You are here

RITCS   BXL

Het RITCS: een school in de stad van Stromae

Tal van bekende Belgische film-, animatiefilm- en televisiemakers, radio- en documentairemakers, schrijvers, theateracteurs en theaterregisseurs uit de voorbije halve eeuw hebben dit gemeen: zij studeerden allen aan dezelfde school, het RITCS | Royal Institute for Theatre, Cinema & Sound, thans gelegen in het oude Brusselse stadscentrum, op wandelafstand van het Centraal Station, de Beurs en de Grote Markt, vlakbij de Oude Graanmarkt en de Vismarkt, in een wijk die zich moeiteloos kan meten met de fijnste plekjes van Antwerpen en Gent. In deze heerlijke buurt heeft het RITCS sinds jaren zijn hoofdgebouw, met een eigen café en cinemazaal. Als ‘School of Arts’ van de Erasmushogeschool Brussel omhelst het RITCS complexloos de veelkleurigheid en veeltaligheid van de stad van Stromae.

Wat in 1962 begon als een kleine school is intussen een wereldvermaard instituut geworden, waar alles samen ongeveer 700 studenten een professioneel gerichte of academisch gerichte bachelor- of masteropleiding in de audiovisuele kunsten of in de podiumkunsten volgen, onder begeleiding van een honderdvijftig tal artistieke docenten en theoriedocenten, praktijklectoren en lectoren, assistenten en gastprofessoren.

Aan het RITCS kan je binnen de academisch gerichte opleiding Audiovisuele Kunsten een keuze maken tussen Film, Televisie, Documentaire, Schrijven, Animatie- film of Radio. Binnen de professioneel gerichte opleiding Audiovisuele Kunsten heb je dan weer de keuze tussen Beeld, Geluid, Montage en Audiovisuele Assistentie.

Studenten die kiezen voor de opleiding Drama, maken ook meteen een keuze tussen Regie en Acteren. Tijdens verschillende ateliers wordt er samengewerkt met de opleiding Podiumtechnieken. De opleiding Podiumtechnieken leidt technici, toneelmeesters en productieleiders voor het theater, voor productiehuizen, voor kunsten- en culturele centra op. Samen met de opleiding Drama is zij gehuisvest in De Bottelarij, een indrukwekkend industrieel pand op een kwartier stappen van het hoofdgebouw van het RITCS.

Aan het RITCS word je geen anonieme student. Ook al worden een aantal algemeen-vormende theorie-opleidingsonderdelen over filosofie, cultuur, kunst, politiek, media en maatschappij als hoorcollege voor een grotere groep van een honderdtal studenten gedoceerd door vooraanstaande academici, de meeste opleidingsonderdelen hanteren werkvormen die dialoog tussen de studenten en hun artistieke docenten, die vaak vermaarde kunstenaars zijn, en de samenwerking tussen de studenten onderling veronderstellen: van werkcolleges en workshops tot ateliers en masterclasses. Op die manier leer je al gauw je medestudenten beter kennen en ook de docenten laten zich liefst bij hun voornaam aanspreken.

Aan het RITCS staat de ontwikkeling van het eigen artistieke parcours centraal, waarlangs de student op zoek gaat naar zijn of haar eigen taal, stijl en thema’s. Deze zoek- tocht behoort tot de kern van het artistiek onderzoek waarvoor men in alle opleidingen aan het RITCS de nodige vaardigheden verwerft.

Alhoewel die zoektocht aan het RITCS allesbehalve als een streven naar succes wordt gezien, mag het RITCS zich toch - en misschien juist daarom - verheugen over de vele artistieke bekroningen die studenten en voormalige studenten de voorbije jaren in de wacht hebben gesleept. Onze school is bijzonder fier op Gust Vandenberghe, Marijs Boulogne, Tom Van Avermaet, Vanja D’Alcantara, Bülent Oztürk en vele vele anderen.

Voorwaarde voor de toegang tot alle opleidingen aan het RITCS is het slagen voor een artistieke toelatingsproef waarover men zich via de website best tijdig informeert. Laat je daardoor echter niet intimideren, gewoon proberen! Wie weet ben jij immers wel het nieuwe talent waar het RITCS naar op zoek is. Tot binnenkort!