kennis en goesting. 

Registratie afgesloten

Over

De toelatingsproef bestaat dit jaar opnieuw uit verschillende onderdelen. Na je registratie ontvang je van ons meer informatie over de specifieke inhoud van de toelatingsproef en wat je dient voor te bereiden. 

Bachelor

Voor de toelatingsproef voor het reguliere programma maak je een keuze uit één van de volgende opties: 

Sessie 1
Intakegesprek: 20.06.2020 of 24.06.2020
Werkweek: 25.08.2020- 28.08.2020
Deadline registratie: 14.06.2020

Sessie 2
Intakegesprek: 24.08.2020
Werkweek: 25.08.2020- 28.08.2020
Deadline registratie: 16.08.2020

De toelatingsproef begint met een intakegesprek dat zal bepalen of je verder kan deelnemen aan de werkweek. Ben je geslaagd voor het intakegesprek dan mag je verder meedoen aan de werkweek. Ben je niet geslaagd voor het intakegesprek dan stopt voor jou de toelatingsproef. 
 
Je kan slechts één keer deelnemen aan de toelatingsproef. Gedurende de door jou gekozen periode verwachten we je vrijwel iedere dag op het RITCS. We vragen je dan ook deze periode integraal vrij te houden, zodat je zonder problemen de volledige toelatingsproef kan afleggen. Toelatingsproeven die slechts gedeeltelijk worden afgelegd zijn niet geldig en verhinderen je om te slagen. 

Schakel- of voorbereidingsprogramma

Voor de toelatingsproef voor het schakel- of voorbereidingsprogramma registreer je je voor de volgende sessie: 

Sessie 1
Jurygesprek: 27.08.2020
Deadline registratie: 17.08.2020

Uurrooster intakegesprek

Vragen?

Wil je binnenkort starten aan het RITCS School of Arts maar heb je nog wat vragen? Blijf op de hoogte via de nieuwsbrief of neem contact met ons op